16 МИР, Пловдив-град

1. ДОБРОМИРА ГРИГОРОВА

Родена в Пловдив и възпитаничка на Езикова гимназия „Пловдив“. Завършва Международен бизнес със специализация по маркетинг и управление в Университета Георг-Симон-Ом в Нюрнберг, Германия и следдипломна квалификация по Дизайн и визуални комуникации в Лондонския университет по изкуствата, Лондон, Великобритания.

Първоначално работи като маркетинг специалист и се занимава с маркетинг, комуникации, PR и бизнес развитие в компании като Chrysler, Adidas и KPMG в Нюрнберг, Щутгарт и Дубай, преди да се премести в Лондон, където прави следдипломната си квалификация и работи в креативния отдел на австралийска консултантска компания, чиито проекти са свързани с подготовката на олимпийските игри Лондон 2012, както и други инфраструктурни проекти на лондонското метро и летищата Хийтроу и Гетуик.

Желанието да създаде семейство в България я връща на родна почва, където сега отглежда сина си и работи като креативен директор в пловдивска маркетинг агенция.

Като член на местната организация на Зелените в Пловдив участва в редица победи на гражданската общественост за запазване на уникалното наследство на града и подобряването на условията на живот. За свои лични каузи счита опазването и разширяването на зелената система в Пловдив, както и в цяла България. За приоритет номер едно за Пловдив смята подобряването на качеството на въздуха, както и цялостното устойчиво развитие на града като европейски икономически и културен център.

Други каузи, за които ще се бори, са санирането на остарелия панелен жилищен фонд в България и подобряването на неговата енергийна ефективност; изграждането на функционална и ефективна мрежа от велоалеи и развитието на електрическия градски транспорт; подобряването на здравното обслужване и всички дейности, които ще подпомогнат родителите да отглеждат спокойно своите деца в здравословна среда.

Владее английски и немски.


2. КИРИЛ ЦЕНЕВ

„Роден съм в Пловдив, по образование съм юрист, по професия – екскурзовод . От малък обичам природата и до ден днешен се боря за нейното опазване, защото тя е наш дом и увреждайки я, увреждаме собственото си здраве и погубваме бъдещето си.

Активизмът е данъкът, който плащам, за шанса да живея на тази планета. Участвах в протестите в защита на Рила, Странджа и Иракли, сещу фракинга, срещу АСТА и за запазване на автентичния вид на Бунарджика и Цар-Симеоновата градина в Пловдив, както и в различни обществени обсъждания в Пловдив и региона, засягащи потенциално пагубни за околната среда проекти.

Вярвам, че с кандидатурата си мога да помогна на българската природа, на родния си град и на народа си, защитавайки зелените принципи в законодателния орган на страната, тъй като от това има огромна нужда, която тепърва предстои да бъде осъзнавана. Защото всяка една екологична катастрофа е резултат от предотвратими човешки действия и рано или късно се превръща в катастрофа за хората“.


3. МИЛЕНА НАЙДЕНОВА

Родена в Пловдив през 1977 г., завършила Стопанската академия в Свищов, специалност „Счетоводство и контрол в банките”.

Работила е пет години в сферата на държавната администрация като експерт и в системата на държавното образование като учител по икономически дисциплини.

В момента практикува в частния сектор като финансов консултант и счетоводител на свободна практика.

Учредител и член на УС на сдружение „Открития“ – организация, прилагаща алтернативни методи и системи за обучения на деца и младежи с цел подпомагане на личностното и социалното им развитие, насърчаване на творчеството, положителното и креативното мислене, развитието на личната им самооценка.

Почитател на изкуството във всичките му проявления.

Обичам България и не спирам да й се любувам! За мен друго място, където да живея не съществува. Искам тя да остане за децата ни също толкова красива


4. ЛИЛИЯ ТАМАМДЖИЕВА

Като младежки активист най-важни приоритети за мен са политиките за младите хора и осигуряване на тяхното бъдеще – това включва и опазването на природата и осигуряване на здравословна околна среда.

Каузите, за които се боря, са:
– създаването на гаранции за здравословна среда на живот чрез европейско законодателство и механизми за осигуряване на безопасна индустрия и устойчива икономика;
– достъпно и адекватно образование, скъсяване на дистанцията между академичната и професионална сфера чрез реформи, които да са базирани на нуждите на младите хора и отговарят на съвременния пазар на труда;
– адекватни реформи за справяне с младежката безработица: социално включване, ефективно кариерно ориентиране, признаване на доброволчеството като стаж, осигуряване на възможности за кариерно развитие;
– медиен плурализъм, осигуряване на прозрачност в медиите чрез Европейско законодателство“.

С хуманитарно и езиково образование (английски и италиански).

Гражданска активност:

Доброволец в YMCA-Пловдив, WWF България, Коалиция за климата, CVS-България.

Член на AEGEE-Sofia – Асоциацията на обединените европейски студенти.

Редактор на „Младежки фокус“ – издание на Национален младежки форум с опит в младежки програми за неформално образование.

Координатор на международни проекти по теми за околна среда, образование, активно младежко участие, Европейско гражданство, глобални проблеми.

Координатор на международна неправителствена организация за образование в чужбина.

Координатор за България на Европейската гражданска инициатива „Да спрем Екоцида в Европа“.


5. ВАРУЖАН АПЕЛЯН

Варужан Апелян e роден в Пловдив през 1977 година. Завършил е техникума по електроника и електротехника в Пловдив, по-късно бакалавърска степен по специалност “Технология и управление на транспорта” в РУ “А. Кънчев” и магистърска степен по специалност “Икономика на транспортната фирма” във ВТУ “Т. Каблешков”.

Има над 10-годишен опит в областта на транспортната експлоатация, бизнес и консултинг, правителствени и неправителствени организации и железопътната инфраструктура в България и чужбина.

Интересите му са насочени в областта на устойчивата мобилност  и правата на пътниците. Има десетки публикации и участия в публични събития свързани с националната и еврпейска транспортната система. Участвал е в различни доброволчески проекти и инициативи, вкл. в проект за Гражданско наблюдение в полицията.

В момента е координатор проекти на Асоциация „Приятели на железопътният транспорт” и член на Управителния съвет на Европейската пътническа федерация (EPF). Ползва английски, холандски, руски, и арменски език. Семеен с две деца.

Член на неформалната гражданска организация Протестна мрежа.


6 коментара по “16 МИР, Пловдив-град”

 1. Ваня Капушева каза:

  Интересно, всички лица, с изключение на първото съм виждала през изминалата година на протести, събрания и др. граждански инициативи. Моля да поясните кои са тия „редица победи на гражданската общественост за запазване на уникалното наследство на града и подобряването на условията на живот“, в които тя е участвала?

  • Добромира Григорова каза:

   Изречението, което конкретно споменавате, започва с „като член на местната организация на Зелените в Пловдив“, т.е. работа в екип с цялата местна организация на Зелените. В нашия екип всеки има конкретни дейности, в които е най-силен, и съответно те се разпределят, като някои дейности остават невидими за външни от екипа лица, но те са неразделна част от общия резултат.

   Извън работата ми в МО Зелените и свързано с професията ми съм работила по проекти свързани с АМТИИ, Пловдивска опера, НХГ „Цанко Лавренов“, пловдивски галерии, новинарски онлайн и офлайн издания и др.

   • Ваня Капушева каза:

    Не сте убедителна. Възможно е да вършите съвсем полезна работа, но след като не сте била видима в така важните събития относно пагубните за Пловдив проекти, за мен има нещо гнило.

 2. stefan каза:

  Абе готини са , ама ей тва тука нещо не ми харесва :
  http://ovarna.bg/newsbulgaria/totalna-zabrana-na-kumpinguvaneto-na-divi-plajove-gotvyat-ot-ministerstvoto-na-zemedelieto/

 3. Иван каза:

  Готини са!

Вашият коментар