Първите европейски онлайн избори са на Зелените

Автор: Даниела Божинова

За първи път в историята на ЕС се провеждат онлайн избори в рамките на кампанията за Европейски парламент. Организаторът е Европейската зелена партия. Гласуването вече започна и ще продължи до 28 януари 2014 г. на www.greenprimary.eu Поканен да упражни своя вот е всеки член или симпатизант на национална зелена партия във всяка страна-членка. Това са първични избори. Гласуващите в тях могат да изберат двама кандидата, които ще представляват европейските зелени в същинската предизборна кампания. Те ще бъдат и зелените кандидатури за председател на Европейската комисия.

Изборът се прави измежду четирима претендента, които бяха излъчени през есента на 2013 г. с процедура на номинации и подкрепа от националните зелени партии. Това са: Жозе Бове, Ребека Хармс, Ска Келер и Моника Фрасони.

Жозе Бове – единствен мъж сред претендентите, е френски фермер, известен с активизма си срещу ГМО. Той е обвиняван и арестуван за гражданско неподчинение и унищожаване на генно модифицирани растения. Бове е антиглобалист, противник на фракинга и ядрената енергетика. Понастоящем е евродепутат, заместник-председател на Комисията за земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент.

Ребека Хармс и Ска Келер са германки и настоящи зелени евродепутатки. Хармс, по професия ландшафтен архитект, влиза в зеленото движение като организатор на студентски протести срещу опасно складиране на ядрени отпадъци. По-късно е депутат в регионалния парламент на Долна Саксония. В момента е съпредседател на политическата група на Зелените/ЕФА в Европейския парламент. Хармс се е ангажирала многократно с екологични проблеми на България. Тя беше подкрепена от ПП Зелените в предварителната изборна процедура.

Ска Келер, най-младата от четиримата, беше номинирана от Федерацията на младите зелени в Европа. Израстнала е в Източна Германия. Член е на Комисията за външна търговия в Европейския парламент и се счита за експерт в областта на отношенията на ЕС с Турция, както и по въпросите на убежището и миграцията.

Родената в Мексико италианка Моника Фрасони е бивш зелен евродепутат и настоящ съпредседател на Европейската зелена партия, изявен федералист.

Едно от условията при гласуване в първичните избори е двамата кандидати да бъдат от различни държави. В този смисъл няма начин германките Хармс и Келер да бъдат заедно на финиша. Същевременно няма проблем победителите да бъдат две жени. Тук важи правилото на Зелените жените да са 50%+. ЕЗП държи да насърчава навлизането на повече жени в политиката. Групата на Зелените/ЕФА – четвърта по големина в европарламента, е най-балансираната по отношение на представителството на половете, а ръководството й се поделя от мъж и жена-съпредседатели.

Освен че вземат на сериозно джендър-демокрацията, Зелените претендират да са най-иновативната група на европейско ниво. През 2004 г. Европейската зелена партия организира първата пан-европейска кампания в историята на европейските избори. Сега зелените са пионери в първичните избори онлайн. За осъществяване на електронното гласуване ЕЗП нае една от най-добрите хай-тек фирми в света. В името на сигурността допълнително беше повикан външен „етичен хакер“, който да се опита да инфилтрира системата за гласуване. След като системата не поддаде, зелените, уверени, стартираха своите първични избори.

Гласуването става от специалния уеб-сайт www.greenprimary.eu. Процедурата не е сложна, указанията са преведени на всички официални европейски езици. От гласуващите се изисква само да симпатизират на зелените идеи, да са навършили 16 години, да попълнят своето име, електронна поща и телефон.

ПП Зелените, като български член на Европейската зелена партия, не й отстъпват в желанието да използват съвременните комуникационни технологии. Те провеждат заседанията си дистанционно по интернет, за последните избори гласуваха кандидатска листа също он-лайн, а най-новата им идея е за организиране на вътрешен електронен референдум по въпроса за коалиционната политика. Засега, обаче, интернет и социалните мрежи се оказват недостатъчни да осигурят електорален успех на Зелените. Техните резултати на националните избори останаха под 1%, а поради липса на български зелен представител в европарламента, Зелените разчитат на гръцкия си колега – евродепутат за солидарно подпомагане на българските екологични каузи.

Европейски избори 2014 са шанс да бъде изпратен за първи път български представител в групата на Зелените/ЕФА в Европейския парламент. Дали Зелените ще съумеят да използват този шанс – дали българският избирател ще изпрати български зелен депутат в европарламента, ще стане ясно на 25 май 2014 г.

Вашият коментар