Исторически компромис с мафията не се прави

Днес за всички граждани на България стана ясно, че от 43-тото Народно събрание и от този коалиционен кабинет не могат да се очакват съдебни или каквито и да било истински реформи.

Окончателно бяха опровергани надеждите, че нещо положително може да се случи у нас посредством „исторически компромиси“ и в коалиция с мутри и агенти на ДС. Коалиция, притисната от самото начало в мъртвата прегръдка на уж опозиционното ДПС.

Активните граждани и техни инициативи като Правосъдие за всеки дейно се опитваха да влияят на дневния ред на институциите. Ние винаги сме поддържали и оценявали техните усилия. Но без подкрепата на критична маса отговорни хора вътре в самите институции всеки опит за промяна неизбежно бива осуетен още в зародиш.

Зелените продължаваме да отстояваме, както винаги сме правили, принципните си убеждения, че с организираната престъпност компромиси не се правят. В поредица от позиции (виж например тук и тук) и публични действия през последната година непрестанно сме обръщали внимание на пленената от мафията държава, за предстоящия фалит по гръцки сценарий, за безобразията, които продължават да се извършват спрямо българската природа. Преди седмица в своя декларация настоявахме, че без радикална съдебна реформа държавност в България на практика няма.

Надяваме се, че всички будни граждани вече осъзнават това и окончателно са погребали илюзиите си, свързани с настоящото управление. Призоваваме за оставка на кабинета „Борисов 2“, разпускане на 43-тото Народно събрание и нови предсрочни парламентарни избори. И за оформянето на ново, безкомпромисно мнозинство срещу престъпното статукво.
Зелените активно подкрепяме протестите по повод неслучилата се реформа. Винаги сме участвали и ще участваме в организацията и провеждането на други такива протести и акции.

Вашият коментар