Меморандум за съвместни действия между ПП „Зелените“ и гражданско сдружение „Св. Георги Победоносец“ в Сливен

28 октомври 2016 г.

Днес на пресконференция в БТА-Сливен местното гражданско сдружение „Св. Георги Победоносец“ и ПП „Зелените“ представиха меморандум за съвместна работа на общинско ниво.

Той бе подписан по време на конференцията „Зелена икономика – между растеж и устойчивост“, организирана от Зелените и Фондация „Зеленика“ с подкрепата на Фондация „Фридрих Еберт“.

Общинските съветници Стефан Христов и Момчил Пантелеев, представители на сдружение „Св. Георги Победоносец“, изразиха своята благодарност на Зелените за оказаната помощ в редица екологични каузи през годините на сътрудничество, например борбата с изсичането на 5 000 дка гора в с. Раково. По думите им това взаимодействие между двете организации, общата визия за развитие на местните общности и желанието за задълбочаване на работата на общинско ниво е повод за подписания меморандум. Те изразиха надежда, че това сътрудничество ще помогне за прокарването на зелени идеи в общината за управлението на отпадъци, озеленяването и други, особено за Плана за управление на Природен парк „Сините камъни“. „За в бъдеще подкрепата на Зелените ще ни е необходима за прокарване на идеите от предизборната ни програма, това ще ни позволи да ги развием на общинско ниво“, каза Момчил Пантелеев.

Съпредседателят на Зелените Зарица Георгиева подчерта, че подписаният Меморандум е израз на добрата воля на двете страни да  задълбочат сътрудничеството си и изрази готовността на партията да подкрепи местното сдружение и общинските съветници с експертен опит, практики и модели,  работещи на други места.  Посочи като пример за успешна съвместна работа и първата зелена община в България – Горна Малина. Кметът инж. Ангел Жиланов сподели лично опита си от първия успешен местен референдум през 2011 г. и последващите успехи, като присъединяването към Европейска мрежа на общините с нулеви отпадъци и др.

Ренета Томова от местната организация на Зелените сподели, че на работните срещи по време на конференцията ще се обсъди и възможността за организиране на местен референдум по важни за града екологични теми.

14572411_10154584145444361_2002086956666598513_n

Вашият коментар