Зелените настояваме БНБ, прокуратурата и ДАНС да започнат незабавно проверка на Първа инвестиционна банка

Позиция на ПП „Зелените“

04.12.2014

Зелените сме силно обезпокоени от опасността да се повтори прецедентът с фалита на Корпоративна търговска банка. Настояваме за категорично преустановяване на порочната практика да се създават близки до властта банки, чрез които се осъществяват корупционни сделки през последните 15 години.

Опасенията ни са, че този път Купидоновата стрела на управляващите вече е изстреляна към Първа инвестиционна банка с основни собственици Цеко Минев и агентът на Държавна сигурност Ивайло Мутафчиев. Причина за тревогата ни е бездействието на БНБ по отношение на сигналите за отпускане на кредити за стотици милиони евро на фирми, работещи на постоянна загуба, на офшорни фирми със съмнения за свързаност с ПИБ, както и за използването на компанията „Южен поток България“ за реализирането на сделка за продажба на земя на спекулативно висока цена. Информация за тези операции беше изнесена от разследващият сайт „Бивол“ и вестник „Капитал“.

Опасността от злоупотреба с обществени средства в особено големи размери съществува и заради декларирания интерес от изграждането на 333 км писти и 113 км лифтови съоръжения в курортно туристическа локализация „Банско-Разлог-Предел-Добринище“ на територията на Национален парк „Пирин“. Такова изграждане би струвала сума подобна на отпуснатите 900 млн. лева. Припомняме че свързаното с ПИБ дружество „Юлен“ АД декларира инвестиция от 130 млн. лева за 50 км писти над Банско.

Наясно сме, че стабилността на банковата система трябва да бъде приоритет за БНБ и за правителството като цяло. Тя обаче се постига чрез спазването на определени норми и постоянен адекватен контрол върху търговските банки с цел да не се впускат в порочни практики. Случаят с КТБ за съжаление доказа, че БНБ стои далеч от законовите си задължения, с което на практика поощрява именно лошите практики. Затова и още от юни настояваме за оставката на управителя на БНБ Иван Искров, както и за мерки за недопускане на съзнателно източване на банки от управителните им органи.

Зелените настояваме управляващите да изискат и наложат отпуснатата на ПИБ държавна помощ от 900 млн. лева да бъде съпроводена от участие на държавата в управителния или надзорния съвет на банката, за да не се допусне повторение на сценария с КТБ. Настояваме БНБ, прокуратурата и ДАНС да започнат незабавни проверки на съмнителните схеми в Първа инвестиционна банка, разкрити от разследванията на журналисти и финансови експерти.

 

Вашият коментар