Противопоставянето между българи и роми обслужва единствено олигархията

22.12.2014

Зелените подкрепяме мирния граждански протест срещу дискриминацията и расизма спрямо ромския етнос.

zelenite rasizam 21.12.2014

Изключително тревожен е фактът, че език на омразата вече се чува от трибуната на Народното събрание, при това не еднократно и не само от едно лице или партия. След здравния министър Петър Москов към вредната реторика се присъедини и лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов с расистко изказване към ромите. След тези изказвания не последваха санкции.

Част от българските граждани от ромски произход са работещи и предприемачи, участващи в икономиката на страната, редовни данъкоплатци и достойни личности с обществено уважение и доверие. Все пак ромският етнос остава най-маргинализираният етнос у нас и има нужда от реални и смислени дългосрочни политически решения за преодоляване на острите различия в социалния и образователния статус. Вместо това, хора изпратени в Българския парламент си позволяват да използват гръмки популистки фрази, расистки обиди, обвинения и заплахи.

Зелените предупреждаваме, че това е насаждане на омраза, удобна единствено за олигархията в България, която в никакъв случай не бива да допускаме като европейско общество. От началото на прехода народните представители бездействат и пречат на интегрирането и образоването на ромите в България. Някои партии системно използват език, символи и действия на омразата преди избори или в избрани от тях важни моменти, за да поддържат разделение в обществото. Разделението дава почва за разпространение на популистки изказвания и приемане вредни за обществото политики от страна на управляващите, то създава изкуствен електорален потенциал. Езикът на омразата от парламентарната трибуна окуражава някои от най-вредните сили в обществото, каквито са футболните агитки, и може да отключи мощен етнически конфликт, пред който полицията да се окаже безсилна.

Благодарим на МВР, затова, че в неделя реагира бързо и адекватно, задържайки 33-ма ултраси и предотвратявайки нападението на мирно протестиращи български граждани и окървавяването на протеста срещу расизма. Престъпните действия трябва да бъдат предотвратявани и наказвани, независимо от етноса или расата.

Зелените се борим за преустановяване на тези практики завинаги, за образоване и интегриране на ромския етнос, и на всички малцинствени групи в обществото. В политическата си програма Зелените се обявяваме за „Недопускане на личностна дискриминация на каквато и да е основа“ и декларираме, че ще работим за: „Създаване на дългосрочна стратегия за включване на ромското малцинство и други малцинства чрез образование и квалификация, и стриктното й прилагане“.

Повече за отношението на Зелените към опасния подход на министър Петър Москов към проблемите в Спешна помощ можете да прочетете в позицията ни от 11-ти декември, както и от отговора ни в същия ден на изявлението на Министерство на здравеопазването.

Един коментар по “Противопоставянето между българи и роми обслужва единствено олигархията”

  1. нина каза:

    Има начин ромите да се интегрират – факт е, че гетата са държава в държавата, със собствени закони и ред. Правилния подход е – тези които определят нещата по общини, села, градове да бъдат позиционирани в гетата – полицейското управление да е там, кметството да е там, болницата да е там, социалните и данъчните служби да са разположени там. Правителството и Народното събрание – вместо в центъра на София да се пренесат във Факултето – има хубава сграда, сега музей на земеделието.

Вашият коментар