ТПТИ: Изтекли документи в услуга на демокрацията

ТПТИ: Изтекли документи в услуга на демокрацията

Грийнпийс даде публичност на досега строго секретни преговорни документи между САЩ и ЕС по Трансатлантическото партньорство за търговия и ивнестиции (ТПТИ). С това позволи на европейските граждани да узнаят съдържанието им, а на Членовете на Европейския парламент да ги коментират публично (евродепутатите с достъп продължават да се подписват, че нямат право да изнасят информация). Така се роди #TTIPLEAKS

Документите изкарват наяве значителна част от текстовете в процес на договаряне – 13 от 17-те глави, за които се смята, че е постигнато съгласуване. След бърз прочит става ясно, че непрозрачността и секретността, с която се договаря това споразумение са оправдани. Нежеланието да се популяризира съдържанието на ТПТИ е резултат на това, че то еднозначно демонстрира за кого точно и в чии интереси работят и двете преговарящи делегации.

Зарица Георгиева, съпредседател на Зелените

Зарица Георгиева,
съпредседател на Зелените

“Колкото и да ни лъжат и да се опитват да ни правят на глупаци, дебатът постепенно се отваря. За всички граждани и от двете страни на океана. Не остава скрито #КОЙ и как потъпква нашите права и демокрация”, коментира Зарица Георгиева, съпредседател на Зелените.

ТПТИ, както и близначката й ВИТС (Всеобхватно икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада, на английски CETA) са много повече от споразумения за свободна търговия. Те са нов модел на трансатлантическо правителство по посока противоположна на целите на международните институции и гражданство за постигане на устойчиво развитие в съответствие с международните ангажименти за борба с изменението на климата, за поддържането на високи стандарти за околната среда и за защитата на потребителите.

Първо, принципът на предпазливостта, залегнал в Договора за ЕС, не се споменава никъде, докато американският принцип на “обосноваване на риска” е включен няколоко пъти. Разликата в системите е, че в Европа един продукт трябва да е доказано сигурен за да бъде допуснат до пазара, докато в САЩ трябва да бъде доказано, че една стока е опасна, за да бъде забранена. Този подход подкопава способността ни да взимаме предпазни мерки по отношение на токсични вещества и ГМО в храните например.

Основната цел на Споразумението за климата от Париж COP21, а именно да се забави затоплянето до 1,5 градуса, не е цитирана никъде. Още по-лошо, обхватът на мерките за ограничаване на климатичните промени е предварително ограничен от разпоредбите на главите за Регулаторно сътрудничество и Достъп до пазара за промишлени стоки. Като пример за тези предложения изпъква регулацията на вноса на силно замърсяващи горива като нефт от битуминозни (катранени) пясъци.

В допълнение, документите показват, че двете делегации поддържат постоянни консултации с лобита, представляващи големи корпорации, докато гражданското общество е лишавано от достъп до преговорите.

Документите показват много случаи, в които са искани становищата на индустрията и корпорациите са получавали водеща роля в процеса на вземане на решения. Зелените продължаваме да сме част от #TTIPLEAKS и да ви информираме за безобразията и лъжите на европейски и американски участници в преговорите по това споразумение. Документите са достъпни за всеки на сайта www.ttip-leaks.org. Призоваваме българските министри на икономиката и външните работи да, които са част от процеса на европейско ниво, да настояват за пълна прозрачност на текстовете на ТПТИ, за да защитят сигурността и икономическата свобода на всички български граждани.

 

Уеб ТTIP 1

Вашият коментар