Волен Сидеров няма място в политическия живот на България

Поведението на лидера на „Атака” Волен Сидеров в самолета на път за Варна и след приземяването му на 6 януари 2013 г. е повече от недопустимо и осъдително. То е опасно за самата демократична тъкан на българското общество, а днес въвлече България и в международен скандал, тъй като обект на агресията и глупостта на Сидеров се оказа представител на френската дипломатическа служба в България.

Това не е първият случай, в който лидерът на ксенофобската партия демонстрира подобно държание. Постоянната агресия в политическото говорене на партията, вдъхновявано от нейния лидер, е довело вече до множество инциденти. Някои от тях се случват по време на партийни събития – като агресията пред джамията „Баня Башъ” в София през май 2011, а други са непряк резултат от езика на омразата, който Волен Сидеров и неговите идейни поддръжници ползват в публичното си говорене – като побоя над участници в протест в защита на бежанците пред лагера в „Бусманци” през юни 2010 година.

Обществото ни обаче оставя подобни прояви безнаказани, нещо повече: те водят до повишено медийно внимание и политическа популярност за партия „Атака”. Зелените смятаме, че е крайно време парламентът, правителството, медиите и цялата българска общественост да обърнат сериозно внимание на подобни прояви и да спрат да разпространяват езика на омразата, защото той неизменно води след себе си и до агресивни действия. Крайно време е прокуратурата да предприеме адекватни действия за повдигане на обвинения, а съдът да приложи закона и да вземе решения, които да доведат до справедливо наказание за словото на омразата и насилническите прояви на Сидеров и неговите сподвижници. Лица с подобно мислене и поведение не могат да бъдат част от политическия живот на България.

Зелените

07.01.2014

Вашият коментар