Зелените подкрепят протеста на българските пчелари

Зелените подкрепят протеста на българските пчелари “Да спасим пчелите”, който ще се проведе на 22 април 2013 от 13.30 ч. в град София. Заставаме зад инициативата за подобряване състоянието и решаване на проблемите на българското пчеларство. Пчелните семейства имат съществен принос за биоразнообразието на Земята и извършват незаменима екологична услуга на човека, заради опрашването на растенията. Ако изчезнат пчелите, ще изчезнат растенията, животните и хората.

През последните две десетилетия броят на пчелите в света намалява с ужасяващо бързи темпове. В някои райони у нас смъртността на пчелите е над 80%. Една от причините за това явление са неоникотиноидните пестициди, които са опасни за пчелните популации. Доклад на Европейската агенция по безопасност на храните от месец януари 2013 година съобщи, че три от най-широко използваните пестициди създават риск за пчелите.

Европейската комисия предложи страните-членки да наложат двугодишна забрана върху използването на неоникотиноидните пестициди. След като България гласува „Въздържал се”, това предложение беше отхвърлено.

Зелените настояват Националната служба за растителна защита (НСРЗ) и съответните специализирани органи да направят спешно проучване и да излязат с официално становище за вредата на неоникотиноидните пестици върху пчелите. Вярваме, че подобно становище ще помогне на българския представител в ЕК да направи информиран избор за забрана в ЕС на неоникотиноидните пестициди при следващото гласуване на 26 април 2013, с което България няма да участва в геноцида на пчелите.