Запис от пресконференцията на Зелените

Днес в пресклуба на БТА се проведе пресконференция на Зелените, посветена на четири основни теми:

– Анализ на изминалите парламентарни избори;

– Приемането на Зелените като пълноправен член на Европейската зелена партия;

– Положителната развръзка по казусите с незаконните строежи в Национален парк Пирин и Археологически резерват Яйлата;

– Предстоящите инициативи на Зелените.

В събитието взеха участие двама от съпредседателите на партията Борислав Сандов и Георг Тупарев, членовете на Националния съвет Петко Ковачев и Христо Генев и кандидатите за народни представители от 23-и район в София Гергана Томова и Георги Пенчев.

Пълен запис на пресконференцията можете да видите тук:

4 коментара по “Запис от пресконференцията на Зелените”

 1. Зелен фен каза:

  Зелените получиха почти 5000 гласа повече от 2009. от 0.52 през 2009 сега имаха 0.75 % от гласовете
  избори с по малко от 30 000 лв, а герб има 88 милиона. няма как
  … работете много за да може на следващите избори да минете 1 % и да имате държавна субсидия.

 2. Хванах се за главата каза:

  Хванах се за главата като чух. че в Мадрит с пълно мнозинство било гласувано членството им в истинските зелени, обаче само с 1 изключение. Ами някой да го светне Тупарев, че няма начин да те избере пълно 100% мнозинство без 1 партия. Смешници!

 3. минчо каза:

  Голяма излагация за пореден път.

  • Георги Джамбазов каза:

   Браво на Зелените!
   Важното е, че предимно младите хора, ангажираните обшествено и търсещите промяна, се довериха на Зелените. Това показват разбивките на ЦИК по региони.

   Лошото е, ча малко от младите имат съзнанието, колко е важно да гласуваш. Уникално ниската избирателна активност в България е факт, от който страдат най-вече малки партии като Зелените. Познавам доста млади хора, които „теоретично“ биха гласували за „Зелените“, но колкото и да ги убеждава човек, за тях гласуването е мръсно нещо и си казват: „Е, то всичко е объркано. Моят глас няма да промени нищо!“.

   Според мене цари една неинформираност сред тях. Малко хора, които не отиват да гласуват, си дават сметка, че например: след пресяването на 4-те процента гласовете се преразпределят между силните партии. Че за да се състави правителство трябва понякога коалиция и това дава шанс на малки партии, влезли в парламетна, да са решаващи за крайното решение. Че присъствието на един и същ кандидат в 2 или повече избирателни региона е само от плюс за малките партии. И прочие, и прочие…

   Имам идея за решение в дългосрочен план:
   Пропаганда на тази информираност чрез Зелените. Например секция в сайта на Зелените, която обяснява тези неща. Или може да направите младежка организация и като част от акциите по почистване на кея например ( или в училищата) да има кратка беседа или игра по тази тема. Още по-добре е да се добави като предмет в неформалното и зелено образование. Например „Бъдеще Сега“ според мене биха го въвели. Там може да се слее с курс за смисъла да си активен в обшествените акции, за да има гражданското общество.

   Знам, че не може да се очаква това да повиши бързо процента на Зелените на следващите избори, но е добра стартова база, за да има кой да се вслушва в кампаниите оттук насетне.

   Ще се радвам на допълнителни коментари!
   Какви идеи имате вие?

Вашият коментар