карта Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

София – 24 МИР

1. Петко Цветков

Водач на листата на Зелените в 24 МИР – София

Биолог, завършил НПМГ и Биологически факултет на СУ «Климент Охридски» като магистър по Екология. Сред учредителите на Сдружение за дива природа Балкани и Председател на Управителния й съвет. Един от инициаторите на коалицията «За да остане природа в България».

Организирал и участвал от 1988 г. насам в над 20 кампании и проекти за опазване на природата в България и Европа; има 16 годишен професионален опит като ръководител проекти и консултант по екологична политика и планиране на управлението на природните ресурси и територии и богат практически опит в работа със структурите на гражданското общество на национално и Европейско ниво. Познава Европейското и националното законодателство и всички международни конвенции за опазване на природата и достъпа до информация.

От 11 години работи за Българска фондация Биоразнообразие и от 7 години е координатор за Инициативата Европейски Зелен пояс и Натура 2000 в сътрудничество със Световния съюз за защита на природата, Франкфуртско зоологично дружество и Фондация Европейско природно наследство.

За Петко Зелените са единствената политическа алтернатива за развитието на България. Защото, при целия си опит и дългогодишна работа в природозащитата на най-високо ниво, не вижда друго средство да се противопоставим на клептокрацията в страната и да се борим за опазване на природата и правата на хората, освен програмата на Зелените – и смята, че това е най-смисленото и ефективно средство за постигане на каузата за чиста и приятна среда за живот.

2. Вера Петканчин

DSC_7380

От години имам силен интерес към зелената тематика във всяко нейно измерение – природозащита и защитени територии и зони, зелени политики, устойчив бизнес, гражданско участие във формирането на политиките и осъществяването на контрола.

Като съучредител през 2008 г. и член на Зелените споделям всички принципи, около които се обединява дейността на Зелените – не само екологичният принцип, но и принципът на зачитане на човешките права, социалната справедливост и др.

Участвала съм в повечето природозащитни кампании от 2007 г. насам в България – в някои от тях като основен координатор (кампанията за защита на Национален парк „Рила“ като основен двигател на гражданска група „Граждани за Рила“, кампанията за недопускане на ГМО в България, кампанията за опазване на Национален парк „Пирин“ от ново застрояване), в други като съдействащ доброволец.

Всичко това съм правила и правя, защото вярвам, че България има друг път на развитие и той е тясно свързан с осъзнаване на това, че без природата, биоразнообразието и всичко, което те ни предоставят напълно безкористно и безплатно, сме нищо. Бих работила за политики, които отразяват това осъзнаване на всяко ниво и се изразяват в интегриране на зеления подход в бизнеса, селското стопанство, строителството, образованието, в разработване на политики за подкрепа на зелени инициативи в градска среда.

Вярвам, че с експертизата, която ПП „Зелените има в областта на зеления бизнес, безспорната експертиза в опазването на околната среда, експертизата в здравеопазването и транспорта, ще бъдем реален, позитивен и реално защитаващ интересите на порядъчните хора политически участник в парламента“.

3. Иван Велов

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Иван Велов е адвокат от Софийска Адвокатска колегия.

Планинар по душа и сърце. Член е на  Зелените, защото това е единствената партия в която има реална демокрация, и която е способна да постигне реална промяна на статуквото в България. Смята, че основните проблеми за хората са липсата на перспектива за по добро бъдеще, безработицата и липсата на справедливост.

За да бъде постигната промяна е необходимо България да стане истинска  правова държава и Върховенството на закона да е принцип, който се спазва от всички институции, юридически лица и граждани.

4. Кристина Димитрова

Kristina Dimitrova
Родена в София. Магистър по българска филология и английска филология в СУ “Св. Климент Охридски”.

Един от координаторите на кампания “Да спасим Иракли”, съорганизатор на 9-месечното гражданско присъствие пред Министерски съвет всеки четвъртък сутрин в подкрепа на въвеждането на еко-мрежата от защитени зони НАТУРА 2000. Организатор на голяма част от градските прояви на гражданските движения с най-различен характер: протести, граждански присъствия, бдения, шествия, хепънинги, изложби, концерти и др.

Винаги е вярвала, че зеленото е много повече от опазване на видовете и околната среда – това е приемане на различното, осъзната грижа за света наоколо и живите му обитатели – одушевени или не; съобразяване с личното пространство и свобода на другите.

Страстен почитател на независимото и нискобюджетното кино – европейск азиатско; на рок-музика, джаз, барок, етно и др. Любими режисьори: Кшищов Кешловски, Кшищов Зануси, Ким Ки Дук, Ингмар Бергман, групата Монти Пайтън и др.

5. Владислав Панев

ВЛАДИМИР ПАНЕВ

Роден е през 1976 година в Димитровград.

Работи като финансист, собственик и ръководител на дружество за управление на спестявания. Компанията му инвестира в ценни книжа по целия свят.

Владее свободно английски език, а в работата си ползва руски, немски, сръбски и турски език. Лицензиран инвестиционен консултант и регистриран професионален инвеститор.

Смята, че основните беди за българската икономика идват от картелирането на цели бизнеси от близки до властта компании, и от липсата на дългосрочна визия за развитието на устойчива икономика.

Хобито му са пътешествията, посетил е 77 страни по света до момента.

6. Михаил Михов

Mihail Mihov

На 32 г., завършил е Английската гимназия „Гео Милев” в Русе и УНСС София със специалност Международен туризъм.

Работил е 10 години във водеща туроператорска фирма в сферата на приключенския, отговорен и устойчив туризъм.  Член на Българската асоциация за алтернативен туризъм, Асоциация Планини и хора, Дунавски компетентен център, други туристически дружества и клубове.

Има интереси в развитието на Дунав като основен туристически ресурс в региона, повишаване на икономическото благосъстояние и имидж за България.

Активен участник в природозащитните граждански кампании и протести в България от 2007 г. насам.

7. Елена Цингарска

elena -vtora blagoevgrad

Магистър по биология, член на Сдружение за дива природа „Балкани”, работи като специалист по едри хищници и води проекти към сдружението по темата.

Инициира и ръководи създаването и работата на образователен център за едрите хищници (и за природата като цяло) на СДП „Балкани” в с. Влахи, община Кресна.

8. Гергана Томова

GeryTomova_2

На 26 години, от София.

Кандидат на Зелените в 23-ти и 24-ти МИР София.

Работи в изследователска агенция ЕСТАТ.

Магистър по Политология, УНСС;  магистър по Мениджмънт на политически кампании, университет Фордам, Ню Йорк.

Младежки делегат на България в Общото събрание на ООН за 2012/2013 година;  съучредител на студентско сдружение Его Политико.

Активна в сферите на младежката политика, права на животните, устойчивото развитие.

Владее английски, немски, чешки и руски език.

9. Веселин Веселинов

Veselin Veselinov

Веселин Веселинов обича да търси.

Контактът с природата променя живота му преди няколко години – уверен е, че чрез нея е намерил изгубена част от себе си, както и ключ към множество житейски „богатства”, включително и към Бог.

Любовта към природата го накара да потърси съмишленици, борещи се за опазване на българската природа. Участва в протестите на Орлов Мост срещу Закона за изменение и допълнение на Закона за горите, както и протестите срещу добива на шистов газ в България и Румъния. На улиците и площадите среща Зелените и в серия от последващи природосъбразни дейности задълбочи контакта, докато на 1 Април реши да се включи в кандидатските листи за София.

Вярва, че зелената идея е извън цвета и природата, а има и социален смисъл – състои се във визия за живот, изпълнен с хармония между отделните индивиди, изграждащи социума, тъй като Зелените се стремят към спазване на законовата рамка и следване на общочовешки каузи по прозрачен начин.

За себе си смята, че управлението е термин, който може да се изпозва за ръководене на нежива материя, докато работата с хора трябва да бъде провокирана от породени взаимни човешки нужди и съвестният водач би следвало да служи на своите поддържници.

По професия е архитект, интересува се от устойчива архитектура – начинът по който човек се вписва и съжителства в дългосрочен план със заобикалящата го среда в социален, културни и природен аспект;  енергийна ефективност; възобновяема енергия; културно наследство; туризъм; история. В свободното си време кръства планините, практикува йога, пътува, снима, пише, понякога и чете, търси градоустройствени тайни.

10. Любомир Попйорданов

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Роден съм в София. Имам прекрасно семейство и 3 деца. На 30 години стартирах собствен бизнес от нулата. Като кандидати на Зелените, ние подкрепяме сценария на устойчивото развитие, в който има място и за къмпинги и за ски, и за бутикови инвестиции в хотели.

Това, като партия и политическо представителство в следващия български парламент партия Зелените ще постигне чрез привличане на експертиза,  създаване на прозрачност за предстоящи инфраструктурни и други проекти, въвличане на местната общност в създаването на работещи стратегии за развитие, насърчаване на клъстърния подход и развитието на устойчив и отговорен туристически модел.

Време е, като българи, да вземем бъдещето в ръцете си и да се ангажираме реално в процеса на взимане на важните решения. Като юрист, представител на корпоративно отговорния бизнес (Одисея-ин, Зиг-Заг Холидейз, Стената), като учредител и председател на  сдружения като Българската асоциация за алтернативен туризъм , и като пътешественик и планинар, аз ще се боря за това”.

11. Владимир Сотиров

12. Емилия Балчева

snimka Emiliq Balcheva

Родена е в гр. Попово. Завършва средното си образование във Варна. В СУ “Св. Климент Охридски” завършва специалност “Български език и литература”. Има 15-годишен стаж като учител в град Девня и в гр. София. Работи като редактор и коректор в издателство “Бард” и в издателство “Просвета”. От 3 години е държавен служител

Участва като гражданин в протестите срещу ГМО, срещу строежа на АЕЦ „Белене”, срещу добива на шистов газ в България,  срещу незаконното застрояване по Черноморието и в Национален парк „Пирин”, срещу поправките в Закона за горите, в защита на автентичната българска природа. Член е на Инициативен комитет срещу добива на шистов газ и на „Български антиядрени граждани”.

През пролетта и лятото на 2012 г. организира протести в София в защита на Морската градина.

Омъжена. Има дъщеря на 17 години.

13. Зарица Динкова

zaritza dinkova

Магистър по Международни отношения от университета Компутенсе в Мадрид и дипломант на Дипломатическата школа в Мадрид.

Владее отлично испански, английски и руски език и ползва работен френски.

Работила е в държавната и в европейската администрация в областите на международното сътрудничество и развитие. Главен координатор е за България на европейския форум Алпбах.

Участва като доброволец в социални и екологични дейности. Каузите, които защитава, са ефективност и прозрачност в публичната администрация, устойчиво развитие и екологична сигурност.

14. Динко Господинов – Градинко

gradinko

Дипломиран като политолог от Американския университет в България, но с кариера в графичния дизайн (gradinko.com). Втора специалност Журналистика и масови комуникации; по едно средно образование от ГПЧЕ Ромен Ролан в Стара Загора и от Blundell’s School във Великобритания.

Съосновател на движение „Промена“ – българската НПО за декриминализация на конопа (promena.org). Присъединил се към гражданската квота на Зелените, за да промотира край на войната срещу марихуаната и легализация на медицинската ѝ употреба.

Поради многостранните си интереси участва, както в културни събития като Седмицата на дизайна, така и в граждански инициативи като Архитекти за София.

Социално е либерален, икономически – по-скоро консервативен. Вярва, че спорът между ляво и дясно е спор с ляв или десен крак да се върви. Издига свободата на словото над политическата коректност. Не знае има ли бог, но знае, че и да има, църквата няма общо с него.

15. Павел Антонов

Pavel Antonov

Посочен е от „Капитал“ сред десетте лица на активното гражданско поведение в България за 2010 г. за приноса му към гражданска инициатива „България без дим,“ на която е съучредител. Съучредител на BlueLink.net – мрежата за гражданска активност.  Съучредител на „Еко-клуб 2000“ – организацията на ветроходци и еколози за опазване на морето и природата.

Медиен и социален изследовател към центъра Open Space в Open University, Великобритания, Антонов е автор на изследвания по проблемите на икономическото въздействие върху журналистиката, отразяването на природозащитни теми, ядрена енергетика, промяна в климата и връзката медии-гражданско участие. Кандидат по философия в департамента по география в Open University. Специализирал журналистика в СУ “Св. Климент Охридски” и околна среда в Централноевропейския университет, Будапеща.

Финалист в годишен аудиовизуален конкурс за млади журналисти “Устойчиво развитие в новините” в  Париж през 2000 г. До 2008 г. – главен редактор на “Green Horizon”, англоезично списание за околна среда и устойчиво развитие на Регионалния екологичен център за Централна и Източна Европа. Журналист и телевизионен продуцент по темите на околната среда. Бивш главен редактор на Актуални предавания в Нова телевизия, водещ и редактор на седмично предаване “Софийски приказки,“ репортер и редактор за информационната емисия “Календар“. Автор на филми и репортажи по теми на околната среда и устойчиво развитие, политика и евроинтеграция.  Член на Център за независима журналистика – София  и участник в Програмния съвет на Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“.

16. Николай Йончев

Nicky Yonchev

Роден през 1985 г. в София, завършил Лесотехническия университет с магистърска степен по Растителна защита.

Иска да помогне за въвеждането на редица промени в сферата на селското стопанство, за да се подобри, развие и повиши качеството и изкупната цена на земеделската продукция с и да бъде възможно оцеляването на дребните и средни производители в сектора. Николай е активен природозащитник, член на Зелените.

„Аз искам да допринеса за насърчаването и развитието на биологичното производство, да се улеснят процедурите по кандидатстването за европейските програми и схеми за финансиране на земеделските производители,  да се изгради ефективна и единна информационна система, да се насърчат академичните кадри да изготвят достатъчна специализирана литература за биопроизводството.

Да се провеждат периодични обучения за воденето на административната документация при участие на фермерите в програми за субсидиране. Да се открият информационни консултативни офиси в определени производствени райони в страната, които да съдействат и консултират фермерите за програмите и схемите по които те могат да кандидатстват.

Но най-вече да се постигне стиковане на действията и мероприятията  между земеделските производители и държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните и подчинените му структури обединявайки ги общата цел за развитие и просперитет на българското земеделие”.

17. Красимир Симеонов

Krassimir_Simeonov

Наследник съм на братя Симеонови от Русе и съм завършил българска филология в Софийския университет.

Посетил съм известна част от страните в света и съм работил в повече от двадесет различни бранша.

Сега съм самостоятелен и независим продуцент, режисьор и свободен човек – за което плащам скъпо.

Тренирал съм борба, бокс, плуване и водна топка – карам коли и велосипеди също.

Говоря и пиша добър български – служа си с още десетина езика  Живял съм в Швеция, Холандия и САЩ – Хауаии.

Последният ми филм – „ЛЮБОВ?“, спечели една голяма награда на фестивал в Несебър и замина за фестивала на българския филм в Ню Йорк.

Имам три деца. В Мадрид, Виена и София.

Когато се събудя сутрин и не видя Витоша, съм тъжен„.

18. Николай Табаков

tabakov2

Музикант, дизайнер и артист на свободна практика.

Организатор на младежки фестивали и фотопленери, ръководител на кръжок “Етно ритъм” в Дупница и на перкусионна група ” Сладки дренки” в SOS детско селище в с. Дрен.

Разработва и утвърждава свой собствен стил ръчно правени лампи.

Има участия и публикации в местната и национална преса и телевизии. В парламента ще работи за развитие на младежки политики.

19. Ясен Живков

556707_4021312575553_576027238_n

На 36 години, работи като програмист и имам над 15 години професионален опит, както като служител, така и като работодател.

В момента се опитвам да развивам няколко онлайн проекта и да имам достатъчно време да се занимавам с 3-годишната си дъщеря.

Хобито ми е ветроходството и през годините успях да го предам на доста хора около мен, включително и на дъщеря ми.

Политически до този момент не съм бил особено активен. Гласувал съм на всички избори и референдума, защото смятам, че човек без глас е човек без глас.

Дал съм подписа си за учредяването на ПП Зелените през 2008 и сега реших, че е време за по-сериозни действия.

Участвам в листата на ПП Зелените като част от гражданско движение Ние СМЕ, което е фокусирано в по-икономическия аспект на политиката, но стои твърдо зад зелената идея”.

20. Васил Кънев

Vasil Kanev

Образование: магистърска степен в специалност леярство, ХТМУ- София

Следдипломни квалификации: Сертификат, издаден от Институт за следдипломна квалификация при УНСС за брокер на ценни книжа; Сертификат за трейдър на Forex пазар; Сертификат за посредник при сделки с недвижими имоти, издаден от НСНИ.

Професионална кариера: Собственик на интернет зала; Управител в агенция за недвижими имоти; Системен администратор в БНТ, ПРО БГ и бТВ медия груп.

Участвам в листите на Зелените, защото искам: да остане природа в България, да останат хора в България и да освободим държавата от мафията!