карта Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Бургас

1. Даниела Божинова
Водач на листата на Зелените във 2 МИР Бургас

DB3

Родена в Бургас. Завършила английска езикова гимназия, арабска и английска филология в СУ „Св.св.Климент Охридски” и следдипломна специализация по „Международно право и външна търговия” в УНСС.

Организатор на кампании за равнопоставеност на половете и по-голямо участие на жените в местното самоуправление, срещу проекта за петролопровод Бургас-Александруполис. Гореща привърженичка на идеите на пряката демокрация като коректив на представителната, убедена, че въвеждането на механизми за гражданска законодателна инициатива, референдум и отзоваване на изборни длъжности биха променили българския политически модел и осигурили смислено гражданско участие, граждански контрол, ниско ниво на корупция и благоденствие на българското общество.

Владее английски, арабски и руски език, ползва немски, италиански и френски.
Омъжена, с две деца.

„Проблемът с отпадъците в България не е само екологичен. Той е обхванал и политическия живот. С реални механизми за граждански контрол бихме могли да се справим с него и да постигнем нулеви политически отпадъци“

2. Кристина Димитрова

Kristina Dimitrova
Родена в София. Магистър по българска филология и английска филология в СУ “Св. Климент Охридски”.

Един от координаторите на кампания “Да спасим Иракли“, съорганизатор на 9-месечното гражданско присъствие пред Министерски съвет всеки четвъртък сутрин в подкрепа на въвеждането на еко-мрежата от защитени зони НАТУРА 2000. Организатор на голяма част от градските прояви на гражданските движения с най-различен характер: протести, граждански присъствия, бдения, шествия, хепънинги, изложби, концерти и др.

Винаги е вярвала, че зеленото е много повече от опазване на видовете и околната среда – това е приемане на различното, осъзната грижа за света наоколо и живите му обитатели – одушевени или не; съобразяване с личното пространство и свобода на другите.

Страстен почитател на независимото и нискобюджетното кино – европейско и азиатско; на рок-музика, джаз, барок, етно и др. Любими режисьори: Кшищов Кешловски, Кшищов Зануси, Ким Ки Дук, Ингмар Бергман, групата Монти Пайтън и др.

3. Весела Костова

Vesela Kostova

Архитект, член на Камарата на архитектите в България (КАБ). Активен участник в протестните кампании срещу фракинга, промените в Закона за горите и др.

„От България съм. Родена съм тук, отрасла съм тук. Корените ми са в трите края на България. Където и да отида, знам, че стъпвам по земята на предците си.

На 17 г. спечелих стипендия и излязох от страната си. За 10 години видях различни неща, срещнах различни хора, научих различни неща.

И се прибрах у дома. Но дали? Този дом сякаш е откраднат.

Съсипан. Подиграват се с него. Тъпчат го и го продават на безценица. Умните и работещи хора са превърнати в бежанци.

И аз ли трябва да бягам? Защо? Аз съм част от България.

Аз съм тази част от България, която иска да вижда бъдеще тук.

Аз съм тази част от България, която вика по площадите и защитава малкото останало.

Аз съм тази част от България, която променя настоящето.

И срещам все повече хора като мен. Смелото наглед начинание да спасим дома си става все по-реално. Защото България е нашият дом и ние искаме да живеем тук„.

4. Стефан Балев

Stefan balev

На 28 години, от Бургас. Завършил Строителство на сгради и съоръжения в УАСГ, София. Заемал позиция на експерт по инвеститорски контрол и управление проекти в сферата на строителството. Следва второ висше образование по архитектура в Нов Български Университет.

Интересите му са в сферата на изграждането на устойчива, здравословна, икономична и естетически издържана градска среда и природосъобразното строителство.

Като народен представител от ЗЕЛЕНИТЕ ще се боря с опустошителните строителни практики, корупцията, пропуските и вратичките в законодателството, даващи възможност за посегателство върху обществените зони и правата на всеки гражданин„.

5. Лилия Драмчева

lilia_dramcheva

Лаборант-химик по професия. Има син студент.

„Идентифицирам се със Зелените по вътрешна убеденост! Природата, животните, децата са моя болка отдавна! Искам чиста земя, здрава нация и спокойни старини за всички нас!

Бих работила по проблеми като пчелния, безстопанствените кучета, забраната на застрояването на Черноморието и дори връщане на по-старата му визия. Искам горите диви и красиви, без бетон, и зелени градове!”