България саботира европейски транспортен коридор

Позиция на ПП „Зелените“

15.02.2016

Зелените изразяват своето възмущение от отказа на България да кандидатства за европейско финансиране на жп линията Видин – Медковец. Правителството за пореден път доказа, че не се интересува от общоевропейските политики за транспорт и околна среда и не може да съвместява националните и общностните интереси.

На 10.02.2016 г. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски потвърди пред Комисията по ТИТС на Народното събрание, че България няма да кандидатства за финансирането на проекта към Механизма „Свързана Европа“ (МСЕ). По този начин България даде втори знак, че е в тежък конфликт с поне две европейски политики – за транспорт и за околна среда и де факто саботира изграждането на коридор „Orient/East Med“ в частта му Видин – София – Солун – Атина.

Зелените следим с тревога почти тригодишната работа на правителството за разрушаването на Кресненското дефиле, през което минава коридорът „Orient/East Med“. С опитите си да се откачи от споразумението с Европейската комисия за този участък на автомагистрала „Струма“ правителството поставя под заплаха финансирането на цялата магистрала и изграждането на този важен участък от трансевропейския коридор. Аргументите в полза на такова решение са измислени и целят да отклонят европари към други проекти и вероятно към корупционни практики.

Отказът за рехабилитация на жп линията Видин – Медковец е не само саботаж на коридора „Orient/East Med“, но е и драстичен случай на икономическо късогледство. Една скоростна жп линия от Солун до Видин би дала тласък на контейнерния транспорт по това направление и би намалила драстично пътнотранспортните проблеми и катастрофи. В същото време би спестила милиони на бизнеса от скъпи транспортни разходи и загуба на време. Най-накрая се блокират шансовете за развитие на най-бедния и изостанал регион на Европа – Северозападна България, които този проект би донесъл. Не е за подценяване и проблемът, че отново се пренебрегват нуждите на Северна България и се задълбочат регионалните и национални дисбаланси в развитието.

Зелените ще използваме всички възможности да информираме съответните институции на ЕС за поредните управленски безумия на правителството и да защитим екологосъобразното развитие както на коридора Видин – Кулата, част от Европейската транспортна мрежа, така и на българския транспортен сектор.

Един коментар по “България саботира европейски транспортен коридор”

  1. vlady каза:

    Сезирайте компетентните служители на Арменска Апостолическа Църква – архиерея на епархията архимандрит Исахак Похосян и католикос Карекин II Нерсисян върховен патриарх на всички арменци.

Вашият коментар