24 МИР, София

1. АННА ПЕЛОВА

Анна ПеловаНа 24 години, Анна Пелова е най-младият лидер на партия в България. Член на МЕНСА. Основните политики, по които Анна работи са здраве и здравословно хранене, опазване на околната среда и осъвременяване на българското образование.

През 2008 тя завършва Националната финансово-стопанска гимназия със специалност Икономика и мениджмънт. Още от гимназията е граждански активна – през 2007 година става част от “Випуск Единство” и организира учениците на протести срещу неравенството, което предложените тогава матури създават.

Завършва висшето си образование в Университет по изкуствата Лондон (Лондонския колеж по комуникации) със специалност Креативна рекламна стратегия. Има няколкогодишен професионален опит като мениджър в международна софтуерна компания. През 2011 година помага за организацията на протестите на българите и румънците в Лондон срещу проучването и добива на шистов газ. През 2012 година създава “Правилно хранене” и започва инициатива за популяризирането на превантивното здраве сред българското общество.

Въпреки успешната си реализация в Англия, Анна решава да се върне и да остане в България – като отговорен млад човек да работи за бъдещето на страната си. В началото на 2013 година тя се присъединява към Зелените и участва в изборите за 42-рото Народно събрание.


2. адв. КАЛИН АНГЕЛОВ

Човек е политическо същество. За да бъде индивидът въобще човек, той трябва да е част от политическа общност. В противен случай той е роб. Отказът да се участва в политиката е отказ от самото човешко качество и съгласие на индивида да бъде третиран като вещ.

Когато една сутрин се събудих и усетих, че съм „на попрището жизнено в средата”, разбрах че нямам оправдание да се гнуся от политиката; че искам или не, аз съм част от политиката и искам или не – тя е част от мен; че самия живот в човешка общност е Политика. Рибата не се гнуси от водата, но водата може да отрови рибата.

Избрах ЗЕЛЕНИТЕ, защото са единствената политическа партия у нас, която не е лидерска и позволява участие в политическия процес на всеки свой член, а не просто му съгласие с вожда. През няколкото месеца в които съм член на ЗЕЛЕНИТЕ най-голямо е било удоволствието ми когато съм трил сол на главите на лидерите на партията. Опитайте и вие!

Роден съм в гр. София през 1975 г. В училище далеч не бях най-впечатляващия ученик, но нещата – за изненада на всички – се случиха така, че през 1996, след казармата, бях приет да уча Право в Софийския университет. Завърших Софийския през 2002 и се отдадох на пътувания в чужбина. През ноември 2003 се вписах като член на Софийската адвокатска колегия. Адвокат съм и до днес. През 2010 реших да си почина за година и през 2011 завърших едногодишна магистратура по Международно и Европейско право в Университета в гр. Тилбург, Кралство Нидерландия. Определям престоят ми в Тилбург, като една от най-ценните години в живота ми.

През 1998 г. за първи път се сблъсках с феномена – Коноп/Марихуана. Две години по-късно, един от най-добрите ми приятели, беше задържан от пеши патрул в Борисовата градина с 3 грама трева. Не можех да повярвам на случилото си – задържане под стража, влачене по институции, гаранции и осъждане. Какво бе изумлението ми като разбрах, че приятелят ми ще бъде третиран по-тежко от изнасилвач! Нима аз вършех нещо по-лошо от него?! Вече знаех, че този закон трябва да бъде променен.

През 2003 попаднах на една статия на последната страница на вестник Сега. Статията бе за „Движение Промена” – организация обявила се за борба срещу безумното българско законодателство по отношение на Конопа. „Намерих ги!” – извиках вътрешно аз като си представях, сериозни чичковци с костюми и куфарчета. „Промена” обаче не беше това – там нямаше нито чичковци, нито костюми, нито куфарчета. Днес, единадесет години след тази удивителна среща в моя живот мога да цитирам д-р Юлиян Караджов: „Промена, при цялата липса на гръб, лоби, финанси и прочие, всъщност се оказа една удивително успешна организация”.

2014-та сме пред прага на конопената революция. Въпросът вече не е ДАЛИ ще легализираме конопа, въпросът е КАК ще стане това? Сигурно е, че това ще стане В парламента искам да работя, за да стане добре. След това ще пиша кратки разкази, с които да ядосвам силните на деня.


3. НИКОЛА ЙОРДАНОВ

Никола Йорданов е роден в гр. Тутракан 1966 г., завършва гимназия в Силистра 1984 г. и Психология в СУ „Св. Климент Охридски” 1991 г. В момента е Председател на Управителния съвет на Българска асоциация за тренинг и развитие. 1992-98 година е работил с държавни институции и международни донорски програми в сферата на околната среда. 1993 е бил на стаж, организиран от Институт за изследвания на политиките към университета „Джонс Хопкинс,” в неправителствена организация в Балтимор, САЩ. 1995 – 99 г. е работил за Програма „Демократична мрежа” България, която подпомага гражданското общество, финансирана от Американската агенция за международно развитие.

2000 – 2007 е служител в сферата на изборите и демокрацията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа – Мисия в Босна и Херцеговина. От 1991 г. насам години успешно е провел над 700 обучения с над 12000 участника в България, Румъния, Италия, Унгария, Албания, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Македония, Гърция и Украйна за представители на бизнеса, държавните и местни власти, представители на медии и неправителствени организации. Наблюдавал е избори в Гана, Малави и Сиера Леоне от името на Европейската комисия. Свободно говори английски, руски и сърбо-хърватски. Щастливо женен, баща на три дъщери.


4. адв. СВИЛЕН ОВЧАРОВ

Съосновател на групата “Зелени адвокати”. Участвал е успешно в кампаниите по спасяването на Странджа и Южното Черноморие от презастрояване, контрол над ГМО храните, прозрачност и демократизация на Закона за устройство на територията, спасяването на Пирин, както и в кампанията по промените в Закона за горите през 2012.

Спечелил е множество дела, довели до важни прецеденти в полза на природата и зеления бизнес.


5. ЖАНА ИВАНОВА

Жана ИвановаПозната още като „онова момиче Джейн“. На 25 години, от София, учи Алтернативен туризъм в Лесотехническия университет. От което и желанието й за развитие на малкия и среден бизнес в сферата на туризма в България и реализиране на страната като дестинация за къмпинг туризъм.Работила е като сноуборд инструктор на Витоша и организатор на събития. През 2012 г. участва в протестите против промените в Закона за горите.

Включва се в кампаниите на Зелените от 2013 г. досега.
Един от най-ярките и активни участници в протестите против правителството на Пламен Орешарски 2013-2014 г. Член на неформалната гражданска организация Протестна мрежа.

Жана Иванова 1


6. ВАСИЛ КЪНЕВ

Роден през 1977 г. Председател на Местната организация на Зелените в район Възраждане, София.

Образование: магистърска степен в специалност леярство, ХТМУ- София. Следдипломни квалификации: Сертификат, издаден от Институт за следдипломна квалификация при УНСС за брокер на ценни книжа; Сертификат за трейдър на Forex пазар; Сертификат за посредник при сделки с недвижими имоти, издаден от НСНИ.

Членува в: МЕНСА от 2014 г.; Българско либертарианско общество, Промена и неформалната гражданска организация Протестна мрежа.

Професионална кариера: Собственик на интернет зала; Управител в агенция за недвижими имоти; Системен администратор.

„Участвам в листите на Зелените, защото искам: да остане природа в България, да възродим конопената индустрия в страна и да освободим държавата от мафията!“


7. ПЕТЪР ВАСИЛЕВ

Защо избрах Зелените? Краткия отговор е, че вярвам, че трябва да оставим планетата най-малкото в такова състояние, в което сме я намерили. И смятам, че това е възможно без огромни жертви и връщане към“живот в пещерите“ както ни плашат някакви псевдоексперти. Нещо повече – една „зелена“ икономика би била много по-устойчива и независима от такава, базираща се просто на потреблението на ресурси.

Роден през 1975г.  в Своге. Магистър по Бизнес администрация и Счетоводство в Университета за национално и световно стопанство. Специализирал Риск мениджмънт в Georgetown University по програма на USAID.

Първоначално работи в държавната администрация като експерт в Държавната комисия за ценни книжа (сега КФН). От 2001 до 2006 г. е икономически редактор на вестник „Дневник“ и отговорен за неговата секция „Компании и пазари“. От 2006 до момента работи във финансовия сектор като финансов анализатор и управляващ инвестициите на фондовете на Алфа Асет Мениджмънт.

От 2011 г. създава собствена компания, която си е поставила амбициозната цел да работи за популяризацията на винения и гурме туризма в България – най-бързо развиващия се сектор в областта на туризма в глобален мащаб. Автор и издател на първия пътеводител за винен туризъм в България, подпомагащ желаещите да опознаят традициите и тайните на българското винопроизводство.

„За разлика от масовия туризъм, който освен че оставя след себе си бетонни джунгли, води в България най-ниското ниво туристи и като платежоспособност, и като интереси, туристите практикуващи винен и гурме туризъм са изключително отворени и към културния туризъм, и към селския и приключенския такъв. При това този род туристи са изключително отговорни към природата и не на последно място – носят много повече приходи, които се разпределят сред много повече и различни участници в бранша.“

Говори английски, ползва руски език. Член на ПП „Зелените“.


8. ЕМИЛ ПЕТРОВ

Роден в гр. София. Завършил „Ландшафтознание и опазване на околната среда“ в Геолого-географски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски, Информационни технологии в Химикотехнологичен и металургичен университет, София, катедра „Автоматизация на производството“ и CISCO академия в Американския университет – Благоевград.

Главен координатор и ръководител на внедрените в София и Велико Търново SMS системи за заплащане на паркирането, публичен сайт на Център за градска мобилност – София с включени 11 електронни услуги за гражданите, както и меню Велотранспорт с актуална информация за този вид транспорт.

Има публикации и награди от внедряване на ГИС в сферата на управлението на паркирането. Участва в редица международни и местни проекти. Ръководител е на проект за „Създаване на иновативна вертикална медицинска търсачка”, подобна на Гугъл.

Има двама сина – Борис и Калоян. В свободното си време обича да е в планината на разходка, с велосипед или на ски.

Човек на действието съм. Не обичам безсмисленото говорене и празните обещания. Радетел съм на българското и на това, че България има всичко, от което се нуждае човек за да работи, да се развива и да живее добре. За целта, обаче, трябва да се съхрани природата на страната, да се промени съзнанието на хората, да се ограничи напускането на млади хора от страната, и да се работи в посока техния потенциал да се включи активно в новото управление и възстановяване на държавата.


9. ГЕРГАНА ТОМОВА

Магистър по Политология, УНСС; магистър по Мениджмънт на политически кампании, университет Фордам, Ню Йорк. Работи в изследователска агенция ЕСТАТ.

Младежки делегат на България в Общото събрание на ООН за 2013 година; съучредител на студентско сдружение Его Политико.

Активна в сферите на младежката политика, права на животните, устойчивото развитие.

Владее английски, немски, чешки и руски език.


10. ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

Живял е в България, Либия, Австрия, Полша и Белгия. Магистър по политология във Виенския университет. В момента представлява „Уикимедия“ /организацията стояща зад проекти за свободното знание като Уикипедия/ пред Европейския съюз в Брюксел и се застъпва приоритетно за реформа на авторското право, позволяваща да споделяме повече информация легално онлайн и за свободен достъп до повече правителствена и публична информация.

Ситуация в момента

Хилядолетия наред знанието и технологиите са били използвани не за просвета, а за налагане на контрол и укрепването на властовите структури на деня. Това почва да се променя с печатната машина на Гутенберг и енциклопедията на Дидеро и Далембер.

Като зелен политически активист осъзнавам, че днешните информационни технологии ни дават исторически шанс да задълбочим и усъвършенстваме децентрализацията и демократизацията на знанието и комуникационните канали започнали тогава. Това е и фундаментална предпоставка за една от основните цели на зелената политика – директната демокрация.

Същевременно днешните информационни технологии дават и шанс на правителствени и частни организации да осъществяват немислим доскоро пълен контрол над индивидуални граждани и цялото общество както и да орязват вече утвърдени права под презумпцията на нови рискове.

В следващото десетилетие е решително за това дали съвременните информационни технологии ще са стъпка към повече свободи и демократизация или изпадане в тотално наблюдение и загуба на свободни обществени пространства.

Политически приоритети

За да гарантираме, че новите технологии ще бъдат катализатор към повече свободи, в България и в Европа ни трябват партии и политици отстояващи гражданските права в интернет (цифрови права) и редецентрализацията на технологиите и комуникационните канали.

Допълнително, виждам подсилването и развитието на независимото гражданско общество като единствен гарант за запазване на вече спечелени и извоюване на нови права и свободи. За да гарантираме повече дирекно участие на гражданите в държавата и независимо финансиране на неправителтвените организации ще се боря за закон, който позволява всеки гражданин да определи 1% от платените данъци да бъдат преписани на избрана от него/нея НПО.

Това са целите, на които съм се посветил и които искам да преследвам като част от Зелените в българската, европейската и световната политика.


11. МАРИЯ ПЕЙЧЕВА

Експерт в сферата на зелената икономика и образованието, Мария Пейчева работи там, където двете дисциплини се сливат една с друга. Завършила е престижния Imperial College в Лондон със специалност „Технологии за околната среда – икономика и политика“. Работи като преподавател по науки и участва в разработката на извънкласни програми, които развиват такива умения у учениците, каквито са търсени от работодателите в сферата на зелената икономика.

Активист е още от ученическите си години в Първа английска гимназия в София – участва в Еко-клуба и в списването на ученическия вестник. След присъединяването си към бакалвърската програма на Occidental Collegе в Лос Анджелис, участва активно в Организацията на международните студенти, като бива избрана за неин секретар и по-късно – за президент. Паралелно с това, работи като ментор на първокурсници, като им помага да се адаптират към живота в кампуса.

През 2012 участва в организацията на протести против добива на шистов газ на българите в Лондон. Сътрудничи с британски активистки групи по техни инициативи. Участва в проекта за масово гласуване на българите в чужбина, съдейства на посолството в Лондон, като набира местни застъпници. Инициатор е на местна организация на Зелените в Лондон.

В момента живее между България и Великобритания, поддържа постоянен контакт с българската диаспора там, и познава добре мотивите за емиграция – липсата на работни места, липсата на справедлива съдебна система, липсата на качествено образование в родината. Смята, че осъществяването на политики от програмата на Зелените в България би могло да привлече множество млади, талантливи и трудолюбиви българи да се върнат в страната и да останат тук.


12. ЕЛЕНА КОЛЕВА

Магистър по „Бизнес администрация“ и бакалавър по „Кино и Телевизия“ в НБУ, със следдипломни специализации по „Журналистика и масмедии“, „Връзки с обществеността“ и „Бизнес реклама” в УНСС.

Работила е в сферите на маркетинга и авиацията, а в момента е специалист „Връзки с обществеността, протокол и информационно обслужване“. Занимава се любителски с фотография и туризъм.

„Убедила съм се, че за всяко нещо има начин. Преди години мечтаех да обиколя света и, както и да го мислех и пресмятах, не разбирах как да го осъществя. Тогава съвсем случайно попаднах на обява за набиране на стюардеси за работа в Дубай и реших да се явя. Оказа се, че осъществяването на една мечта не е толкова трудно, просто трябва да погледнеш от друг ъгъл и решението се оказва пред теб.

След години на странстване се завърнах в България, защото с всеки ден, в който бях далеч, осъзнавах все по-силно, че тук е моят дом. Убедена съм, че опитът ми в опознаването на различни култури, народи и държави би допринесъл в намирането на идеи и решения на различни проблеми.

Всеки от нас има своите знания и качества да работи за една изключително добра кауза- по-качествен и екологичен живот в забързаното и динамично ежедневие.

Хората казват, че една птичка пролет не прави, но промяната е верижна реакция и започне ли, тя се предава неусетно. От нас зависи дали тази промяна ще е унищожителна или ще е шанс за по-зелено бъдеще, което да завещаем на своите деца и на идните поколения”.


13. ДИМИТЪР ХЪРТАРСКИ

Димитър ХъртарскиРоден на 20-ти февруари 1989 г. в гр. Ямбол, където живее до 5 годишна възраст, когато с родителите си се преместват в София. Завършва Националната финансово стопанска гимназия в София със специалност Икономика и мениджмънт, от където притежава диплома за втора степен счетоводител, придобита след държавен изпит. През 2008 г. заминава за Виена (Австрия), където завършва висшето си образование, бакалавър на науките от Виенския университет със специалност Международна бизнес администрация. Понастоящем следва последен семестър магистърска степен в същия университет. Говори английски, немски, испански и руски език.

„Защо Зелените? Поради две основни причини. Първо, те доказаха както на мен, така и на всички през годините, че имат ясна визия за пътя, по който България трябва да върви напред, без да отстъпват от интересите на обикновените хора. Второ, имат ясно формулирана платформа, която е насочена към поправяне грешките и изчистване нередностите във всяка една област на управлението на страната. Всичко това, в комбинация със стремежа към пълна прозрачност, и неотстъпчивостта им по неотложните въпроси, свързани с опазването на природата и биоразнообразието в България.“


14.  ТОДОР ТОДОРОВ

Бивш офицер от Българската армия. Работил е за ООН в Африка и за представителствата на редица международни корпорациии в България.

Участвал е в зелени инициативи на организацията „Граждани за зелена София“ и софийските квартални инициативни комитети.

Отстоявал е гражданските права и свободи в голям брой дела, заведени във Върховния Административен Съд – Концесията дадена от НДСВ за магистрала „Тракия“, повишаването от Общинския съвет на местните данъци и такси в София „при спрян часовник“ , увеличаването на цената на винетките и фиксираните размери на застраховката „Гражданска отговорност“.

Тодор Тодоров е единственият гражданин, обжалвал административно в съда решението на ДКЕВР за цените на електроенергията и отоплението от юни 2012 година.


Един коментар по “24 МИР, София”

Вашият коментар