Зелените на път към Евроизборите: „Сивата действителност се лекува със зелена политика“

Декларация на 8-то Национално събрание на ПП „Зелените“

Решението за участие в изборите за Европейски парламент 2014 бе утвърдено на 8-то Национално събрание на Зелените. Листата ще бъде с двама водачи, които ще си поделят очаквания мандат. В традиционния си демократичен и антидискриминативен дух партията заложи принцип за равнопоставеност на половете както за водачите, така и за другите кандидати. Листата ще бъде подредена след вътрешно гласуване с преференциален вот без праг, каквито са и зелените предложения за общи изборни правила в България.

Въпреки отстъплението на управляващите по случая „Странджа“, в природозащитната област продължава потопът от унищожителни решения, което автоматично поддържа искането за оставка на правителството. Непрекъснатите скандали и разкрития естествено катализират ежедневните протести, продължаващи вече над 8 месеца. Зелените посочват слабото управление като причина за политическата, икономическа и социална криза, а сред видимите й проявления са множеството скандални закононарушения срещу хората и природата, „вълна“ от напускащи млади хора и конфликти на етническа и верска основа.

По отношение на новия Изборен кодекс Зелените обръщат внимание, че той не подобрява реално изборните правила, а истинската цел както винаги е „служебна“ победа за сегашните управляващи. Според Лисабонския договор е нарушение да бъдат променяни изборните закони в периода преди самите избори и това е поредното нарушение от страна на правителството на  общоприетите закони в ЕС.

В предстоящата предизборна еврокампания Зелените подчертават своите основни каузи, сред които са устойчивото развитие на България в ЕС; гарантиране равнопоставеността на гражданите, свободата на словото и медийния плурализъм; прозрачно и ефективно ползване на еврофондовете; общоприложими демократични изборни правила. Зелените продължават да работят за опазване на природата и предотвратяване загубата на биоразнообразие, както и за гарантиране на здравословна жизнена среда за хората, включително с обявяването на екоцида за престъпление.  Разкриването на потенциала на зелената икономика е единственият път на Европа и България за адаптация към климатичните промени, съживяване на пазара и създаване на милиони нови работни места.

Водещите си кандидати „Зелените“ ще обявят заедно с предизборната си програма в предстоящия месец март. „Нашите предложения ще удовлетворят високите очаквания и ще докажем, че има различна политика, достойна за Европа и полезна за страната и обществото ни.

Зелените политики са истинските решения на проблемите на сивата ни действителност!

2 коментара по “Зелените на път към Евроизборите: „Сивата действителност се лекува със зелена политика“”

  1. Мама на трима сина каза:

    Радвам се, че не сте взимали решения за коалиции! Зелените имат само един път напред и нагоре! Ако отстоявате своите принципи ще успеете!

  2. Георги Тодоров каза:

    Съжалявам, че си заминах, но нямаше начин пътя до Русе в 4 часа! Поздравявам ви за това изявление и за поставянето на прозрачността в държавата на първо място. Зелената икономика може да е бъдещето и се налага да убедим максимално хора че това е така. Още един път поздравявам Националното събрание за текста и решението!

Вашият коментар