Позиция на Зелените на тема партийни субсидии – Референдум 2016

Въпрос 3: Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Отговор: ДА

Понастоящем държавната субсидия за всички политически сили, преминали прага от 1% на парламентарни избори, възлиза на 11 лв. за получен глас. По този начин се създава значителен дисбаланс в полза на най-големите партии. Те ежегодно се радват на такива приходи от държавна субсидия, които далеч надхвърлят нужното за издръжката на партията и се трупат като огромни банкови депозити – включително, в „гнили ябълки“ като КТБ, чийто фалит вероятно никога няма да бъде разследван. Особено в съчетание със задължителното гласуване, на практика вече в сила, подобни крупни за нашите стандарти суми бетонират политическите мастодонти за сметка на гражданските движения и партиите с по-скромни възможности. Неколкократното понижаване на размера на субсидията няма да ощети несправедливо никоя политическа сила с много привърженици, но същевременно ще гарантира възможността за динамика, развитие и гражданско участие на повече субекти в политическия процес.

––––––––––––

P.S.

Зелените смятаме такъв референдум за опасно популистки и ненужен на гражданското общество. Истинските мерки, които ще променят към по-добро политическата система у нас, все още предстои да бъдат поставени на дневен ред. Такива могат да са например активната регистрация за избори, ревизията на избирателните списъци и изравняването по численост на избирателните райони, премахването на 4% бариера за влизане в Народното събрание, както и падането на прага за преференции в пропорционалните листи – единственият реално ефективен начин да се гласува за личности в НС. Един бъдещ референдум по тези теми ще бъде наистина опасен за статуквото и би предоставил на гражданите възможността да вземат подобни решения и по други въпроси от сериозен интерес за общественото благосъстояние. Това са същински победи на пряката демокрация в България, които тепърва предстои да извоюваме заедно.

subsidia

Един коментар по “Позиция на Зелените на тема партийни субсидии – Референдум 2016”

  1. Галя каза:

    Ей, ама много ви се иска това да се случи нали? Истината е, че на вас никой не ви вярва и за това и хората не гласуват за вас. Ако ви подкрепяха и минавахте 1% щяхте друга песен да пеете. Тези средства са нужни на партиите, за да изграждат и поддържат своето присъствие в страната. Ако не ги дава държавата, ще ги дават фирми с частни интереси. А това поставя партиите в зависимост. Вие много добре го, знаете, защото постоянно получавате щедри суми от швейцарските сметчици на чудестранните ви финансови благодетели и за това ви е все тая за тези дребни суми.

Вашият коментар