Зелените не приемаме промени в бюджета без ясни мерки за подобряване на икономиката

Позиция на ПП „Зелените“ относно ветото на президента на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на РБ за 2013 г.

Зелените споделяме голяма част от мотивите за наложеното от президента Росен Плевнелиев вето на промените в Закона за държавния бюджет, особено в частта за липсата на политики с цел подобряване на конкурентоспособността на българската икономика и инвестициите в сфери, които ще създадат бъдещ устойчив растеж, и създаването на нови работни места.

Самият акт на вземането на нови заеми и временно увеличение на бюджетния дефицит не е проблем, ако има яснота, че мерките, за които ще бъдат използвани тези пари, ще доведат до качествени дългосрочни промени в живота на хората и в създаването на устойчива и работеща икономика. Такива мерки например могат да бъдат масирана програма за саниране на обществени и частни сгради, които да повишат енергийната им ефективност и внедряването на малки децентрализирани ВЕИ, довеждащи до реално намаляване на разходите на гражданите и фирмите за енергия – топлинна и електрическа. Също така: реформи в областта на здравеопазването, които да предотвратят изтичането на средства и злоупотребите в този сектор, създаване на условия за преквалификация и заетост на рисковите социални групи, завършване на реформите в сферата на образованието и други.

Категорично не приемаме внушенията на представители на правителството и парламентарното мнозинство, съставено от депутатите от БСП, ДПС и Атака, че ветото ще затрудни сериозно функционирането на държавата.

Зелените изцяло подкрепяме коалиция „За да остане природа в България“, която в началото на седмицата излезе с отворено писмо до президента с настояване внимателно да се вземат  предвид усвояването на приходите от търговия на квоти с емисии парникови газове, без това да доведе страната до риск от наказателна процедура от ЕК – в частта прилагане на мерки, за подпомагане на социално слабите домакинства, а също и необходимостта държавата и нейните контролни органи да осигурят повишаване събираемостта на неизплатените концесионни такси по примера с одита на съдебната палата, за концесионния договор „Ски зона“ с център Банско – част от територията на Национален парк „Пирин”.

Зелените настояваме за цялостно недопускане на промени в Закона за държавния бюджет на РБ за 2013 г., защото ежедневно ставаме свидетели на грешни решения и назначения от настоящото правителство, което само доказва необходимостта от незабавната му оставка.

София, 07.08.2013 г.

Вашият коментар