Искаме вето срещу скритата приватизация в закона за концесиите

До г-н Румен Радев
Президент на Република България

ОТВОРЕНО ПИСМО
от ПП „Зелените“

Призоваваме за вето върху Закона за концесиите и спазване на обществения интерес

Уважаеми г-н Президент,

В последните часове на своя живот 43-тото Народно събрание побърза да направи подарък към олигархията под формата на новия Закон за концесиите, който представлява безпринципна смесица на текстове от Закона за концесиите, Закона за публично-частните партньорства и Директива 2014/23/ЕС. Редица текстове от този закон са в грубо накърняват обществения интерес.

Изключително притеснени сме от създаването на възможност максималният срок на концесиите от 35 години да се удължава безкрайно, като по този начин се въвеждат „вечни“ концесии за близките до властта олигарси. Пределно ясно е, че законът е поръчан от силните на деня с цел да бъдат „бетонирани“ придобитите от концесионерите права за вечни времена, възползвайки се от европейското законодалтелство като претекст.

Гласуваните текстове, които обясняваме по-долу в това писмо, не само намаляват прозрачността и контрола върху концесионните процедури, но ги излагат на сериозни рискове от злоупотреби. На практика се дава възможносттанационален парк като Пирин да бъде владян за вечни времена от „Юлен“ АД с минимална възвращаемост към държавата и никакъв контрол. А в евентуален случай на разтрогване на договора държавата ще трябва да изплати всички инвестиции заедно с цялата планирана възвращаемост.

Призоваваме Президента на Република България г-н Румен Радев да не обнародва Закона за концесиите в този му вид поради сериозната обществена, екологична и икономическа вреда, която той може да нанесе. Нека следващото Народно събрание отговорно да преразгледа проблемните текстове в него след широко обществено обсъждане, каквото до този момент не е било инициирано. Това е единствената правилна посока пред държавен глава, встъпил в длъжност със заявката, че ще работи в името на общото благо.

Зелените ще настояваме за вето с всички достъпни и позволени от закона средства. Призоваваме да подкрепят призива ни всички граждани и организации, които желаят устойчиво, богато и зелено бъдеще за страната ни.

С уважение,
ПП „Зелените“

София, 26.01.2017

 

2 коментара по “Искаме вето срещу скритата приватизация в закона за концесиите”

  1. Sunrise tequila каза:

    Утре някоя малка групичка от 20 души ще реши да налага вето на всяко второ решение.. няма да мине номера

  2. Синтия Недялкова каза:

    Искрено се надявам президента да наложи вето веднага! Няма време за губене! Наложително е заради него самия, а и за нашето доверие в него!

Вашият коментар