карта Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Перник

1. Офелия Георгиева

Водач на листата на Зелените в 14 МИР – Перник

Ofelia_Georgieva_3545_ctr

Ковчежникът на “Зелените” – счетоводител по образование и зелена по душа.

Тя е експертът, който отговаря за чистите и прозрачни финанси на партията и доброто ни представяне пред Сметната палата.

В парламента освен за финанси Офелия ще работи също в областта на образованието (за въвеждане на екообразование в училищата) и за развитие на биоземеделието (което ще разкрие нови работни места и ще върне млади хора в по-слабо населените региони).

2. Лиза Бочева

liza

Правозащитник, застъпник за ценностите на независимия живот и експерт по достъпност на средата за хората с увреждания. От 1998 г. участва във всички събития, свързани с тази тема.

Каузата й е независим, качествен и достоен живот на хората с увреждания в България – за промяна на социалната политика на страната, за въвеждане на проектозакон за лична помощ, за нов закон за хората с увреждания по отношение индивидуалната оценка на уврежданията, техническите помощни средства, достъпността на средата и всички публични услуги – транспорт, здравеопазване, образование, пазар на труда в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

3. Албена Симеонова

Albena Simeonova

Албена Симеонова е родом от Перник. В момента работи като земеделски производител в с. Любеново, община Никопол. Произвежда биологична продукция – грозде, пшеница, ечемик, овес, царевица, слънчоглед, люцерна. Обработва повече от 5000 дка земеделска земя.

Председател е на една от най-старите НПО в България – Фондация за околна среда и земеделие. Завършила е Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски”.  Има следдипломни квалификации „Управление на околната среда” и „Агроекология” в Бъркли, Калифорния, САЩ.

Основател е на Зелената партия в България и на СДС – 1989 г. Носител е на международната екологична награда “Goldman” – 1996 г. и на наградата на UNEP – 1997 г. Член е на коалицията „БелеНЕ” и се бори против строежа на АЕЦ Белене от 1990 г. Доброволец на Greenpeace.

Обучава фермери и води кампания за увеличаване на площите, заети с биологично земеделие в България, която е на последно място в Европа в този отрасъл.

Основната дейност извън селскостопанската е работата в общините за внедряване на биоразградимите торбички в търговската мрежа.

Помага за инсталирането на ВЕП – фотосоларни, вярърни генератори и енергия от биомаса отново на общинско равнище.

4. Румен Кирилов

Rumen Kirilov-2023

Професионален фотограф, оператор и създател на филми.

Живял и работил осем години във Виена, учил физика там, понастоящем студент по икономика в Нов Български университет.

Природозащитник от детинство.