Трагедията в Чернобил доказа, че няма мирен атом

Уважаеми сънародници,

На 26 април 1986 г. се случи най-голямата трагедия в историята на атомната енергетика в света – аварията в Чернобилската атомна електроцентрала. Бившият СССР дълги години се гордееше с опитомяването на Атома и използването му за мирни цели. Безразсъдството на това твърдение е ясно до днес. Мирен атом, оказа се, няма, а атомната енергия съвсем не е най-евтината!

Не трябва да забравяме и поведението на тоталитарния режим у нас, оставил хората в България без информация за аварията. Престъпното бездействие на властите стигна нечувани размери само 4 дни по-късно, когато на 1 май 1986 г. „трудещите” се излязоха на манифестации под радиоактивния дъжд.

Нека днес да почетем паметта на загиналите, да се помолим за душите им, да благодарим на хората, които информираха първи света – атомните физици от Швеция. Дължим благодарност и на тези, които тогава се бориха и продължават и днес да се борят с ужасяващите последствия от взрива в Чернобил. Оказва се, че ще са необходими десетки хиляди години, за да могат да изчезнат последствията от ядрената авария!

Зелените сме длъжни да напомняме този трагичен ден, за да не забравят поколенията до какво могат да доведат безразсъдството, самоувереността и безотговорността, когато се заиграват с атома. Където и сте, отдайте почит на жертвите от тази чудовищна ядрена катастрофа.

Зелените настояваме за незабавни действия за ограничаване и постепенно спиране на атомната енергетика в България, в европейското пространство и по целия свят.

Зелените

26 април 2014 г.

 

 

 

 

 

 

 

Етикети: , ,

Вашият коментар