Защита и политическо убежище за Едуард Сноудън

Безпрецедентните шпионски разследвания от страна на американските и британските тайни служби на европейски институции и фирми, както и на граждани на Европейския съюз, са груба атака върху гражданските права и фундаментите на демокрацията.

Основна роля при тези разкрития изигра американският гражданин Едуард Сноудън. Неговата смелост и социална отговорност заслужват благодарността и уважението на милионите граждани на ЕС и на европейските институции. Но за тези свои разкрития той е преследван от закона в своята родина.

“Зелените” изискваме правителството на България да предложи политическо убежище на Едуард Сноудън и да го защити по всякакъв възможен начин от съдебни разследвания и искове от страни извън ЕС.

“Зелените” изразяваме нашата благодарност към Едуард Сноудън за неговия кураж и за заслугите му към гражданите на ЕС.

17 коментара по “Защита и политическо убежище за Едуард Сноудън”

 1. Р. Борисов каза:

  Разбирам г-дата Ковачев и Политов, които искат да пригласят на “ Зелените “ в Европ. Парламент / може би има и други, като например г-н Тупарев, който има трудности с правописа на бълг език/. Може би са деца на знанието само от телевизията и подобен източник, и нямат други такива… Така е с г-жа Костова, която тук намесва и убийството на президент Джон Кенеди / има и друг загинал брат…/, но убиецът му идва 6 месеца преди това от една друга страна / много лесно за познаване /, а има и подробен доклад-разследване на комисията Уорън / г-жо Костова, моля запознайте се с документите и архивите и после пишете …./. На ?ДР/Г-н Петко Полит/просветов/ : нима не Ви е известно за трудностите в живота на Джими Картър /случаите му в Югославия, Ирак и пр./. За тримата: Запомнете, че познанието предхожда знанието! Не слагайте САЩ, Русия, Китай в една плоскост и отново четете Библията: блажени са нищите духом и тяхно е ….

 2. Александър каза:

  Абе не съм убеден, че в България ще му е добре на Сноудън.

  Не е ли по-добре първо да опазим Гергана от екстрадиране в САЩ?

 3. Георг Тупарев каза:

  Това за динята сме го чували не за първи път. Оргиналност там няма – само клишета и безсилие на логиката. Твърди се, че консервативните партийни идеологии се обявяват за неприкосновенността на личността и за минимална държава (в която систематичното шпиониране от страна на държавата към своите граждани е немислимо). Такива шпионски практики се преписват на социалисти и комунисти. Но когато Зелените изкажат консервативна теза, те пак са червени. Бълканска логика!

  Влизайки в ЕС, България наследи и европейско законодателство. Това включва правото да не се екстрадират хора, преследвани от „приятелски“ държави, ако тези приятелски държави не са премахнали смъртното наказание. Това законодателство е тествано многократно в различни държави и ние смятаме, че е време българските граждани, институции и съдилища да разберат, че България е част от ЕС и в правов смисъл.

  И последно – една такава декларация има и морално измерение (освен правово). Тя дава кураж на бъдещи подобни прояви на на гражданско съзнание.

  • Гражданин каза:

   Искате да кажете, че САЩ са социалисти и комунисти, а вие изказвате консервативни тези срещу тях, така ли? 🙂

 4. Гражданино, разсмяхте ме! Ние не можем да бъдем нито червени, нито сини, нито пембени, нито каквито и да било. Ние сме природозащитна партия – което понятие включва и защитата на основни свободи, както и солидарността с жертвите на репресии.

 5. Г-н Китов, протестирахме много активно срещу подслушването. Ето снимки от 2013. http://izbori.zelenite.bg/7310 Протестирахме и през 2011.

  Г-н Тодорофф, американското общество не е еднозначно настроено към Сноудън. Той среща широка подкрепа, цитирах Ви Джими Картър. Съжалявам за техническата грешка с името на Бен Франклин, но нямам възможност за редакция. Цитатът, иначе, е негов. Смятам, че доста точно описва случая и отговаря на въпроса за сигурността.

  Поздрави,

  Петко Политов

 6. Китов каза:

  Ало, зелените! Що не протестирахте, когато Цветанов ни подслушваше, а сега искате да подкрепим Сноудън.

 7. Наблюдател каза:

  ФСБ и МВД уже два года могут прослушивать Skype «просто по запросу» в Microsoft, без решения суда

  http://www.gazeta.ru/business/news/2013/03/14/n_2796961.shtml

  Само че за това не се говори по медиите, не се портестира, това се пирема ей така …, а важното е да се плюят САЩ.

 8. Господин Тодорофф, понеже живеем в ерата на интернет, където тайната информация и слухтене стават все по-малко възможни, и все повече случаи излизат на повърхността, ако почетете внимателно за тези случаи, ще видите, че тайните служби не вършат обществено полезна, а себеполезна, занякогополезна и абсолютно безполезна дейност. Тайните служби винаги и навсякъде означават едно: непрозрачна власт. А непрозрачната власт, г-н Тодорофф, винаги и навсякъде е нещо абсолютно противоположно на демокрацията. Това важи за САЩ, за Русия, за Китай, за България, за ЕС, за всяка държава по света. Ние всички сме хора, тоест несъвършени същества. Когато дадещ на няколко от тези същества голяма власт, при това такава, каквато те могат да крият под графа „строго секретно“, цялото общество има голям проблем. Убийството на Кенеди, 11-ти септември, Уикилиййкс и Сноудън са само върхът на айсберга. А под този връх се крият едни доста страшни неща. „По-добре“ да си стоят в тъмното и да не ги ровим тия страпни неща, че като изскочат на повърхността, ще стане още по-страшно.“ И в това мислене има резон. Но да се мисли, че тайните служби обичат народа си и работят за неговото благо… Има един хубав филм, „Цветът на хамелеона“ се казва. Точно по темата е. Много, много добър. А конкретно за Сноудън – честността заслужава уважение. Това е. Дори когато, особено когато е донкихотовска.

 9. Иван Тодорофф каза:

  Боже мой! Зелените излизат с декларация срещу САЩ и Великобритания. Цитират неправилно Бенджамин Франклин. Франклин се пише, г-н Политов!! И не е казал това, което сте написал. Прочетете малко литература, а не брошурките на „Зелените“.
  Според вас, САЩ трябва да зарежат сигурността си, а най-добре да зарежат и нашата сигурност – или не знаете кой плаща най-много пари в НАТО? Защо не използвате случая да похвалите Русия за това, че ще даде убежище на Сноуден? Така ще направите услуга на всички ни: да знаем с кого искате България да е съюзник – Русия, Куба и Венецуела. За Иран не знаем какво мислите.

 10. Част от зелената политика е правото на лична неприкосновеност и на неприкосновеност на кореспонденцията. Като разкри програмата за шпиониране PRISM, Едуард Сноудън даде на света увереност, че можем да избегнем залитането към нова тъмна епоха на тирания, улеснена от съвременните технологии. 1984-а тропа на вратата ни.

  „Всяко общество, което жертва малко свобода, за да постигне малко повече сигурност, не заслужава нито едното и ще загуби и двете.“ – Бенджамин фраклин, един от основателите на САЩ.

  В момента американското общество се бори за определени свободи, както и ние тук протестираме срещу управлението ни от мафиоти. Както и ние, в Америка също имат своите олигарси и Делян Пеевци. Американското общество също е обезпокоено от разкритията на Едуард Сноудън.

  „Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“ – българска поговорка.

  Едуард Сноудън всъщност е разкрил престъпление и предотвратява продължаваното му извършване. Шпионските програми на САЩ и Великобритания, които Сноудън разкри, по никакъв начин не могат да бъдат оправдани. Смятаме, че е задължение на всяка страна по света, не само САЩ, да провери практиките си в тази област и незабавно да прекрати всякакви деспотични вмешателства в личния живот на хората. В правната теория и в практиката се е доказало становището, че специални разузнавателни средства могат да бъдат използвани само при разследване на тежки престъпления и то с разрешение от съд – произволът от страна на изпълнителната власт, както и на която и да е било власт, тук е недопустим.

  „Той очевидно е нарушил американски закон, за което е отговорен, но, мисля че настъплението срещу човешките права, както и срещу личната неприкосновеност на американците, стигнаха твърде далеч… Мисля, че потайността, която обгръща това настъпление срещу личността е прекалена, така че, струва ми се, разкриването му пред обществото е, в дългосрочен план, полезно.“ – Джими Картър, бивш президент на САЩ.

  В момента в САЩ текат съдебни дела срещу шпионската намеса в личния живот на гражданите.
  Правото на ненамеса в личния живот е основна човешка свобода, която е обективирана в редица закони и международни съглашения. Това, че американските служби за сигурност са злоупотребили със средствата си и са „хакнали“ собствените си граждани, както и чужди, е признак на тирания. Зелените се обявяваме срещу всеки акт на тирания и потъпкване на основни права.
  Ние не можем да заровим главата си в пясъка и да се преструваме, че нищо не се е случило. Това засяга и нас.
  Относно реакциите на САЩ спрямо предоставянето на убежище на Сноудън, надяваме се американското правителство да прояви мъдрост и да покаже, че наистина зачита демократичните ценности.

  Петко Политов – член на НС на Зелените

 11. Краси каза:

  Вие нормални ли сте?!?! Вие мислите ли изобщо за народа? Всеки месец от нищото излизате с безпрецедентна глупост! Давате ли си сметка, ако дойде Сноудън в България какво ще стане или не може да ви побере главата за последствията?!?

 12. „Зелените“ искат България да даде политическо убежище на Едуард Сноудън | melmak.bg каза:

  […] Безпрецедентните шпионски разследвания от страна на американските и британските тайни служби на европейски институции и фирми, както и на граждани на Европейския съюз, са груба атака върху гражданските права и фундаментите на демокрацията. Това пишат от партия „Зелените“ в сайта си. […]

 13. Виктор каза:

  Бихте ли обяснили в детайли какви последици би имало за България едно евентуално приемане на политическото убежище от страна на Сноудън? Как ще се отрази това на отношенията ни със САЩ и западноевропейските страни, които подкрепят САЩ?
  Ако САЩ поискат да прекратят взаимоотношенията си с нас след подобен акт, какво бихте нарпавили вие като политици за да го предотвратите? Да предположим че след предсрочни избори сте влезли в парламента.

 14. Росен каза:

  За съжаление не сме от позиция да предлагаме това. Тук и без това са замесени достатъчно чужди интереси, които спорят за земята на която се намираме от столетия.
  Всеки от големите сили иска да прави нещо през България. Освен това подозирам че ЦРУ е от приятелските тайни служби на правителството. Така че доведането на Сноудън тук може да е пагубно за него самия.
  Възлагате голямо доверие на хора, които са врагове на подобни „терористи“ и ще им го бутнете в ръцете.
  Аз лично не бих го подвел. Не виждам кой би имал „топките“ да го опази тук.

 15. Pitashtia каза:

  Правилно, но какво ще кажат натегачите и боклуците с които се съюзихте.

Вашият коментар