Зелените предлагаме широка дискусия и ефективни мерки за проблемите в земеделието

Скандалът с мораториума върху свободната продажба на български земи на граждани от ЕС е поредният, който издава управленското безсилие на българските правителства. Удължаването, гласувано от 42-то Народно събрание на 22-ри октомври 2013, е неефективна, популистка и половинчата мярка, която няма да доведе до решение на проблема с окрупняването, монополизацията и концентрацията на земеделски земи в нечисти ръце.

Няколко поредни правителства на различни корумпирани партии умишлено задълбочаваха проблема с отлагането му, без да предложат действащи решения. Същевременно отричането от залегнали в предприсъединителния договор с ЕС клаузи в последния момент подронват авторитета на държавата България пред европейските ни партньори и на народните представители в очите на българските граждани.

Зелените предлагаме различна политика по отношение на земята, която да гарантира националния суверенитет, интересите на  европейските граждани, хранителната независимост на България, наличието на биологична храна на достъпни цени, справеливото заплащане за труда на земеделските стопани.

Затова предлагаме незабавно да бъдат приложени следните мерки:
– Забрана за офшорни компании и фирми с неясна собственост да притежават, наемат и арендират земеделска земя.
– Таван за притежание и вземане под аренда на земеделска земя на територията на цялата държава.
– Въвеждане на прогресивен данък върху земеделската земя с необлагаем минимум, чийто размер ще подложим на дискусия.
– Свободен избор за собствениците на земи кога, на кого и на каква цена да продадат или да отдадат под наем и аренда земята си.
– Премахване на узаконените практики на насилствено заграбване на земеделска земя.
– Въвеждане на регулации, гарантиращи, че едно физическо или юридическо лице не могат да притежават по-голямата част от едно землище.
– Максималната сума земеделски субсидии от ЕС за земеделски собственик или свързани лица да бъде 100 000 евро.
– Разработване в рамките на една календарна година на Единен национален кадастър, базиран на най-съвременните технологии.

Тези предложения могат да послужат за основа на широка обществена дискусия, в която всички заинтересовани страни (браншови организации, институции, НПО, граждани и граждански организации, земеделски стопани, експерти и партии и др.) да изкажат своите аргументи и виждания.

Зелените
03.11.2013

2 коментара по “Зелените предлагаме широка дискусия и ефективни мерки за проблемите в земеделието”

 1. Ilia Tsonev каза:

  Материлът дава една база за коментари и доразвитие. Сичтам, че има още точки, коит би било редно да се включат. Не споделям идеята да се слага таван на субсидиите от нас. Това не е прерогатив на страната ни. Размерът на субсидиите се определя от ЕС. Усилията ни по този проблем следва да се насочат към ЕС. Само че ЕС не желае да намалява субсидиите. Темата е по-дълга,за да я описвам изцяло. Аз ще се опитам да предложа вариант на текст с предложения за земята.

 2. ЗП Георги Златев каза:

  Здравейте!

  Аз съм земеделски производител в Добруджа – Генерал Тошевски регион.
  Моля прочетете коментарите ме относно Вашите мерки по-долу:
  1. Подкрепям – няма как офшорни компании с неясни собственици да арендоват земя и да развиват бизнес в България и да укриват данъци
  2. В състояние на пазарна икономика няма как да ограничиш закупуването на земи и имоти, развиване на бизнес, докато не е доказан монопол в регион или злоупотреба с Господстващо положение.
  3. Такъв данък не би трябвало да го има. Каква Услуга предоставя държавата и администрацията стрещу тези пари, които би събирала? Това би било ограбване на бизнеса и излишна тежест.
  4. Този избор го има и сега. Всеки сам избира как и на кого да отдава земята си
  5. Трябва ефективна администрация и налагане на глоби. Масова практика в Добруджа е разораването на пасища и черни пътища със знанието на Общинските Администрации.
  6. Въвеждането на тази мярка би увеличила разходите на земеделските производители. Точно с това се занимава Законът за комасацията. Тези два закона биха си противоречали.
  7. Ограничаването на субсидията до 100,000 Евро би била твърде ниска. Поне 150,000 Евро би трябвало да получава един производител. Ако прагът е твърде нисък се създава опасност да не се усвоят Европейски средства, които се полагат на земеделските стопани
  8. Подкрепа – това трябваше да го има отдавна

  Надявам се коментарите ми биха Ви помогнали.

  Малко за мен – аз съм на 27 години и се занимаваме със семейството ми със селско стопанство от 10 години – най-вече овцевъдство и обработка на земя. Завършил съм Военноморско Училище Варна, след това Възобновяема Енергетика и Управление на Ресурси с Гламоргански Университет, Великобритания.
  Мерките би трябвало да се насочат най-вече към животновъдите.
  Най-добре би било Животновъдите да имат преференции да наемат Държавни и Общински земи за обработка без търг, за да са конкурентноспособни и да могат да усигурят фураж за животните си на приемливи цени.

Вашият коментар