Уъркшоп „Популизмът, политическата екология и Балканите“

30 ноември, събота, от 10.30  до 18.30 ч., София, бул. „Дондуков“ 9

Гръцката зелена партия и Зелен институт – Атина със съдействие на ПП „Зелените” организират в София  уъркшоп по темата популизъм.

Целта е да се предизвика дискусия по въпросите на кризата и популисткия отговор, който й дава политическият живот, спецификите на балканските страни и шансовете на зелените движения и идеи в тази обстановка.

Какви са призивите на десния и левия популизъм? Изкуствен ли е конфликтът работни места –  защитена природа, бизнес – забрани за тютюнопушене и др.? Има ли в тези конфликти популизъм? Как бежанската вълна подхранва десния популизъм? Популизъм или икономическа демокрация са идеите за безусловен базов доход или исканията на жителите на Солун за колективно изкупуване на ВиК?

Организаторите от Зелен институт – Атина вече проведоха първите дискусии по тези проблеми през м. май в Солун. След уъркшопа в София предстои такъв и в Истанбул. След това ще бъдат направени обобщения и прогнози за бъдещето на популизма и зелените движения на Балканите.

Модератор: д-р Дик Пелс, Холандия – социолог, политически коментатор, директор на зелената политическа фондация Bureau de Helling. Изказвания: д-р Алекос Йоргопулос,  член-ветеран на гръцката зелена партия, преподавател в Университет „Аристотел“ – Солун; Йоргос Катцампекис, докторант в Университет „Аристотел“, Даниела Божинова, независим изследовател и автор в областта на ранния популизъм и пряката демокрация, съпредседател на ПП „Зелените“; Васил Къдринов, докторант по социология на СУ „Св. Кл. Охридски“, председател на Институт за зелена икономика – Пловдив.

За повече информация:
Даниела Божинова, Съпредседател на ПП „Зелените“, daniela.bozhinova@zelenite.bg, тел. 089 9145 652

Вашият коментар