Зелените заставаме срещу обществената нетърпимост към децата на бежанците в Ковачевци

Декларация на ПП „Зелените”

15.09.2014

Поредна новина за обществена нетърпимост към различните загрози днешния празник на ученици, учители и родители. Днес общинският съвет в село Ковачевци решава как да се постъпи с децата на бежанци от Сомалия и Афганистан, които трябва да учат в местното училище, но са нежелани от родителите на другите ученици. От репортажите в медиите става ясно, че родителите нямат никакви основателни аргументи срещу обучението децата заедно с техните. Подозренията за заразни заболявания и изказванията, че децата не знаят български няма как да бъдат основателни причини за отхвърлянето им.

Зелените изразяваме безпокойството си във връзка с очакваното общинското решение днес, тъй като кметът на община Ковачевци Васил Станимиров от БСП също се изказа против приемането на децата в общинското училище. Напомняме, че България има международни задължения по Конвенцията за статута на бежанците да осигури на децата с бежански статут равен достъп до начално образование. Ето защо Зелените настояваме, преди да вземе окончателно решение по случая, община Ковачевци да организира съвместно с МОН открита среща с участието на всички заинтересовани страни – родители, учители, представители на неправителствения сектор, медици от бежанския лагер и медиите. Такава среща ще изясни доколко основателни са безпокойствата на родители, учители и кмет, когато става въпрос за съдбите на 10 сомалийски и афгански деца, които имат човешкото право да се учат сред своите български връстници, вместо да бъдат отделени сами като „заразни” и вредни пришълци. Още повече, репортажите показаха, че местните деца от селото нямат нищо против децата на бежанците.

В политическата си програма Зелените категорично сме заявили позициите си за недопускане на личностна дискриминация на каквато и да е основа, и за образователна система, която възпитава подрастващите в толерантност към всички малцинствени групи.

Решението по казуса ще покаже дали родителите сме пораснали достатъчно, за да учим децата си на основни човешки ценности, като това да помагаме на хора в беда, или сме затънали в собствените си битовизми и не можем да различим добро от лошо. Очакваме още днес община Ковачевци и отговорните институции в служебния кабинет да реагират по най-адекватния възможен начин спрямо ситуацията в село Ковачевци. Нека избегнем един още по-срамен и тъжен 15-ти септември!

Вашият коментар