100 дена стигат. Оставка!

Оценка на Зелените за стоте дни на кабинета „Орешарски“

Правителството на Пламен Орешарски имаше задачата да оправдае големи очаквания на обществото след политическата криза от февруарските протести и резултатите от предсрочните парламентарни избори през месец май. Заявките на политическите сили, които го издигнаха – БСП и ДПС – бяха за експертен кабинет, който бързо и умело да реши наболелите икономически проблеми на България, да оздрави енергийния сектор, да даде въздух на малкия и среден бизнес и да възстанови държавността и авторитета на институциите, които пострадаха тежко при последното управление.

Още с проектосъстава на правителството Пламен Орешарски демонстрира, че няма намерение да работи в полза на обществото и че ще реди кабинета си под диктовката на бизнес интереси. Министерство на инвестиционното проектиране бе предложено без обосновка и с ясно различимата идея да се превърне във възлова точка за незаконно усвояване на средства от инфраструктурни проекти. Скандалното предложение за министър в лицето на арх. Калин Тихолов събуди мигновено широко обществено недоволство. Наместо да демонстрира професионален подход и да предложи некомпрометирани фигури с висок обществен кредит на доверие, за да възстанови вярата на българите в държавата, Пламен Орешарски се показа незаинтересован от биографиите на министрите си и предложи кабинет, съставен на базата на политически квоти. Мнозинството от министрите не отговарят по никакъв начин на заявката за професионализъм и репутация в ресора си.

Правителството бе гласувано по скандален начин, с един глас, осигуряващ кворума, и с подкрепата на политическа партия, която открито всява етническо напрежение и отрича европейската ориентация на България. Притеснителните назначения като Чавдар Георгиев (МОСВ) и Петко Арнаудов (Странджа) продължиха. Правителството дава откровена заявка, че по никакъв начин няма да работи за опазване на българската природа, напротив, очакваме все по-големи и нарушения и престъпления в тази посока.

Всички назначения демонстрираха нееднократно неспособността и нежеланието на премиера да се справи с политическите и бизнес зависимости и закономерно свалиха доверието в неговата работа до рекордно ниски стойности. В момент, когато обществото очакваше неопетнени и професионални кандидатури, вторият ешелон на властта бе безкомпромисно запълнен с компрометирани личности, свързани със съдебни производства, силови структури и скандали от бивши управления. Върхът в кадровото безочие на кабинета – назначаването на Делян Пеевски  – изведе на улицата десетки хиляди български граждани в серия протести, които задържаха своя интензитет за над 80 дни, запазиха мирния си характер въпреки провокациите и демонстрираха на кабинета, че гражданското общество не желае да продължава да се съобразява с антиобществени политики от страна политическите сили на статуквото.

Масовите протести предизвикаха и понижаване на международното доверие към българската държава и властта. Посланици на приятелски държави от ЕС публично критикуваха кабинета за липсата на диалог. Външната политика на министър Вигенин е хаотична и нееднократно вся смут в дипломатическите среди с необмислени изказвания.

Икономическата политика на кабинета остава спорна. Пламен Орешарски не защити убедително нуждата от актуализация на бюджета и от гласувания въпреки президентското вето заем. Липсват предложени мерки, които да стимулират възстановяването на бизнеса от задушаващата администрация и финансовата криза от последните години. Правителството предложи скромни социални мерки, насочена към печелене на симпатии сред най-уязвимите икономически слоеве на населението, но без да предложи устойчив модел, който да е в състояние да покрие тези социални разходи.

На правителството се разчиташе да оздрави енергийния сектор и да доведе до успешен край либерализацията на разпределителния пазар, която да намали трайно ефектите от олигопола на разпределителните компании и да свали финансовото бреме върху българските данъкоплатци. Вместо това Пламен Орешарски изяви готовност за рестарт на АЕЦ „Белене“ – проект, изискващ огромни средства, с тежки екологични последици и загробващ България в енергийна зависимост от Русия.

Кабинетът продължава да избягва диалог с критиците си. Премиерът почти няма обществени изяви. Вместо да се ангажира да защити назначенията си, властта използва елементарни пропагандни хватки срещу протестиращите, настройва български граждани едни срещу други и се оправдава с обяснението, че предишното управление било още по-безогледно и че скандалните назначения не предизвиквали брожения по време на Тройната коалиция. С тези си действия правителството недвусмислено показва, че не осъзнава реалността на 2013 година и степента на развитието на гражданското общество.

Политическа партия „Зелените“ твърдо заявява подкрепа за справедливите протести на българските граждани и настоява правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка веднага.

Призоваваме своите поддръжници да се включат в протеста на 4 септември и всички последващи дни, с което да заявят на депутатите от 42-то Народно събрание, че не одобряват тяхната работа, не вярват в действията на кабинета и че защитават не партийни пристрастия, а гражданските си свободи и правото на достоен живот в родината си.

Зелените

04.09.2013

Вашият коментар