„Козлодуй 7“ върви по стъпките на „Белене“

Референдум в Румъния и съдебен процес в България са вероятните следващи действия

Позиция на ПП „Зелените“
22.01.2015

Кабинетът „Борисов II“ продължава действията на Орешарски по проекта за нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, независимо от липсата на логика и законност. На 19-ти януари Висшият екологичен експертен съвет одобри Оценката за въздействие върху околната среда на проекта за АЕЦ „Козлодуй 7”, без да отчете логиката на негативните становища от българска и румънска страна. След катастрофалните аварии в Три Майл Айлънд, Чернобил и Фукушима, митовете за „екологична, евтина и безопасна ядрена енергия“ рухнаха из основи, а страни като Германия, Япония, Швейцария и Южна Корея приеха да преустановят работата на съществуващите и проектираните ядрени мощности. Анализите на риска, които твърдяха, че вероятността от тежка авария на ядрен реактор са 1 към 100 000 се оказаха неоснователни, предвид факта, че до момента реалността показва 1 към 100. След като щетите от такава авария костват стотици милиарди и засягат площи от хиляди квадратни километри, то за малка и бедна страна като България подобен риск е абсолютно неоправдан. Още повече, когато страната ни има свръхпроизводтство и няма никаква нужда от нови големи енергийни мощности.

Освен риска от голяма авария и икономическата несъстоятелност на нови ядрени мощности, България все още не разполага с хранилище за средносрочно и дългосрочно съхранение на радиоактивните отпадъци, които се получават от производството на ядрена енергия и остават радиоактивни и опасни в продължение на стотици хиляди години. Зелените и Балканската анти-ядрена коалиция държим дебело да подчертаем, че създаването и поддържането на такова хранилище за стотици хиляди години никога не влиза в сметките на политиците, когато говорят и подписват договори за строеж на ядрени реактори, които работят не повече от 40-50 години!

Сигурни сме, че всичко това не е било взето под внимание от мнозинството членове на Висшия експертен екологичен съвет. Още повече не е отчетен и факта, че в Румъния обществеността не е била коректно информирана за организираните обществени консултации, за да изрази своето негативно становище. От ВЕЕС дори не знаят, че в деня на решението им в полза на проекта за Седми блок 19-ти януари в България се случи дебат, включващ всички онези местни общности, които биха били принудени завинаги да напуснат своите домове, при евентуална тежка авария. Затова и в някои региони на Румъния вече започна организация за местни референдуми срещу АЕЦ “Козлодуй 7”.

Проф. Ади-Мария Симоу, преподавател в Университета на Крайова и дългогодишен инспектор на ООН по защита от химически оръжия, ни информира, че вече напредва подписката им в района на Крайова. На провелата се в понеделник кръгла маса „Подготвеност за реакция при ядрени аварии на Балканите“, организирана от Фондация за околна среда и земеделие и Зелените, проф. Симоу заяви: „Общественото обсъждане в Крайова бе абсурдно и незаконно, заради което исках неговата отмяна. Самата аз научих за него 20 минути преди началото му, а обществеността въобще не беше запозната. Бяха поканени представители на местните власти, от които научих, че са били инструктирани да си мълчат по време на обсъждането. Дори не знаем какъв реактор искат да сложат в близост до домовете ни. Затова и започнахме самоорганизация за провеждане на местен референдум и вече имаме напредък.“ Съседите ни са в своето пълно право да реагират със съпротива срещу намерението на властите в България, да поставят живота им в риск още десетки години. Особено предвид и информацията от представители на АЕЦ “Козлодуй”, според която българската страна е длъжна да информира властите в Румъния в рамките на 2 часа от моментът на събитието, според съществуващото споразумение между двете страни. Проф. Симоу заяви също: „Как е възможно някой да мисли, че радиоактивния облак ще чака на границата 2 часа? Та нали ние сме точно от другата страна на Дунав и такъв облак ще е стигнал вече централна Румъния, докато ние разберем и вземем поне някакви мерки?“.

Негативно отношение към порочните процедури на обществените обсъждания бяха заявени и от България, включително от представители на неправителствените организации в самия Висш екологичен експертен съвет.

Зелените вярваме, че министърът на околната среда и водите няма да допусне грешката на мнозинството в своя консултативен орган. Апелираме министър Ивелина Василева да направи обстоен преглед на този доклад и да се съобрази с внесените негативни становища, с реакцията в Румъния и непълнотата на местата, където са проведени обществени обсъждания в България. Последното е в нарушение на принципите и редица конкретни точки от европейското и българското законодателство, прилагащо Конвенцията от Орхус.

Настояваме министърът да не одобрява Оценката за въздействие върху околната среда на “Козлодуй 7” в този ѝ вид. В противен случай Зелените заявяваме готовност да обжалваме това действие и да влезем в спиралата на съдебното производство, както това се случи с АЕЦ Белене.

Вашият коментар