Декларация на Зелените за спасяване на дюните

Възобновяване на застрояването и унищожаването на дюните край Несебър показва системно нежелание на управляващите от последните няколко правителства за трайно решаване на проблемите свързани с опазването на Черноморското крайбрежие. Ето защо предлагаме и призоваваме институциите, според своето ниво на компетентност, за следното:

1. Министерство на околната среда и водите да издаде заповед по Закона за биоразнообразието за превантивна защита на дюните по член 122 и 123 и спиране на строителството.

2. Призоваваме Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) и органите на Министерство на регионалното развитие да обявят за незаконен Подробния устройствен план (ПУП) за предвиденото строителство, поради противоречие с Общия устройствен план на Община Несебър. ДНСК да контролира и инициира отмяна  на строителните книжа и ПУП за застрояване на Несебърските дюни.

3. Министерство на земеделието да предприеме стъпки и разтрогне сделките за продажба на държавна земя върху дюни, поради явно противоречие с Конституцията на Република България.

4. Спешно отразяване на дюните в кадастъра на страната за всички видове собственост.

5. Промени в Закона за Черноморското крайбрежие и Закона за устройство на територията, които да позволяват обжалваемост на общи и подробни устройствени планове.

Зелените намираме за скандално, че два последователни парламента поддържат злоупотребите с публични имоти и природни ценности като дюните. Парламентарното мнозинство на БСП, ДПС и Атака продължава да поддържа законодателство без система за контрол за неговото прилагане и с очевидни и добре скроени дупки за заобикалянето му.

Зелените

16.02.2014

 

Един коментар по “Декларация на Зелените за спасяване на дюните”

  1. Selestin каза:

    Къде е Конституционния съд да се самосезира? А Националният Омбудсман?
    Потънали в удобни кабинети и кресла не искат да знаят, какво се случва с прекрасната ни природа!

Вашият коментар