Зелените отказваме участие в покупко-продажбата на депутатски места и се явяваме самостоятелно на изборите

27.08.2014

През последната седмица Зелените проведохме преговори за съвместно явяване на изборите с Реформаторския блок (РБ), водени от стремежа за постигане на общи действия за промяна на досегашното дискредитирано управление в страната и прекратяване на порочните практики в политиката, които самовъзпроизвеждат системата на ограбване на обществените ресурси.

Като условие за преговорите Зелените поставихме 5 принципни за нас политики, които да бъдат защитавани през мандата на 43-то Народно събрание от общите ни представители: да се отстояват забраните за ГМО в земеделието и за неконвенционалните методи за проучване и добив на нефт и газ; да не се допуска изграждането на нови ядрени мощности; да се въведе забрана за ново строителство в националните паркове и в някои защитени зони по морето; да не се допускат в кандидатски листи сътрудници на Държавна сигурност. Въпреки заявената предварително воля от страна на РБ, обаче, до подписване на меморандум за съгласие по принципните политики така и не се стигна.

След 10-дневно мълчание от страна на РБ получихме условия, които не отговарят на представата ни за справедливо отношение между партньори. Категорично отказваме да приемем за нормално обвързването на места в листите за народни представители с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите. Търговията с места в Народното събрание противоречи на желанието на гражданите за налагане на прозрачност в политиката и управлението. Без промяна в този тип мислене, изразеното на думи желание за реформиране на политическото статукво няма как да се реализира на практика.

През шестте години на своето съществуване Зелените доказахме, че не правим компромиси със своите принципи. Всеки предизборен съюз със Зелените трябва да гарантира присъствие и израз на политиките, които ще допринесат за възстановяване на държавността, реално участие на гражданите във взимането на решения, прекратяване ограбването на обществените ресурси, включително опазване на природата, а не защита на конюнктурни интереси и сметки. Изискванията към Зелените за съвместно участие в изборите трябва да са публични и изпълними, а условията – такива, че да гарантират адекватно политическо представителство.

Зелените влизаме самостоятелно в кампанията заредени с повече ентусиазъм от всякога. Призоваваме всеки, който желае различна политика – за прозрачно управление и справедлива съдебна система, за съхранена природа и здравословна среда, за устойчива икономика и независима енергетика, за социална отговорност и качествено образование – да участва и гласува за Зелените!

Banner_Apple_960

9 коментара по “Зелените отказваме участие в покупко-продажбата на депутатски места и се явяваме самостоятелно на изборите”

 1. Лилия Костова каза:

  Митко, жалко, че няма кой да отговори на въпроса ти. Той е много смислен и на място, но… е твърде неудобен, боя се 🙂

 2. Мария Диловска каза:

  Браво! Това го чаках с нетърпение, бях твърдо против реформаторския блок! ПП Зелените трябва да влезе в политиката и в парламента, единствено и само заради принципи като природазащита и екология, за да има експертно правителство, а не само „разбирачи“ за пари и власт. България тъне не само в мизерия, а пред екокатастрофа. Заринахме се с отпадъци, сега ще почваме да ги горим в ТЕЦовете, за да може да ни изтровят с вредни емисии, докато ни унищожават и припродата и гората, точно заради „неекспертно“ долно и подвластно правителство. Хора замислете се върху, това което ни чака напред.

 3. Димитър Събев каза:

  Реформаторите не са станали за един ден такива лоши, а вие водите преговори с тях от доста време. Налице е грешна преценка, отпъдила много ваши избиратели. Въпросът ми е, ще се намери ли някой в ПП Зелените, който да поеме отговорност за опита за коалиране с РБ? Имам предвид отговорност с оставка.
  Поздрави.

 4. Любомир Гаврилов каза:

  поправка: в предния ми коментар 1 и 2 са Алекс и Пламен, които не щат да гласуват за Зелените, понеже са им сърдити.

 5. Любомир Гаврилов каза:

  Няма ли кой да изгони търговците от храма? (визирам коментар 1 и 2). Особено силен аргумент изтъква номер 2. Аз бих го пратил в Северна Корея да си прилага на практика теорията.

 6. Алекс каза:

  мм

  най добре да се закриете като партия явно 🙁

 7. Пламен каза:

  Жалко, а истина мислех да гласувам за вас. Не бих пропилял гласа си за някой, който няма да влезе в парламента. Дано да помъдреете до следващите избори. Успех!

 8. Jaap van Beelen каза:

  70 000 и 25 000 лева? За РБ пари е очевидно преди компетентност…

 9. Камелия Динова каза:

  Благодаря, за истинската ви позиция. Благодаря, че показахте кривиците на досегашното ни битие. Желая успех от сърце. Не се отказвайте, НИКОГА. Зелената идея е инвестиция в бъдещето на планетата. Каквото и да стане на изборите СЕГА, младите хора на България ще ви последват, трябва много да работите всред тях, а те ще убедят родителите си, и така ще имаме Зелени в следващия парламент. Цедлите се постигат винаги, когато са правдиви.

Вашият коментар