Среща на Зелените с Министър-председателя проф. Георги Близнашки

На 22 август в сградата на Министерски съвет се състоя среща между представители на ПП „Зелените“ и служебния премиер проф. Георги Близнашки. На нея бе представена позицията на Зелените във връзка с наводненията и спешните мерки, които трябва да бъдат предприети за тяхното предотвратяване, сред които конкретни инициативи за спиране изсичането на горите. Предлагаме Министерският съвет да заповяда пълна забрана за износ на необработена обла дървесина с произход от държавните гори и искаме увеличаване на площта на защитните и охранителни гори и уточняване на статута им, както и възстановяване на всички горски контролни пунктове.

Освен тези мерки за превантивно справяне с бедствията, Зелените считаме, че заменките в „НАТУРА 2000“, направени в годините 2003 – 2009, трябва да бъдат обявени за нищожни, защото почти всички са при занижени поне два пъти цени, така че да се облагодетелстват определени хора, като заменените гори по-късно бъдат застроени.

Зелените настояхме да се ревизират решенията на кабинета „Орешарски“ за разширяване на концесията на фирмата „Юлен“ над Банско, за задвижването на споразумението с американската компания „Уестингхаус“ за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и за строежа на газопровода Южен Поток.

Във връзка с кризата в КТБ Зелените поискахме незабавна оставка на цялото ръководство на Българската народна банка (БНБ), което е отговорно за занемарения контрол на надзора върху банковата система. Настояваме за незабавно кандидатстване за влизане в системата на Единния банков надзор на ЕС, както и да бъде отправено предложение към основните акционери и други заинтересовани да увеличат капитала на КТБ със сума, достатъчна за отварянето й и за посрещането на всички искания за изтегляне на депозити от клиентите.

Зелените повдигнахме още няколко обществено значими теми – за изчистване на избирателните списъци и намаляване на тарифите за участие в дебати в държавните медии, по които, за жалост, не срещнахме разбиране от страна на премиера.

Изразихме и категорично несъгласие с позицията на външния министър Даниел Митов относно споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТIP), изказана по време на срещата му с американската посланичка Марси Рийс.

 

Вашият коментар