Правителството хвърля прах в очите на гражданите и се окопава във властта

Декларация на ПП „Зелените“

Новината за купуването на американски реактор за новия седми блок на АЕЦ Козлодуй гръмна на 23.11.2013 и втрещи българската общественост. От „Зелените” определяме новината като отчаян опит на правителството да спечели благоволението на западните си партньори – чрез ненужна за българското общество, изключително скъпа покупка на продукт със съмнителна стойност.

На фона на новините за изливащата се вече втора година тонове радиоактивна вода от АЕЦ Фукушима и на премълчавания проект за нов саркофаг над АЕЦ Чернобил, чийто строеж ще струва над милиард евро, подобна новина изглежда като лоша шега.

Държава като България на този етап няма нужда от допълнителни големи енергийни мощности, а от ясна визия как ще развива енергетиката си. Хаотичното купуване на ядрени реактори и от Изток, и от Запад издава безпомощност и определено няма да допринесе за намаляване цената на тока за българските потребители.

Безпомощност издава и проектобюджетът за 2014 година. 50 милиона лева за новата агенция Държавна агенция „Технически операции“ и увеличен с 1/3 бюджет на ДАНС сигурно могат да бъдат обосновани със заплахи от тероризъм и борба с организираната престъпност. Но непрозрачността на тези служби, както и изцяло политическата им зависимост са повод за основателни съмнения, че тези пари могат да бъдат използвани и като средство срещу основателното недоволство на българските граждани от правителството.

Миналият на първо четене в парламента законопроект за офшорките пък е опит да бъде хвърлен прах в очите на същите недоволни граждани. На офшорните компании вече няма да бъде позволено да участват в редица области на българската икономика, но в забранителния списък не са включени правото да купуват земеделска земя, да развиват туризъм (много спорни туристически проекти, като скизоната в Пирин и планирания курорт край Карадере са на офшорни компании), да копаят за злато и мед (канадската Дънди Прешъс Металс, която добива злато край Челопеч и планира да разработва находището в Крумовград, също е офшорна компания). Затова от „Зелените” определяме този ход като опит да бъде потушено недоволството в българското общество с пловинчати мерки. А където тези мерки не успеят – очевидно ще се разчита на увеличените пари за подслушване и социални разходи. Благоволението на хората отново ще се купува с увеличения на мизерните социални разходи, без конкретна идея за реформа, която да направи тези социални разходи не бреме за държавата, а грижа, която тя може да си позволи.

Зелените

28.11.2013

Вашият коментар