23 МИР, София

1. БОРИСЛАВ САНДОВ, съпредседател на Зелените

сандов 1Борислав Сандов e роден в град Мадан. Завършва професионалната гимназия по туризъм в град Смолян и бакалавърска степен по география Софийски университет „Св. Климент Охридски“, след което продължава в магистратура по „Управление на водни и климатични ресурси“.

През 2006 година, по време на мандата му като Зам. председател на Студентски съвет, заедно със свои колеги учредява Университетски клуб за екология и устойчиво развитие UNECO.

Понастоящем Борислав Сандов се занимава с политика, проекти и активизъм в областите климат, енергетика, земеделие и храни. Той е сред основните организатори на големите протести от последните години, най-известни от които са тези относно ГМО, шистовия газ, горите, Черноморието и традиционният от 2009 г. досега граждански протест на 14-ти януари.

Участва и в международни кампании. Координатор е за България на движението за хранителна независимост и движението за климатична справедливост, а също така участва в координационните съвети на Коалиция за климата – България, България – свободна от ГМО, България без цианиди, Fracking free Bulgaria, Български антиядрени граждани, БелеНЕ! и др.

Борислав Сандов работи във Фондация за околна среда и земеделие и е и Съпредседател на Зелените.

„На предстоящите избори хората трябва да избират по делата, а не по имената!“


2. ВЛАДИСЛАВ ПАНЕВ

Магистър по икономика, лицензиран инвестиционен консултант и регистриран професионален инвеститор. Собственик на компания за управление на взаимни фондове. Смята, че изграждането на устойчива икономика, базирана на щадящ природните ресурси растеж, е шансът на България да се превърне в просперираща и свободна държава.

„Зелените са единствената партия, която предлага този път на развитие и трябва да се възползваме от шанса си да им отредим ключова роля в управлението на страната“. 

 

 


3. ЖАНА ИВАНОВА

Жана ИвановаПозната още като „онова момиче Джейн“. На 25 години, от София, учи Алтернативен туризъм в Лесотехническия университет. От което и желанието й за развитие на малкия и среден бизнес в сферата на туризма в България и реализиране на страната като дестинация за къмпинг туризъм.Работила е като сноуборд инструктор на Витоша и организатор на събития. През 2012 г. участва в протестите против промените в Закона за горите.

Включва се в кампаниите на Зелените от 2013 г. досега.
Един от най-ярките и активни участници в протестите против правителството на Пламен Орешарски 2013-2014 г. Член на неформалната гражданска организация Протестна мрежа.

Жана Иванова 1


4. АННА ПЕЛОВА

На 24 години, Анна Пелова е най-младият лидер на партия в България. Член на МЕНСА. Основните политики, по които Анна работи, са здраве и здравословно хранене, опазване на околната среда и осъвременяване на българското образование.

През 2008 тя завършва Националната финансово-стопанска гимназия със специалност Икономика и мениджмънт. Още от гимназията е граждански активна – през 2007 година става част от “Випуск Единство” и организира учениците на протести срещу неравенството, което предложените тогава матури създават.

Завършва висшето си образование в Университет по изкуствата Лондон (Лондонския колеж по комуникации) със специалност Креативна рекламна стратегия. Има няколкогодишен професионален опит като мениджър в международна софтуерна компания. През 2011 година помага за организацията на протестите на българите и румънците в Лондон срещу проучването и добива на шистов газ. През 2012 година създава “Правилно хранене” и започва инициатива за популяризирането на превантивното здраве сред българското общество.

Въпреки успешната си реализация в Англия, Анна решава да се върне и да остане в България – като отговорен млад човек да работи за бъдещето на страната си. В началото на 2013 година тя се присъединява към Зелените и участва в изборите за 42-рото Народно събрание.


5. ИВА АЛЕКСАНДРОВА

„Имам над десет години международен опит в областта на развитие на политики за ограничаване на бедността, развитие и миграцията. Работила съм като програмен мениджър за международна организация във Виена. След това посветих всичките си спестявания,  за да обикалям Африка и Азия и да опозная живота на хората там и бях доброволец в училища за изоставени деца в Танзания и Индия. Последните пет години живях и работих в Англия като консултант по социални въпроси. Там започнах и да участвам активно в движения и кампании за социална справедливост и против ефектите на политиката на строги икономии, която удря най-слабите слоеве от обществото, както и за задълбочаване на връзките между социалните и екологичните движения.Освен това съм и дизайнер на етична мода и експериментирам с различни устойчиви и рециклирани материи за създаване на ефектни дрехи за жени, търсещи индивидуалност и стил.

Нуждата от политическа промяна в България е очевидна за всички и Зелените са единственият политически субект, който може да предложи такава алтернатива. Затова съм горда че ме избраха в листите си за народни представители. Целта ми е да работя усилено за развитие на връзката между политиката и хората и изграждането на механизми за адекватното участие във формирането, изпълнението и оценката на политики“.


6. ИВАЙЛО СТОИМЕНОВ

На 34 години, завършил е Връзки с обществеността в СУ „Св. Климент Охридски”. Възпитаник на Програмата за развитие на младежки лидери в Югоизточна Европа на Колежа на Европа и Европейската фондация за Балканите, както и на програмата за млади лидери на института ASPEN в Румъния.През 2007 г. участва в Общото събрание на ООН като първият в историята младежки делегат на България.През 2013 г. е сред редовните участници в протеста #ДАНСwithme и става един от учредителите на гражданската организация Протестна мрежа.Работил е като журналист в много електронни и печатни медии, в момента е на свободна практика, автор е в SofiaLive.bg, Webcafe.bg, OffNews.bg, GoGuide.bg, вестник Преса.

Хобитата му са футбол, боди билдинг, рок музика, фантастична литература, колекционира шалчета на футболни отбори и бирени халби. Ивайло е най-успешният състезател в историята на ТВ предаването „Минута е много” като през 1996 и 1998 е трикратен и годишен победител с теми футбол и история.“Искам аз и бъдещите ми деца да останем тук и да не ни се налага да прекарваме по-голямата част от времето си в борба за това, което ни се полага по право – благоприятна и здравословна среда за достоен живот. Разделил съм се с илюзиите, че някой друг ще осигури всичко това наготово и смятам, че страната ми има нужда от мен, а политиката е средството за постигането на тези цели. Щастлив съм, че в партия Зелените са се събрали достатъчно много достойни и способни хора, които споделят същите възгледи.


7. ИВАН ВЕЛОВ

Иван Велов е адвокат от Софийска Адвокатска колегия.Планинар по душа и сърце. Член е на  Зелените, защото това е единствената партия в която има реална демокрация, и която е способна да постигне реална промяна на статуквото в България. Смята, че основните проблеми за хората са липсата на перспектива за по добро бъдеще, безработицата и липсата на справедливост.

„За да бъде постигната промяна е необходимо България да стане истинска  правова държава и Върховенството на закона да е принцип, който се спазва от всички институции, юридически лица и граждани“.


8. ВЕСЕЛИН ВЕСЕЛИНОВ

Веселин Николаев Веселинов обича да търси. Контактът с природата променя живота му преди няколко години – уверен е, че чрез нея е намерил изгубена част от себе си, както и ключ към множество житейски „богатства”, включително и към Бог.

Веселин е роден в гр. София на 18.11.1986г. Архитект по образование и природолюбител, мечтал, вярващ по призвание. През 2011 г. придобива професионална квалификация „Архитект”. Стажува и работи по проекти в няколко на брой места, както в България, така и в чужбина. Участва в семинари, работилници и конкурси, като в част от тях успява да се отличи.

Професионално се интересува от устойчиво развитие, екологична архитектура, енергийна ефективност, „автономно обитаване”, възобновяеми енергийни източници, управление на проекти, здраве и здравословна среда, екология и др. В свободното си време обича да се разхожда в планината с приятели, да снима, да пише, да рисува, да играе с малката си сестра, да пътува и изследва непознати за него места и хора.

Участва като доброволец в граждански инициативи като напр.: протести срещу добива на шистов газ в България; участвие в обществени дебати, граждански протести във връзка със Закон за изменение и допълнение на Закона за Горите (ЗИД на ЗГ), свързано с опазването на природата и горите на територията на Р. България; помощ при гасене на горски пожари през 2012 г. – Витоша и Рила; участие в гражданска група, протестираща и водеща конструктивен диалог с Столична Община срещу общински проект за изграждане на автомобилен булевард върху територията на един най-големи паркове в София – Борисова Градина и местност Погребите през 2012 и 2013 г.; предизборна кампания на ПП „Зелените” през 2013 г. и др.

Говори английски, немски, руски. Въздържа се от употребата на алкохол, кафе, цигари, храна, различна от вегетарианска. Развива афинитет към практикуване на различни форми на йога. IQ 156.

Вярва, че зелената идея надхвърля цвета и екологията, имайки и социален смисъл, състоящ се във визия за живот, изпълнен с хармония между отделните индивиди, изграждащи социума, базиран върху вяра, любов и устойчиво развитие, а именно: екологична, ниско-енергийна, здравословна архитектура от естествени материали; използване на природни, възобновяеми енергийни източници; грижа за водата – набавяне, пречистване; изграждане на работни навици за отглеждане на локална, чиста храна; създаване на условия за икономически разстеж; устойчив транспорт; третиране и рециклиране на отпадъците и др.

Смята, че воденето и управлението са различни термини и съвестният водач би следвало да служи на своите поддържници, както и че успешно ръковедене би могло да се извърши единствено от чисти, морални хора, вярващи в по-висши идеали и спазващи съответните принципи.


9. СТОЯН ЙОТОВ

Роден през 1968 г. в София. Магистър по биология, специализация “Екология и опазване на природната среда” в Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През 1998 г. завършва и втора магистратура, вече по специалността “Науки за околната среда и екологична политика” – съвместна програма на Централно-европейския университет в Будапеща (Унгария) и Университета на Манчестър (Великобритания).

От 1990 г. е редовен член на Дружеството за защита на хищните птици, а по-късно става член на неговия управителен съвет. Съучредител и сътрудник е и на Центъра на опазване и възстановяване на дивата фауна “Даръл”. От 2000 г. работи и в Сдружение “Природа Назаем”, където ръководи множество национални и международни проекти, между които: „Създаване на Национална система за мониторинг на биоразнообразието” (2004-2006г.), „Разработка на грантова схема за финансиране на биоразнообразието по Програма “ФАР Трансгранично сътрудничество България-Румъния” (2006 г.) и други, а в редица проекти е член на експертните или консултантските екипи.

От 2008 г. е председател на управителния съвет на сдружението. То е съучредител на Коалиция „За да остане природа в България“ заедно с още няколко от най-утвърдените български неправителствени екологични организации.От 1990 г. насам Стоян Йотов е участвал в десетки международни работни срещи, семинари, конференции и конгреси в сферата на околната среда, между които Конференция на Програмата за околна среда на ООН в Найроби, Кения (2003), както и в три от европейските министерски конференции по процеса “Околна среда за Европа” (София 1995, Киев 2003 и Белград 2007), където е представител от квотите на Европейския Еко-Форум, Централно- и източноевропейската мрежа за опазване на биоразнообразието, и Европейското Екологично Бюро (Брюксел).Работил е и продължава да работи по множество консултантски поръчки в сферата на околната среда, в това число и като външен оценител на дейности и проекти, финансирани от Програмата за развитие на ООН. От 2013 г. е независим мониторингов експерт (един от двамата такива за България) на проектите, изпълнявани по Програма LIFE+ на Европейския съюз – главният финансов инструмент на Общността за опазване на околната среда, защита на биоразнообразието и въвеждане на еко-технологии.Един от учредителите на Зелените през 2008 г. Бил е член на Контролния съвет, след това Организационен секретар, впоследствие е избран за Съпредседател на партията, а понастоящем е член на нейния Национален съвет.


10. ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

Живял е в България, Либия, Австрия, Полша и Белгия. Магистър по политология във Виенския университет. В момента представлява „Уикимедия“ /организацията стояща зад проекти за свободното знание като Уикипедия/ пред Европейския съюз в Брюксел и се застъпва приоритетно за реформа на авторското право, позволяваща да споделяме повече информация легално онлайн и за свободен достъп до повече правителствена и публична информация. „Хилядолетия наред знанието и технологиите са били използвани не за просвета, а за налагане на контрол и укрепването на властовите структури на деня. Това почва да се променя с печатната машина на Гутенберг и енциклопедията на Дидеро и Далембер. Като зелен политически активист осъзнавам, че днешните информационни технологии ни дават исторически шанс да задълбочим и усъвършенстваме децентрализацията и демократизацията на знанието и комуникационните канали започнали тогава. Това е и фундаментална предпоставка за една от основните цели на зелената политика – директната демокрация.Същевременно днешните информационни технологии дават и шанс на правителствени и частни организации да осъществяват немислим доскоро пълен контрол над индивидуални граждани и цялото общество както и да орязват вече утвърдени права под презумпцията на нови рискове.В следващото десетилетие е решително за това дали съвременните информационни технологии ще са стъпка към повече свободи и демократизация или изпадане в тотално наблюдение и загуба на свободни обществени пространства.Политически приоритетиЗа да гарантираме, че новите технологии ще бъдат катализатор към повече свободи, в България и в Европа ни трябват партии и политици отстояващи гражданските права в интернет (цифрови права) и редецентрализацията на технологиите и комуникационните канали.Допълнително, виждам подсилването и развитието на независимото гражданско общество като единствен гарант за запазване на вече спечелени и извоюване на нови права и свободи. За да гарантираме повече дирекно участие на гражданите в държавата и независимо финансиране на неправителтвените организации ще се боря за закон, който позволява всеки гражданин да определи 1% от платените данъци да бъдат преписани на избрана от него/нея НПО.Това са целите, на които съм се посветил и които искам да преследвам като част от Зелените в българската, европейската и световната политика.“


11. ЯНКО НЕДЕЛЧЕВ

Магистър по органични химични технологии от ХТМУ-София. Работи в сферата на печатните и IT технологии. Владее немски, английски и руски език. Женен с две деца.

Активен поддръжник на зелената идея. Вярва, че наред с основната цел, която Зелените преследват, а именно опазване на околната среда, природата и екоравновесието в България, партията и нейните съмишленици ще съсредоточат не по-малко усилия и върху защитата на човешките права, борбата с корупцията и реформирането на институциите.

Безрезервно влюбен в природата.


12. ТИХОМИР ИВАНОВ

Вярвам, че политиката  трябва да се прави от активни и позитивно настроени хора. Крайно време е политиците да знаят, че носят отговорност за всяко действие и позиция, както и че ако загубят доверието на избирателите си, са длъжни да си ходят.

Моите каузи са: прозрачност във вземането на решения, медийна и гражданска свобода, реформи в публичния сектор с цел по-голяма ефективност на цялата държавна администрация. Важно е да се наблегне на подобряване на бизнес климата, чрез стимулиране на предприемаческите инициативи. Радетел съм на по-малката намеса на държавата в икономиката и вярвам в „невидимата ръка на пазара“. За мен е важно опазването на околната среда и запазване на нейните богатства, затова подкрепям инициативите на Зелените.

Роден съм през 1983 г. в Димитровград. Завършил съм „Финанси“ в НБУ. Работил съм по няколко предприемачески проекта. Отстоявал съм правата на потребителите на банкови и финансови услуги. Работил съм като анализатор на риска в „Ти би ай кредит“ ЕАД. По настоящем развивам проекти, свързани с финансово обучение.

Харесвам планината и съм запален скиор, през свободното си време обичам да спортувам и да чета интересни книги.


13. НИКОЛАЙ ГРЪНЧАРОВ

Роден и израснал във Велико Търново. След завършване на езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” той продължава образованието си във Варна, където завършва Икономически университет-Варна. Следва магистратура в УНСС в София.

От малък има страст към финансовите пазари и намира именно там поле за изява в професионален план. Грънчаров се присъединява през 2009 година към екипа на банка Креди Агрикол България, след като напуска поста на изпълнителен директор в управляващо дружество „Сомони Асет Мениджмънт“. Преди това е бил член на съвета на директорите на „Сомони Асет Мениджмънт“ и портфолио мениджър на инвестиционния посредник „Сомони Файненшъл Брокеридж“. Лицензиран от Комисията за финансов надзор като инвестиционен консултант и брокер на Българската фондова борса. Работил е още като инвестиционен агент в „TBI Евробонд“ и финансов аналитик в „Елана инвестмънт”.

Обича лятото и морето. Страстен фен на „Звездни войни“. Тренира японски бойни изкуства – айкидо и иайдо.


5 коментара по “23 МИР, София”

 1. wqweto каза:

  @Марина: Относно „убочението“ – то трябва да продължи цял живот, но става ясно, че понякога и това не е достатъчно.

  Съмнявам се тези коментари да не са налазени от троловете на „цензурата“. Всеки който продължи да чете по-надолу да приема мненията с едно наум.

 2. Милена каза:

  Много ми харесвате, но не разбирам как при такава заявена любов към природосъобразния начин на живот, агитирате за употреба на пристрастяващи вещества http://www.drugabuse.gov/publications/research-reports/marijuana/marijuana-addictive
  Самата азсъм се борила с няколко зависимости и знам колко е трудно да се откопчиш от тях. Бихте ли обяснили позицията си? И то бързичко, ако следите тази страница? И по възможност и в публичното пространство?

 3. Марина каза:

  Здравейте!
  До голяма степен съм съгласна с Нина!
  Харесва ми това, че сте млад и амбициозен екип!
  Изглеждате хора с принципи и бих могла да се опрелича с вас и вашите каузи:)
  Но позволете ми и малко критика, която надявам се, да приемете като добронамерен съвет!
  Аз съм фармацевт и като такъв ми е натрапчива липсата на ясно заявена позиция по проблемите, свързани със здравеопазването. Както и на ваш представител с медицинско образование, който да отсоява тази позиция.
  Второто, което ми липсва са конкретни предложения, за подобряване качеството на образованието ни. И особенно на висшето. Като в това число имам в предвид не само начина на убочение, но и оценяване. Тук също трябва да се води борба с корупцията:( Ясно е, че като нямаме качествено образование, всичко отива на зле….
  Пожелавам ви успех!

 4. нина каза:

  Селекциата ми се струва малко нестабилна.
  Снимките са или прекалено безлични или твърде лични.
  Момичетата стоят твърде наивно и несериозно.
  Ивайло Стоименов има леко злобарски вид.
  Прекалено е подчертано участието на кандидатите в протестите, което е по-скоро анти-политическо действие.
  Ужасявам се от легализирането на марихуаната наравно с донорството на органи – не защото самата идея е лоша, а защото в България всяка добра идея се изражда. Проблема е че за всяка свобода трябва да има прости правила, които да се спазват от всички и да важат за всички, а тук това нама как да се случи, ако не бъдат предприети драстични и крайно непопулярни мерки. Първо цялата администрация,здравеопазване,образование и съдебна власт трябва да бъдат уволнени до последния човек и след това да бъдат направени назначения на конкурсен ананимен прицип. Самата администрация трябва да бъде съкратена до степен – хората работещи в нея да предпочитат да опросят изискванията и да редуцират дребните формалности пред това да се затрупват с милиони копия и тонове хартия от никому ненужни (освен на крадците на лични данни) справки, декларации и т.н.Съответно тотално преструктуриране в посока ефективност, експедитивност и икономичност. Крайна цел – освобождаване на подтисканата положителна енергия на обществото. Хората които се назначават да преминават редовно на психологически тестове за корупционна податливост и да се местят на ротационен принцип, за да се пресекат пътищата на корупция. Всеки реалист може да види, че това е невъзможно да се случи. Като цяло подкрепям вашата кауза и много се радвам, че ви има. Със сигурност имате нужда от професионално работещ предизборен щаб и ще бъде хубаво да се присъединят към вас хора с идеи и виждане в тази област. Според мен е задължитлно, тъй като явно не разполагате със средствата и медиите на Пеевски, да заложите на интернет общуването и да посочите фейсбук и мейл на всеки кандидат, където той да има платформа за изява. Това е елементарно и ефетивно и много хора, дори в по-малки населени места могат да видят, че има алтернатива на официално пробутваните по медиите.

Вашият коментар