Зелените искат разследване на сечите в природен парк “Рилски манастир”

DSCF7159

На 4 май водачът на листата на Зелените в 10 МИР Кюстендил Лилия Костова и Николай Табаков участваха в граждански протест в град Рила срещу поголовното изсичане на рилските гори. Разговори бяха проведени с гражданско сдружение „Справедливост Рила“ и с инициативния комитет срещу изграждането на сметище в село Джерман. На 30-ти април беше проведен разговор и с Георги Кабзималски, кмет на град Рила, относно намеренията за ВЕЦ-ове по река Рилска от страна на игумена на Рилския манастир и голите сечи, които се извършват с негово знание и по негова поръчка.

Зелените заставаме зад исканията на гражданско сдружение “Справедливост Рила” за спиране на сечите в природен парк Рилски манастир. От три години камиони правят хиляди курсове и изнасят българската дървесина, печалбите от която отиват неясно къде. Особено наболял е проблемът от миналата година, заради кризата в Гърция, където масово през зимата започнаха да се отопляват с евтина българска дървесина.

Гората не е просто няколко кубика дърва за горене. Тя е източник на незаменимо биоразнообразие, чисти въздух и вода за хората, билки за лечение, устойчив туризъм. Рилският манастир и горите около него са извор на българщина, богата културна история и на пречистваща духовна енергия. Унищожението на горите оказва пагубни последствия върху природния парк, върху запазването му като уникално място за туризъм, върху живота на местните хора.

Зелените напомняме, че според Закона за защитените територии за ПП Рилски манастир важат правилата валидни за управлението на национален парк, което изключва извеждане на голи сечи и намеса в биоразнообразието. Ето защо настояваме за пълно разследване на законността на сечите, прозрачност на това разследване и информиране на българските граждани за хода му чрез медиите, наказание за виновните, незабавно компенсаторно залесяване и последващ строг контрол от страна на компетентните органи.