Зелените настояваме за гарантиране правото на достъп до спешна медицинска помощ за всички граждани и ефективен диалог с ромските общности

Позиция на ПП „Зелените“

11.12.2014

Зелените сме силно притеснени от постъпващите сигнали за отказ на екипи на Бърза помощ да отговарят на повиквания на адреси в ромски махали и настояваме за незабавни действия от страна на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за гарантиране на правото на спешна медицинска помощ на територията на България на всеки нуждаещ се, независимо от пол, език, расова или етническа принадлежност както е предвидено в Конституцията.

Зелените смятаме за груба грешка емоционалното изказване на министър Москов от 7 декември. Отказът от медицинска помощ и вменяването на колективна вина нарушават едновременно Конституцията на Република България, Хипократовата клетва, която д-р Москов е положил, както и общочовешките етика и морал. Същевременно, подобни изявления от страна на един орган на изпълнителната власт в една правова държава са недопустими и представляват по същество опасен жест към подкрепящите настоящото управление националистически формации.

Зелените призоваваме за координирани действия на отговорните институции за осигуряване на условия за безопасна работа и гаранции за здравето и живота на лекарите и другите служители в екипите на Бърза помощ, a в случаите на посегателство над медицинско лице – за прилагане цялата сила на закона за разкриване и справедливо наказание на извършителите без оглед на тяхната етническа принадлежност. Същевременно е необходимо усилията да се фокусират и да се търси решение на основния проблем свързан с наболялата от години нужда за реформа в системата на спешната медицинска помощ. Тя трябва да бъде модернизирана и бързо действаща, така че да отговаря навременно и адектватно на нуждите на хората в най-критичните моменти от техния живот. Има успешни модели и опит за модернизиране, за въвеждане на нови функции на парамедици и обучение на лекари как да се справят със ситуации на несигурност и риск. Надяваме се усилията на Министъра на здравеопазването да бъдат насочени в тази посока.

Оценяваме и факта, че министър Москов направи опит да се извини за изявлението си и промени решението си в посока не на отказ от осигуряване на спешна медицинска помощ в ромски квартали, а в посока на установяване на диалог с хората. Използването на съществуващата мрежа на здравните медиатори и търсенето на адектватни решения на проблемите свързани с липсата на здравни осигуровки и достъпа до здравната система са само част от насоките, в които трябва да се работи. Активната работа по включване, а не абдикирането, на институциите по ромските проблеми е стъпка в правилната посока и Зелените внимателно ще следим решенията и политиките на Министерство на здравеопазването и лично на Министъра в тази насока.

3 коментара по “Зелените настояваме за гарантиране правото на достъп до спешна медицинска помощ за всички граждани и ефективен диалог с ромските общности”

  1. […] към проблемите в Спешна помощ можете да прочетете в позицията ни от 11-ти декември, както и от отговора ни в същия ден на изявлението на […]

  2. Мунчо каза:

    И защо зелени, БХК и други подобни си присвояват правото да търсят отговорност, да етикетират поведение и да изискват, без да са направили нищо през годините за подобряване на положението? В случая никой не им е дал такова право! Някой от вас да е помогнал лично на ром или да е спасил бит лекар?

Вашият коментар