Борислав Сандов от ПП “Зелените” заплашен да се откаже от казуса ски-зона Банско, дни преди решението на Министерски съвет

Съобщение до медиите

23.02.2015

На 19 февруари Борислав Сандов от Националния съвет на Зелените е получил заплашително обаждане от лице, представило му се като работещо във фирма, която има договор с концесионера на скизона Банско Юлен” АД за проектиране на ски писти. По-късно научихме, че заплахи по телефона в същия и на следващия ден са получили и седем представители на Коалиция За да остане природа в България”. Някои от тях са получили по няколко обаждания в последните дни на миналата седмица.

Телефонните заплахи са отправени дни преди очакваното на 25 февруари решение на Министерски съвет, което може да узакони нарушенията на „ЮЛЕН“ АД в Национален парк „Пирин“. Припомняме, че през 2011 МОСВ призна, че офшорната фирма ползва 1642 декара от парка вместо разрешените ѝ по концесия – 995.

В 17:42 ч. Борислав Сандов получава обаждане от скрит номер и разговаря около минута с лице представило му се с името и позицията си, заедно с уточнението по-горе. Лицето нарича г-н Сандов екорекетьор” и отправя заплаха, като казва, че ще бъдат предприети „персонални мерки” срещу него, „ако не се откаже от казуса Банско”. Заплашващият обвинява г-н Сандов за това, че те” като проектанти търпят финансови загуби от противопоставянето срещу ново строителство на ски съоръжения в Национален парк Пирин”. Борислав Сандов обяснява на заплашващото го лице, че действията му са изцяло в рамките на закона и в защита на обществения интерес и го предупреждава, че отправянето на телефонни заплахи може да се обърне срещу него, и че с действията си представителите на концесионера ще претърпят съдебно преследване и наказания, заради установените от официални институции закононарушения в ски-зоната.

На 20 февруари доскорошният съпредседател на Зелените подава жалба в Прокуратурата и СДВР с молба да бъдат извършени следните действия:

– да се установи от кой телефонен номер е извършено обаждане в 17:42 на 19.02.2015 г. към личния телефонен номер на г-н Сандов;

– да се разкрие кое е неизвестното лице, което е отправило заплаха;

– да се изискат обяснения от това лице за съдържанието на разговорите и мотивите за отправяне на заплаха към г-н Сандов;

– да се установи дали това е същото лице, което на 19.02.2015г. между 17 и 18.30 ч е отправяло заплахи към екологични организации и членове на Коалиция „За да остане природа в България” и дали за целта е ползван един и същ телефонен номер;

– да преценят дали са налице данни за извършване на престъпление по реда чл. 144 от НК.

През последните 6 години Борислав Сандов многократно се е явявал на публични събития и пред медии като представител на ПП Зелените”. В кръга на служебните му задължения са дейности, свързани с опазването на околната среда. Участвал е в редица граждански кампании за защита правата на гражданите и опазването на защитените територии.

Зелените държим да подчертаем пред медиите и българската общественост, че подобни заплахи по никакъв начин не могат да ни откажат и дори да ни попречат да продължим нашата съпротивителна активност срещу множество закононарушения и безобразия, ощетяващи обществото и унищожаващи природата в България, за сметка на частни олигархични и монополни интереси, както в сферата на туризма, така и във всеки друг бизнес. Случаят със ски зона Банско е именно такъв и затова сме решени да преследваме нарушителите до справедлива развръзка, съгласно българските и европейските закони. На 17 февруари Върховният административен съд потвърди отказа на МОСВ да издаде екологичен сертификат EMAS на „ЮЛЕН“ АД.

Още повече, ако е верен фактът, че проектантски фирми продължават да бъдат наемани от концесионера на ски зона Банско Юлен” за проекти на писти, това означава, че концесионерът се готви да извърши нови нарушения. Това потвърждава тезата на Зелените, че втори кабинков лифт в ски-зона Банско е само стъпка към намерението за трикратно разширяване на ски-зона Банско, посредством изсичане на още вековни гори в Национален парк Пирин”.

Зелените се обръщаме към държавните институции с призив за бързо и пълно разследване на случая, тъй като в демократично общество никой няма право да отправя подобни заплахи, за да възпрепятства дейността на политически представители и граждански организации.

Вашият коментар