Необходими са спешни промени в Изборния кодекс – становищe на ПП Зелените

Националният съвет на ПП Зелените счита за абсолютно наложителни следните спешни промени в Изборния кодекс:

– За регистрация на партии, граждански листи и независими депутати: до 2500 подписа, без паричен депозит.

– Пълна забрана във всички медии на политическата реклама, с изключение на провеждане на политически дебати в електронните медии и представяне на политически позиции и програми в печатните. Обществените медии с безплатен достъп и равнопоставено участие на всички участници в дебатите в обществените медии;

– Без никакви преференции за всички субекти, регистрирани за изборите.

– Преференциална система без праг (задължителна преференция, гласуване възможно единствено и само за кандидати от листата, а не за самата партия) .

– За влизане в Народното събрание определяне на праг 0,41% или 1/240 част от избирателите (необходимият брой избиратели за избора на един народен представител).

– Представители на всички партии участват в избирателните комисии, като окончателният състав на съставана избирателните комисии се определя на случаен принцип. Осигурен постоянен открит достъп до заседанията на комисиите.

– Възможност за граждански представител в Избирателните комисии. Регистрира се в РИК при заявено желание от 50 граждани, предоставили лични данни.

– Въвеждане на Национална листа за изборите за Народно събрание. Представителност на регионите: в листата срещу всеки кандидат пише мястото, където живее. Той е задължен да има офис на това място и да бъде достъпен за гражданите.

– Свободно гласуване вместо гласуване по адресна регистрация. Удостоверяване на уникалността на гласуването с паспорт за гласуване (или карта/удостоверение), който се изпраща по пощата или се получава лично в общината, заедно с интегралната бюлетина. Получаване на разписка при гласуването. Паспорът за гласуване (Картата/Удостоверението) отива в ГРАО, а бюлетините в ЦИК.

– Отстраняване на народни представители (вместо отзоваване) при невъзможност за изпълнение на задълженията (което включва неизвинено отсъствие от работното място повече от определен брой дни или гласуване с чужда карта), депутатът бива отстранен и на негово място влиза следващият от съответната листа.

ПП Зелените
26 юни 2013 г.

4 коментара по “Необходими са спешни промени в Изборния кодекс – становищe на ПП Зелените”

 1. Георги Антонов каза:

  Тези искания са насочени към промяна на избирателната система.Това е все едно да ремонтираш стара,вредна за обитателите къща.Според мен трябва да се въведе нова система за отчитане на резултатите.Действащата система-методът Хеър Ниимайер е противоконституционна,неприложима(въпреки, че се прилага)и най-вече несправедлива.
  Ако поне един човек се заинтересова мога да предложа система антипод на действащата-законова,лесно приложима и най-важното 100% справедлива.

 2. Т.е. вие сте за пропорционален вот с отворени партийни листи? Така ли да разбираме описанието „преференциална система“, което иначе е доста общ термин.

  Също така, известно уточнение изисква и частта „гласуване възможно единствено и само за кандидати от листата, а не за самата партия“. Принципно при преференциален вот избирателят реди кандидатите според преференциите си, но в рамките на конкретна партийна листа. Т.е. той априорно гласува за партия.

  Наистина е добре нещата да са малко по-конкретни в тази част, защото изборната система е критично важен елемент.

 3. А защо не е включена една от каузите Ви – тази за електронно управление?

 4. Мила каза:

  Пълно разочарование за мен и за много от подръжниците ви да ви видим със десни партии заедно.
  1. Стискаики си ръката с неморални хора ставате едни от тях.
  2. тази декларация за нов изборен кодекс ни най малко не покрива исканията на протестиращите които вие подкрепяте. Тя само ви гарантира влизането в парламента и това като ваш избирател силно ме смущава, че за да бъдете вътре вместо да увлечете хората с идеи и висок морал се опитвате да се хлазнете. В декларацията никъде няма и помен от гражданско управление.
  3.Вероятните връзките на партията със съмнителни хора като Иво Прокопиев са лъжицата катран която ще развали кацата с мед.
  Много хора гласувахме за вас защото припознахме идеите, следим активностите ви и се асоциирахме с хора като г-н Свилен Овчаров.
  Пожелавам ви да играете играта с мъдрост и морал. Защото ние ще разберем ако зад вас стоят чужди интереси или сте готови да ни предадете на който иска да ни купи

Вашият коментар