карта Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Смолян

1. Любомир Попйорданов

Водач на листата на Зелените в 22 МИР – Смолян

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Имам прекрасно семейство и 3 деца. На 30 години стартирах собствен бизнес от нулата. Нашата първа туристическа дестинация през 1990 г. бяха Родопите и хората в Триград, Борино, Смолян, Момчиловци, Златоград, Ковачевица, Орехово, Девин, Ягодина, Буката и Арда знаят това.

Смолянският край е едно емблематично за всеки българин място. През последното десетилетие пеизажа и природните ресурси на Родопите – реки, гори станаха обект на яростен инвестиционен интерес. Световната криза успя да удържи натиска към ново разрастване на ски-курорта Пампорово, към строителството на ски-зоната Перелик, към разширението на инфраструктрата свързана с балнеотуризма. За съжаление, под предлог за зелена енергия бяха силно застрашени екосистемте на важни родопски реки, засегна се риболова, застроиха се пасища.

Факт е че през тези години това не доведе до подобряване в благосъстоянието на коренните жители на Родопите

Като българи и като любители на природата и като граждани ние имаме дълг към Родопите и тяхното население – в една долина християни, в друга мюсюлмани, хора живеещи от столетие в разбирателство, и свикнали да си помагат в трудни времена и в студени зими.

Като кандидати на Зелените, ние подкрепяме сценария на устойчивото развитие, в който има място и за къмпинги и за ски, и за бутикови инвестиции в хотели, в които работят днешните поколения родопчани, и които носят духа и традицията на Родопите като храна, като естетика, като музика. Родопите са една от българските емблеми, с които България трябва да търси своето признание на световната сцена, но опазвайки техния архитектурен облик и чар и създавайки равностойни възможности за хората на Родопите да печелят от този ресурс по един отговорен към бъдещето начин.

Това, като партия и политическо представителство в следващия български парламент партия Зелените ще постигне чрез привличане на експертиза,  създаване на прозрачност за предстоящи инфраструктурни и други проекти, въвличане на местната общност в създаването на работещи стратегии за развитие, насърчаване на клъстърния подход и развитието на устойчив и отговорен туристически модел, който би променил представата за дестинация Смолян.

Време е, като българи, да вземем бъдещето в ръцете си и да се ангажираме реално в процеса на взимане на важните решения. Като юрист, представител на корпоративно отговорния бизнес (Одисея-ин, Зиг-Заг Холидейз, Стената), като учредител и председател на  сдружения като Българската асоциация за алтернативен туризъм , и като пътешественик и планинар, аз ще се боря за това.

Обичам Родопите!

2. Илия Чернев

Ilia Chernev

Председател на Туристическо дружество“Перелик“-Широка лъка (основано 1935 г.)  “Хижите са строени от дядовците ни-остават за внуците!”

Член на УС на Сдружение „Чурика“ – собствениците на гори и пасища по Перелик (зона в Натура 2000)

„Гората и водата по Перелик сме взели назаем от внуците си и ще ги пазим!” 

Ко-директор на ЛСК „Перелик“ за устойчиво развитие на горските екосистеми

Зелена икономика в зелените Родопи”

Изпълнителен секретар на Родопската търговско-туристическа камара (РТТК)

„Не вярвайте на лакомниците за вашата гора и вода по Карлък/Перелик!”

В гражданската квота на Зелените

„Екология на планината, екология на родопския дух! Няма държавност без европейска държавна политика по екологията!”

3. Борислав Сандов

IMG_6084

На 30 години, от Мадан, Родопите. Живее от 10 години в София.

Завършил е География в СУ „Св. Климент Охридски”.

Съучредител на Зелените и съпредседател от 2011 г.

Учредител на Университетски клуб за екология и устойчиво развитие „UNECO“ в СУ, който членува на Коалиция „За да остане природа“.

Член на: обществения съвет на Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“; коалиция „България – свободна от ГМО“; Коалиция „България без цианиди“; Коалиция за климата – България; Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ;

Сред основните организитори на протестите от 14 януари 2009,2010,2011,2012, 2013 г. и гражданските движения срещу ГМО и шистовия газ.

Награждаван от Българския червен кръст за най-млад редовен кръводарител и организатор на кръводарителски кампании.

Активист, експерт и политик. Основни области – климат, енергия, земеделие и храни.