Открито писмо до министър-председателя на Дания

ДО Н.ПР. Хеле Торнинг-Шмит,
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КРАЛСТВО ДАНИЯ

ЧРЕЗ ПОСОЛСТВО НА КРАЛСТВО ДАНИЯ В БЪЛГАРИЯ
София 1504, бул. „Дондуков“ 54

 

ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО,

Като извънпарламентарна политическа партия, носител на визията за зелено, плуралистично и толерантно общество в България, Зелените изразяваме солидарност и подкрепа към народа на Дания след расистката атака срещу обществена дискусия в Копенхаген на 15.02.2015 г.

Удар по устоите на хуманността и ценности на свободомислието и равноправието не може да се оправдае от нито едно религиозно или идеологическо учение. Изразяваме болка и съчувствие към жертвите и пострадалите при нападението.

Същевременно сме вдъхновени от реакцията на датската общественост и правителство в защита на демократичните и плуралистични устои на общественото устройство. Заставаме категорично зад думите Ви, според които първият отговор срещу насилието и посегателството по нашите споделени ценности е защита на демокрацията.

ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО,

От името на Зелените, поднасям до Вас съболезнованията си към Дания и близките на жертвите от въоръжения атентат на 15.02.2015 г.  Покъртени сме от жертвата им, но намираме в нея упование да продължим да отстояваме хуманизма, демокрацията и свободната журналистика в обществен интерес, като се противопоставяме на омразата, насилието и екстремизма в обществото и политиката.

С уважение,

Анна Пелова
Петко Цветков
Съпредседатели на Зелените

Вашият коментар