карта Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Пловдив област

1. Гавраил Гавраилов

Водач на листата на Зелените в 17 МИР – Пловдив-област

gavrail gavrailov

Роден е през 1979 г. в Пловдив. Бакалавър по Политология и Магистър по Приложна Психология в Пловдивския университет.

Работи като предприемач в сферите на туризма и рекламата. Обича през свободното си време да се занимава с риболов и туризъм.

Има син на 1 година.

Владее свободно английски и руски език, ползва сръбски и италиански.

Вярвам, че българите имат своя разумен избор в лицето на Зелените.Зелената идея е преди всичко начин на мислене – искам да променя нагласите на хората към екологичните проблеми. Тези проблеми не са откъснати от проблемите ни в ежедневието. В следващите четири години ще работя за каузата пчелите да оцелеят, иначе няма смисъл да си играем на представителна демокрация – ако пчелите изчезнат, за 4 години хората на земята ще умрат от глад”.

2. Иван Ванчев

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Инженер по радиоелектроника. До 2002 г. е работил като офицер от Българската армия. След това е управител на застрахователен офис. Семеен с 2 деца.

Работил е в неправителствения сектор, като е участвал при разработването и реализацията на множество проекти, свързани с опазване на природата – еко пътеки, възстановяване на паркове и градинки и др.

Приоритет за него в Зелените ще бъде гражданското участие в управлението на страната, подобряване на качеството на образованието в България и навлизане на повече учебни дисциплини, свързани с опазване на природата.

3. Кристина Върбанова

kristina Varbanova

Омъжена, с едно дете. Има висше образование по Компютърни системи и технологии и Стопанско управление. Притежава допълнителни квалификации – английска диплома по мениджмънт на развитие и обучение на персонала и маркетингови умения.

Организатор е на множество благотворителни събития в сферата на образованието, работата с деца, културните дейности и регионално развитие.

Каузите, които защитава, са: пълна прозрачност на работата на държавните институции, устойчива икономика и заетост, развитие на селското стопанство и качество на храните, интегрирано европейско образование и наука, опазване на природата.

4. Андрей Ралев

Andrey Ralev

Роден е през 1979 г. Живял е 6 години във Венецуела и 2 години в Испания. Завършил УНСС – специалност Маркетинг и Мениджмънт и университета „Карлос III“ в Мадрид – Управление на околната среда.

Работил е в областта на биологичното земеделие в производството на органични торове. Има професионален опит и в развитието на семеен бизнес по селски туризъм в Родопите – с. Косово, община Асеновград.

В момента работи в Сдружение за дива природа „Балкани”, един от създателите на Коалиция „За да остане природа в България“, активист в редица кампании и проекти, свързани с развитие на селските райони, устойчиво ползване на горите, опазване на реките.

Занимава се активно с алпинизъм, колоездене и скално катерене. Хобито му е наблюдение на птици (birdwatching).

Познава отлично интересите на хората в селските райони и спънките, които законодателната, изпълнителната и съдебната власт създават за тях. Има огромно желание да участва в промяната на България към по-добро.

5. Костадин Деянов

Kostadin Deyanov

Роден е в Пазарджик. Женен с две деца. Инженер по авионика/радиоинженер.

Работи като частен предприемач във фирма за търговия с електронни компоненти и офис оборудване и инженер проекти в развойна инженерингова фирма.

В Зелените го привлича това, че са единствената партия, реално бореща се за защита на природата и човешкото здраве, гражданско управление, зелена икономика и социална политика.

Съучредител е на Местната организация на Зелените в Пазарджик, успяла да спре безумния инвестиционен проект за строеж на инсталация за изгаряне на смесени отпадъци (инсинератор), която щеше да трови жителите на общината.

Координатор за политиките „Стратегии и системи за устойчиво управление на отпадъците”, „Устойчиво управление на общините” и отговорник за „Външна политика и сигурност” в Националния съвет на Зелените.

Активно работи на национално и европейско ниво за прилагането на най-новите европейски директиви за управление на отпадъците и стратегията „Нулеви отпадъци” в националното законодателство.

През 2011 г. е избран за член на Изпълнителния съвет на Зелените.

Говори английски, немски и руски.

6. Димо Стефанов

Dimo Stefanov

Завършва биология, химия и опазване на околната среда.

Развива успешен бизнес в сферата на биоземеделието.

Защитник и любител на природата.Занимава се с алтернативни екстремни спортове : планинско колоездене, маутинборд,сноуборд,кайт.Неколкократно печели състезания по маутинборд в Румъния и България.

През 2009 стартира проектa “Waste No More” – лумбрикоферма, оползотворяваща растителни отпадъци и оборска тор във вермикомпост (биотор).

7. Красимир Вълчев

Krasimir_Georgiev_Valchev

Зелените спечелихме дело срещу разширяването на мината на Асарел-Медет край Панагюрище

03.07.2013

Asarel Medet

В тричленен състав Върховният административен съд (ВАС) отмени решението за оценка за въздействие върху околната среда 7-3/2012 от 04.05.2012 г. на министъра на околната среда и водите за разширяването на производствените мощности на „Асарел-Медет” АД. Т.е. новият министър и екипа му трябва да се произнесат отново. Решението на ВАС (96112 / 26.06.2013 г.) подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред петчленен състав на съда.

Делото, по което се произнесе ВАС, е образувано по три жалби на Константин Дичев, ПП „Зелените” и Сдружение за дивата природа „Балкани”.

В жалбите се твърди, че при провеждане на процедурата по издаване на процесното решение са били допуснати съществени нарушения, изразяващи се в непровеждане на консултации със засегнатата от решението за разширяване на мощностите общественост. Проведените обществени обсъждания в гр. Панагюрище и с.Оборище са квалифицирани като съмнителни. Населените места по цялата дължина на река Луда Яна са се оказали извън сметките на инвеститора и МОСВ, а те ще са сред най-засегнатите страни в последствие.  Съгласно решението на съда се навежда изводът,  че тези обсъждания са били определени единствено от възложителя, който обаче няма интерес да провежда широк обществен дебат с голям кръг от заинтересовани лица по известни на всички причини.

По делото не са представени доказателства за изпълнения на изискването на чл.95,ал.3 от ЗООС, който определя консултациите за обхвата, съдържанието, границите на ОВОС, алтернативите за инвестиционни предложения, значимостта на предполагаемите въздействия, засегнатата общественост и други.

Уведомленията в местната печатна преса гласят, че във връзка с това инвестиционно предложение заинтересованата общественост може да се запознае с параметрите му на уебсайта на дружеството, но това не доказва да са извършени изискуемите консултации със заинтересоватана общественост.

ВАС прави извод, че неизпълнението на процедурите е съществено нарушение на административно-производствените правила, което води до незаконосъобразност на оспорения административен акт.

Като допълнение към новината от ВАС припомняме, че председателят на постоянна комисия  по екология, туризъм, селско и горско стопанство в общинския съвет в Панагюрище не е била поканена на общественото обсъждане. Също така терирорията, в която „Асарел-Медет” АД иска да разшири мощностите си, попада в зона „Натура 2000”. Това се казва в заповед на Нона Караджова от 30.03.2012 година, в която са посочените окончателни граници и режими на защитена зона „Средна гора”, които от своя страна подлежат на обжалване. Въпреки това е дадено разрешение за разширяване на промишлената площ на „Асарел-Медет” АД.

Проектът за разширяване на производствените мощности на „Асарел-Медет” АД е с 18 км и превижда годишна преработка на руда от 15 млн. тона, което е с 2 млн.тона повече от досега преработваната руда.

Текст: Теодора Иванова
Източник: http://www.nostop.bg

Още по темата: http://saprotiva.org/podzemnite-bogatstva-na-balgariya-upravlenie-ili-grabezh/