Присъдата срещу Борислав Сандов е удар срещу свободното слово и опозиционната критика в България

Позиция на ПП „Зелените“

28.02.2016

Зелените намираме за несправедливо решението на съда в Панагюрище да осъди за обида Борислав Сандов заради остра критика, изказана в лична публикация във Фейсбук. Присъдата срещу него е удар срещу свободното слово и опозиционната критика в България.

В началото на седмицата Борислав Сандов, бивш съпредседател и настоящ член на Националния съвет на Зелените, един от най-изявените активисти на природозащитното движение, бе осъден за обида. Това е станало заради думи от личния му профил във Фейсбук по адрес на тогавашния изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ Лъчезар Цоцорков. Сандов го нарича „олигарх и отровител“ заради щетите, които оглавяваното от него предприятие нанася на околната среда. Те не са личностна квалификация, а отношение към дейността на предприятието, което лицето представлява. През последните години минно-промишленият комплекс няколко пъти е отравял водите на реките около град Панагюрище. Факт, който същият съд на практика признава.  Сандов е оправдан по делото за клевета – съдът приема, че към момента на писането на статуса е имало достатъчно основания да се смята, че отравянето се е случило. Следователно Борислав Сандов казва истината. В такъв случай „обидата“, за която е признат за виновен, според съда е всъщност критика под формата на политическа реч по адрес на публично лице и е в защита на обществен интерес.

Излагането на неоспорими факти, още повече в личен фейсбук статус, не може да бъде подсъдно. Това противоречи на демократичните принципи, които страната ни се стреми да отстоява, и за пореден път поставя под сериозен въпрос обективността на съдебната институция.

Изцяло поддържаме позицията на Борислав Сандов, че присъдата е удар срещу правото на изразяване на политическа позиция и свободата на словото в България, както и опасен прецедент за свободата на изразяване в социалните мрежи.

Нещо повече, смятаме че тази присъда е заплаха за зеленото движение като цяло, защото е насочена към едно от най-популярните му лица от годините на прехода до сега. А намесването на неговата политическа принадлежност чрез изричното му посочване като длъжностно лице на Зелените е опит за атака и към нас като политическа партия. Ние в Зелените не се боим да се борим срещу унищожаването на околната среда и погазването на човешките права. Вярваме, че този опит за сплашване няма да повлияе и на будните граждани.

Тук е статусът във Фейсбук от 02.10.2014 г., три дни преди парламентарните избори. Можете да чуете последното изказване на Борислав Сандов по делото и да видите самото съдебно решение.

Борислав Сандов ще обжалва решението. Зелените призоваваме всички активни членове на гражданското общество у нас, всички наши приятели и поддръжници да изразят подкрепата си към него и да не се оставят гласът им да бъде заглушен. Не трябва да се страхуваме да отстояваме мнението си, колкото и критично да е то, по какъвто и да е било законен начин, щом то е в защита на обществения интерес. Не спираме да се борим за върховенството на закона и за независимостта на съдебната система! Заедно ще успеем.

боби(1)

Вашият коментар