Зелените предлагаме цялостен обществен дебат за Национален парк „Пирин“ вместо тайни междуведомствени комисии

Позиция на ПП „Зелените“

16.01.2015

Поради емблематичния характер на концесията на ски зона Банско в Национален парк “Пирин” и изключителната държавна собственост на земите в концесията, Зелените настояваме Министерски съвет на Р България да организира и проведе цялостен дебат за социалния, икономически и екологичен ефект от нея. Дебатът трябва да бъде организиран професионално, с участието на специалисти, граждани и граждански организации. Трябва да включва преценка на климатичните промени и пазарните тенденции, както и характеристиките на ски зона Банско и реалните перспективи за развитие на туризъм на територията на парк Пирин – обект на световното природно наследство. Процесът трябва да завърши с консенсусно решение за перспективите пред туризма на годишна база и в частност ски туризма в парк Пирин, което да залегне в основата на новия план за управление.

Същевременно се обявяваме и против създаването на тайни междуведомствени комисии без представители на обществеността. Настояваме да се гарантира откритост и участие на гражданите в процеса на обсъждане на нарушенията в ски зоната и последващите решения. За тази цел призоваваме за своевременно публикуванe на правните анализи, доклади, проекторешения и протоколи от досегашните и последващите срещи и заседания на комисии и обществени обсъждания.

Вземането на тайни решения е сигурен начин за заобикаляне и злоупотреба с интересите на гражданите и обществото. По такъв начин беше подписан договорът с ЮЛЕН АД за концесията в парк Пирин през 2001 г., с подобни похвати правителството „Орешарски“ прие извън дневния си ред решение в полза на концесионера, като манипулира истината за незаконно застроените и безвъзмездно ползвани години наред територии. След отмяната на това решение сегашното правителство трябва да избере между пътя на откритост, гарантиране на обществения интерес и спазване на закона и пътя на задкулисието в полза на олигархични интереси. Зелените възнамеряваме да проведем и серия от срещи с партиите от управляващата коалиция. На първо време каним Реформаторския блок да защити позицията си от септември 2013, когато остро критикува нарушенията в Национален парк „Пирин“ и призова за разтрогване на Договора за концесия.

Зелените ще участваме и ще съдействаме за организиране на обществен дебат за Пирин, като отстояваме категорично спазването на закона.

Един коментар по “Зелените предлагаме цялостен обществен дебат за Национален парк „Пирин“ вместо тайни междуведомствени комисии”

Вашият коментар