Концесията в Пирин – тест за Борисов и правителството за спазване на Закона

Декларация на ПП „Зелените“

24.02.2015

Във връзка с предвиденото оповестяване на резултатите от работата на Междуведомствената работна група за разрешаване на проблемите, свързани с изпълнението на договора за изграждане на ски зона в Банско в границите на Национален парк „Пирин“, Зелените предлагаме правителството да вземе следното решение:

„Министерски съвет на Република България реши:

  1. Да предостави на гражданите за запознаване резултатите от работата на междуведомствената група по ски зоната;
  1. Да предостави за запознаване и обществено обсъждане вариантите за решение по натрупаните нарушения на националното законодателство и концесиония договор между държавата и ЮЛЕН АД.“

В противен случай правителството ще потвърди обществените притеснения, че е подвластно на задкулисни интереси и обслужва интересите на олигархията и клептокрацията. Също така ще се нареди до правителствата, които „на тъмно“ подписваха и в последствие не контролираха изпълнението на концесионния договор. През последните три години МОСВ, Сметната палата и БОРКОР установиха нарушения по този договор, чрез който беше присвоено националното ни богатство и символ – Пирин – и позволено държавата и нейните граждани да бъдат ограбени в особено големи размери.

Концесията в Пирин е тест за Борисов и правителството за спазване на Закона, ето защо призоваваме министър-председателя и членовете на Министерски съвет да постъпят с отговорност към гражданите и природното наследство на България.

Вашият коментар