Зелените предлагаме конкретни стъпки за решаване на проблема със скандалните заменки

31.08.2014

На срещата с служебния премиер Георги Близнашки на 22 август Зелените повдигнахме въпроса за наболелия проблем със заменките, които са ощетили държавата с около 7 млрд. лева. В същото време тече и наказателна процедура от Европейската комисия срещу България, в тази връзка, за нерегламентирана държавна помощ, което може да доведе до санкции от над 2 млрд. лева.

Конкретните стъпки предложени от Зелените на срещата с проф. Близнашки могат да допринесат както за предотвратяване на бъдещи глоби, така и за събиране на приходи за държавната хазна. Те включват заповед от министъра на земеделието и храните заповед, според която тези замени на гори и земи се приема като нерегламентирана държавна помощ. Кaто следствие от тази заповед, да се пристъпи към оценка и преостойностяване на база на пазарната цена спрямо периода на тяхното случване. Така направилите заменките трябва или да доплатят към пазарната цена, или да разтрогнат сделките и върнат заварените гори и земи. Това решение е възможно и технологично, и юридически, и времево, въпросът е само на воля от страна на служебното правителство.

Става въпрос за над 147-те заменки на гори с обща площ над 4000 хектара, извършени от правителствата на премиерите Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев в периода 2003-2009 година, които явно и безапелационно нарушават законите и застрашават природата:

1. Практически всички заменки на гори договорени в този период са направени на занижени поне два пъти цени спрямо тяхната  пазарна цена, като крайната цел е била да се облагодетелстват определени лица, като заменените гори в последствие бъдат застроени. Тези заменки представляват нерегламентирана държавна помощ, а държавата е ощетена с около 7 милиардa левa.

2. Много от тези заменки са направени в явно нарушение и на други нормативни актове. В някои крещящи случаи е потъпкана дори Конституцията на Р България – там, където са заменени крайбрежни дюни, актувани в горския фонд, които са  публична държавна собственост съгласно Конситуцията.

3. Много от тези заменки застрашават природата на България, защитните територии и зони. Голям дял от тях са в апетитните зони на черноморското крайбрежие Зона А и Б (Камчийски пясъци, Сребристия бряг – Каварна, Несебър, Царево и др.) и в райони с планирани планински курорти. Скандални са заменките в района на Искровете над Говедарци за планирания мега ски курорт или под връх Перелик със същата цел.

Във връзка със стартиралата наказателна процедура на Европейската комисия по повод заменките на земи и гори, се очаква те да бъдат обявени за нерагламентирана държавна помощ, което означава, че България може да получи глоби от над 2 млрд. лева, които ще трябва да платят всички български граждани.

Вашият коментар