15 май – Световен ден на климата

На 15 май се отбелязва Световният ден на климата. Той е обявен от министрите на страните-членки, подкрепили Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата, подписана на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Документът е ратифициран и от България през март 1995 г.

Къде? За да го отбележим и да привлечем вниманието към промените на климата, които засягат всички нас, през 2015 г. ПП Зелените и Коалиция за климата – България организираме Поход за климата. Това е продължение на инициативата Climate March започнала в Ню Йорк през септември 2014 г., и превърнал се в най-големия климатичен протест досега. Събираме се на 15 май 2015 г. (петък) от 18:00 ч. на Попа – ул. „Граф Игнатиев“ и бул. „Патриарх Евтимий“ и ще шестваме до Министерски съвет.

Основната цел на климатичния поход е да се отправи ясно послание към нашите и световни лидери, които ще се срещнат за двадесет и първи път в Париж (COP 21) между 30 ноември и 11 декември 2015 г. на срещата на върха по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Светът очаква реално юридическо-обвързващо споразумение със задължителни цели за намаляване на емисиите от парникови газове, заместващо протокола от Киото. Ако за поредна година споразумението не стане факт, планетата ни ще бъде безпрецедентно застрашена от климатични промени, засягащи хората и природата по цялата земя. Реално ние сме първото поколение, което вижда негативното въздействие от промените в климата и последното, което може да направи нещо, така че те да бъдат спрени.

Проблемът е резултат от човешката дейност и зависимостта на нашите икономики от изкопаеми (въглеродни) енергийни източници (петрол, газ, въглища и др.) и вследствие на тяхното изгаряне температурата на планетата се повишава. През последните две десетилетия ежегодно сме свидетели , че всяка изминала година поставя рекорд за най-топла година, като за 2014г. това се случи отновно, а първото тримесечеие на 2015г, надминна топлинните рекорди и статистики до този момент.

Последиците от това увеличение на температурите в глобален мащаб са крайно неблагоприятни за хората и екосистемите. Топенето на ледниците повишава нивото на световния океан. Това ще доведе до изчезването на редица острови и крайбрежни райони, а те са сред най-населените на планетата. Свидетели сме на драстична промяна на количеството и разпределението на валежите от дъжд и сняг. Засилва се честотата и се увеличава интензитетът на сушата и ураганите, стотици милиони хора ще страдат от недостиг на вода и обработваема земя. Ефектът върху хората, особено най-бедните, ще е липса на препитание и загуба на традиционни територии за живеене. Това ще изостри конфликтите на регионално ниво и ще увеличи броя на хората, мигриращи и бягащи от природни и човешки катастрофи. Според данни на ООН, към момента има над 200 млн. души, наречени „климатични имигранти”,  напуснали териториите които традиоционно са обитавали, поради невъзможност да си осигурят храна и вода от тези територии.

В България също виждаме проявленията и негативния ефект от изменениетона климата. Голям брой наводнения отнеха човешки животи и унищожиха домовете на много хората. Горите, подложени на интензивна сеч, страдат от зачестилите пожари и засушавания, а зачестилите градушки унищожават реколтата и нанасят големи финансови щети върху инфраструктурата и частната собственост. Въздухът ни е сред най-мръсния в Европа, а големи замърсители често са недосегаема собственост на олигарси или юридически лица, които не правят достатъчно за справянето с този глобален проблем, забравяйки че България е неделима част от ЕС.

Заедно можем да постигнем много. Все още имаме шанс да ограничим този процес и да променим посоката на икономическото ни развитие и създавайки нов подход за устойчиво икономическо развитие. Точно заради това, че все още нищо не е загубено, ви каним да се присъедините към Климатичния поход на 15-ти май. За да изискаме от политиците да подкрепят амбициозни цели и да се споразумеят за дългосрочни действия за ограничаване на затоплянето на климата чрез задължителни мерки за реформи в енергетиката, транспорта, селското стопанство и преминаване към нисковъглеродна икономика, което ние виждаме и като единствен устойчив път за бъдещето на хората и нашата планета.

Присъединете се към нас и към събитието във Фейсбук!

You-Control-Climate-Change-773583_1

Вашият коментар