Кабинетът Орешарски – предизвестен провал

С обявяването на състава на проектокабинета се сринаха илюзорните обещания на БСП и останалите партии на статуквото, че ще търсят подобрение в прогнилата обществена и политическа среда в България.

В предложението на Пламен Орешарски фигурират имена на хора, отявлено свързани с олигархията, и съответно взели дейно участие в поддържането на клептокрацията в страната. Съставът на предложеното правителство излъчва отблъскващ сигнал за продължаване на хищническо разграбване на обществените ресурси, включително природата на България, в полза на лични и корпоративни интереси.

Имената говорят сами:

– Петър Стоянович – деен подръжник на доказано противозаконните претенции на Юлен АД в ущърб на Национален парк Пирин.

– Даниел Папазов – управител на варненското пристанище, за което е публична тайна, че е под контрола на групировката ТИМ.

Отстраняването на кандидата за министър на инвестиционното планиране Калин Тихолов – едно от лицата на озъбената общинска строителна корупция по Черноморието– демонстрира неспособността на новото парламентарно мнозинство да предложи дори минимален набор от некомпрометирани лица в управлението.  Предложеният на негово място Иван Данов също е обвързан с холдинги от фирми със съмнителна репутация с разнообразна дейност  – от строителство до медии.

Други кандидат-министри, включително кандидат-премиерът, са с установени връзки с олигархията. Предложеното като „експертно“ правителство на Пламен Орешарски не успява да защити никакви претенции за компетентност.

Нямаме доверие в този кабинет и призоваваме Народното събрание да отхвърли предложеното Правителство в този му състав. Скрити  зад стените на Парламента, партиите на статуквото за пореден път доказват, че са неспособни да променят траекторията на обществено развитие към защита на обществения интерес, гражданските права, природата, европейските демократични и правни ценности в България. Ето защо призоваваме  всички граждани да изразим своето отношение с участието си в гражданския протест тази вечер и утре от 9:00 часа до Народното събрание от страната на Софийския университет.

ПП Зелените

3 коментара по “Кабинетът Орешарски – предизвестен провал”

 1. Михаил Петров каза:

  Какво прави любимият на премиера си министър Николай Василев, когато не се навежда пред покровителите? Пак кляка. Е, не раздава държавата под масата на приятели. Но като си свикнал да те яхат – не можеш да се спреш. Може да те яхат и палави девойки, лошо няма. Този път вицето го яхна не легналата на сърцето му фирма „Табако кепитъл партнърс“. А най-личната му секретарка – парламентарната. Казва се Мария Дивизиева. Какво да се прави, навикът си е втора природа. Изглежда, по-силната. Не можеш да му устоиш. Особено, ако е с образа на 26-годишна дама.

  http://paper.standartnews.com/archive/2002/09/10/society/s3482_7.htm

 2. Ако някой още не е чул:

  2 юни: Национален протест „Оставка за кабинета „Орешарски“

  В София, големите градове и в чужбина:

  http://kal.zavinagi.org/?p=301

  Вижте и идеята как да опазим протеста от „яхване“ – с лични плакати – в коментара: http://kal.zavinagi.org/?p=301#comment-5719

 3. Бия червени баби каза:

  Абе вие нормални ли сте?!?! Я да спирате да пушите трева, че вече тотално сте изчаткали! Служител съм в пристанището от 15 години. Ако не бъркам Папазов стана директор през 2001 г. През всички тези години успя да ни задържи на определено ниво, въпреки кризата и въпреки че можеше и повече да направи. Но да казвате, че има обвързаност с ТИМ е абсурдно. Сега ще ви кажа истината, понеже вие си я кривите умишлено, както ви е удобно. Папазов е човек на Павел Димитров, който беше изритан от ГЕРБ. Влезе в управлението от квотата на ДПС (правете си сами сметката какво трябва да очакваме още от него). Но месеци преди това се готвеше за кметския пост. И за да спечели благоразположението на служителите си, през цялото време ни обясняваше как ТИМ искали да вземат от 1 до 3то място, за да правят атракциони. Което е лъжа, защото тази земя е държавна и по закон никой няма да я пипа. Папазов обещаваше, че ще се бори и няма да я даде на никого. Обаче същия следобед, когато стана ясно, че Папазов става министър, в пристанището започна да се разчертава. Правете си заключенията. За толкова години не е бутнал нито заплатите, нито хората. Разбира се, напълнихме се с колежки рускини и всякакви други роднини на тоз и оня.

Вашият коментар