Зелените: Изборите укрепиха статуквото, което трябва да променим

919766_10151561865019361_1522119914_o

Благодарим на  българите в Токио и Сеул, където сме първа политическа сила, както и на всички достойни и свободни хора, които искат да живеят в нормална демократична европейска държава, и подкрепиха Зелените с вота си. В България печелим доверието на гражданите, които искат морал, законност, възможност за успешен и прозрачен бизнес и чиста природа. Гражданите, които разкриха среднощното застрояване на Яйлата в изборния уикенд. Които протестираха срещу посегателствата над Пирин, Черноморието и останалите природни богатства на страната.

Изборните резултати в България, известни до момента, са неприемливи. Те са принципно манипулирани:  от изборното законодателство, прието от управлявалите досега, което поставя в неравнопоставено положение гражданите, гражданските групи и извънпарламентарните партии. Партиите на статуквото го отбраняват чрез увеличаването на таксите за достъп до медийно отразяване в предизборната обстановка, невъзможността за свободен обществен дебат по проблемите, които изискват общественото внимание, чрез въвеждането на платени дебати и дори платено редакционно съдържание. Скандали, незаконни бюлетини, купуване на гласове, непочтеност и усещане за политическа нечистоплътност доминират изборния процес. Избирателите за пореден път стават свидетели на политическия театър на партиите на статуквото, които носят пряка отговорност за тежкото състояние на демокрацията, околната среда, икономиката и обществото.

Докато траеше поредния политически цирк, процедурите за ново застрояване в Пирин продължиха да пълзят, а в изборния уикенд символно се изляха бетонните темели на поредния незаконен строеж в защитената територия Яйлата. Свидетели сме как статуквото не само не отстъпва, но засилва позициите си на поредните проведени и манипулирани от него избори. Българските граждани не бива да приемат повече манипулации от типа „гласуваме за по-малкото зло“ – по-малко зло няма, крайно време е да гласуваме за собствените си интереси, права и добро настояще и бъдеще. Зелените ще продължим да работим и демонстрираме, че има различна политика, и няма да спрем докато не я реализираме в Народното събрание и в обществото.