Насилието не е средство за справяне с кризата в Сирия

Декларация на Зелените срещу войната и призив към международната общност и българското правителство да осигурят мир, демократизация и сигурност в Сирия 

Насилието не е средство за справяне с кризата в Сирия и Зелените настояваме за дипломатичeско и мирно решение. Категорично отхвърляме и осъждаме насилието, тероризма, екстремизма и всички други методи и средства, които противоречат на демократичните, общочовешките и екологични ценности. Все пак, промяната не може да се случи с още убийства, каквото всъщност означава военната намеса. Призоваваме българските управници да вземат решение против въвличането на България във военни конфликти, а държавата ни да се погрижи за сигурността на сирийските бежанци в България и българските граждани в Сирия.

Използването на химически, бактериологически, ядрени и други средства за масово убийство е престъпление срещу човечеството – извършилите го в Сирия, и техните подстрекатели и спомосъществуватели, трябва да бъдат незабавно идентифицирани и подведени под съдебна отговорност пред международен трибунал. Призоваваме за независимо международно разследване с предствители от всички страни-членки на Съвета за сигурност на ООН.

Всички ние подкрепяме демокрацията, свободата на личността и основните човешки права. Категорично против сме всяка диктатура и всяко управление, което не включва реално гражданите – било то в Дамаск, Москва или София. Като партия от страна, изпитала на гърба си подобна диктатура, смятаме, че времето на управлението на Асад е безвъзвратно отминало и оставането на този режим на власт е невъзможно и ще донесе само кръвопролития и нестабилност.

Използването на човешката трагедия в Сирия за продължаване на игрите за геостратегическо и икономическо надмощие в региона на Близкия Изток от световните сили е цинично и престъпно. Призоваваме Русия, Китай, и всички правителства по света, да престанат да поддържат режима в Дамаск и съвместно с ЕС и САЩ да инвестират активно в умиротворяването на страната, преодоляване на последствията от гражданската война, осигуряване на сигурност на гражданите на Сирия, и иницииране на инклузивен дългосрочен процес на съзидание за демократичните институции и икономиката на страната. Настояваме България, като пълноправен член на ЕС и НАТО, да съинициира този процес и активно да участва в него.

Опитът от войната с Ирак показва колко лесно е да се манипулира общественото мнение в подкрепа на военна интервенция, без яснота какво ще последва след нея и без сериозен и систематичен опит за изграждане на свободно и демократично общество с действащи институции след края на военните действие. Зелените настояват за незабавно спиране на кръвопролитията в Сирия и за допускане в страната на независими наблюдатели и медии, които да обезпечат необходимата информация за случващото се там.

Зелените

30.08.2013

Вашият коментар