Сивите дробове на България или за правото да дишаш

Зелените предлагаме спешни мерки срещу замърсения въздух

28.12.2016

Всяка година България губи населението на един средноголям град като Гоце Делчев или Карнобат заради мръсния въздух, който дишаме. Въздух, който вече може не само да се види и помирише, но и да се пипне.

За съжаление, не става дума за преувеличение. Според официалните данни на Световната здравна организация, България е на второ място по смъртност вследствие на мръсен въздух, а София е най-замърсената с прахови частици европейска столица, доближавайки се до лидери като Пекин. Над 18 хиляди души умират всяка година от болести, свързани със замърсения въздух, а поне три пъти повече са тези с хронични заболявания и нарушена трудоспособност. Мръсният въздух е и една от причините българите да живеем 6.5 години по-малко от останалите европейци.

Зелените смятаме, че за нас, като граждани на ЕС, е недопустимо да обричаме на подобен живот себе си и децата си! Затова и няма да спрем натиска върху институциите, от които зависи промяната на тази негативна тенденция.

За съжаление трябва да отбележим, че въпреки идентификацията на основните източници на замърсяването на въздуха – отоплението на твърдо гориво, остарелите автомобили, мръсните градски улици и тротоари и намаляващите зелени площи – към момента липсват сериозни и системни действия от страна на администрацията за справяне с проблема. Въпреки че наскоро ЕС прие нови, значително по-строги изисквания за качеството на атмосферния въздух, които ще станат задължителни и за България след 2018 г., страната ни все още не е покрила дори и сегашните, значително по-занижени норми. Няма и сериозен и последователен план как това да се промени в обозримо бъдеще, ако не броим „авангардната“ идея измерванията да се правят на по-малко мръсни места.

Мнението на Зелените е, че има бързи, лесно изпълними и нескъпи мерки, които могат да подобрят съществено ситуацията с мръсния въздух веднага, стига да има съответната политическа воля за това. Затова и продължаваме да настояваме за изпълнение най-малко на следното:

1. Замяна на пакета за енергийна помощ с мерки за енергийна ефективност и/или подмяна на отоплителна техника, чрез което домакинството да бъде извадено от състояние на енергийна бедност.

2. Данъчни стимули за ограничаване консумацията на твърдо гориво, особено в големите градове (напр. по-висок данък „сгради“, съответно отстъпки при преминаване на по-екологично отопление).

3. Драстично ограничение на дизеловите автомобили над определена възраст чрез промяна на местните данъци върху МПС („замърсителят да плаща повече“), както и чрез спиране от движение на автомобилите без катализатори.

4. Превръщането на обществения и велосипедния транспорт в по-привлекателни и изгодни алтернативи за придвижване от автомобила чрез увеличаване на бързината на придвижване с тях, обновяване на подвижния състав с екологични возила, атрактивна ценова политика, съответно по-голям контрол и цена за паркиране на автомобили.

5. Преразглеждане на общинските договори за почистване с цел редовно метене и миене на градовете и недопускане на използване на пясък при зимното почистване.

6. Драстично увеличение на зелените площи в градовете и прекратяване на практиките на застрояване на паркове и градинки. Увеличаване на средствата за поддръжка на съществуващите зелени площи и недопускане автомобили да навлизат и да паркират в тях.

7. Недопускане на изгарянето на отпадъци и техните производни (RDF).

Преди почти тридесет години първите протести срещу тоталитарния режим и създаването на екодвиженията у нас започнаха с демонстрациите срещу обгазяването на Русе и филма „Дишай”. Оттогава до днес битката за чист въздух, чиста природа и чисти ръце в политиката продължава да е основна за обществото ни, и за нас, Зелените. Защото само така ще можем да заживеем като европейци, а не както сега – на дъното на класациите.

%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%b4%d1%83%d1%85

Един коментар по “Сивите дробове на България или за правото да дишаш”

  1. Krumov каза:

    Вредно е не което влиза, а което излиза от теб(из Притчите Иисусови)

Вашият коментар