Зелените настояваме за отстраняване на Иван Тотев от кметското място в Пловдив и за провеждане на предсрочни местни избори

Позиция на ПП „Зелените“

12.01.2017

Инициативната група “Да спасим пловдивските паркове” и представители на Зелените в Пловдив повече от две години сигнализираме всички институции и съдилища за множеството нарушения и нередности около проекта за нов зоопарк, но едва сега тази информация даде повод за ефективни действия от правоохранителните органи. След като повече от шест месеца пловдивската прокуратура игнорираше сигналите ни за изграждане на незаконна зоологическа градина в парк „Отдих и култура“, беше крайно време за повдигане на обвинение за престъпление по служба срещу кмета на Община Пловдив Иван Тотев. Софийска градска прокуратура предприе действия по факти, отдавна известни на гражданската общност в града, неразделна част от чиито борби и каузи сме още от края на 2014 г.

Община Пловдив започна през юни 2015 г. строителство на масивни бетонни сгради и изсичане на стотици дървета в защитена зона, подпомогната от активното бездействие на регионалната екологична инспекция (РИОСВ – Пловдив) и местната строителна инспекция (ДНСК – Южен Централен район) Освен явното неспазване на Закона за обществените поръчки, общината наруши всички възможни градоустройствени и екологични изисквания, като ги замени с показни ритуали на първи копки и абсурден водосвет срещу така наречените „зли зелени сили“, пречещи на унищожаването на един от последните пловдивски паркове. Липсата на годна екологична оценка, нелегитимно изменение на Общия устройствен план без изискуемото мнозинство в общинския съвет и дори скриването на информационната табела за строежа подтикнаха десетки граждани да участват в протести и да сигнализират медиите. Арогантното отношение на работниците на обекта към протестиращите граждани ескалира през юли 2015 г. във физическо нападение над арх. Петя Владимирова, един от ключовите активисти в борбата на пловдивчани за нормална градска среда и кандидат за кмет на града в последните местните избори от името на Коалиция „Обединени зелени“.

Длъжни сме да подчертаем, че пловдивски граждански групи и заинтересовани неправителствени организации от цялата страна водят множество дела освен за зоопарка и срещу незаконните действия на Община Пловдив и РИОСВ – Пловдив по проектирането и екологичната оценка на Втория гребен канал, чието евентуално изграждане ще доведе отсичане на нови 4000 дървета в защитени зони по Натура 2000.

Свидетели сме, че Иван Тотев най-накрая е привлечен под отговорност заради погрешните си управленски решения, вероятно прикриващи корупционни интереси и със сигурност демонстриращи липсата на визия за развитието на Пловдив и грижа за благосъстоянието и добрата урбанистична среда за гражданите. Според правоохранителните органи кметът e пряко отговорен за 1 млн. лв. директни вреди за пловдивчани чрез манипулацията на обществени поръчки в полза на небезивестната местна фирма и обичаен победител в подобни конкурси “Запрянови 03” ООД.

Смятаме, че всеки, който действа противозаконно и в ущърб на интереса на гражданите, разчитайки на нечие покровителство, следва да бъде подведен под административна или наказателна отговорност за действията си. Като част от гражданското движение за чист и зелен Пловдив със запазено културно наследство, Зелените настояваме за законосъобразно и прозрачно провеждане на досъдебно производство, отстраняване на Иван Тотев от кметското място, предсрочни местни избори и прекратяване на вредния и скъп проект за Втори гребен канал в града.

Вашият коментар