Подписка за опазване на горите в България като природен, културен и туристически ресурс

Зелените и СД „Балкани“ започнахме събирането на подписка за опазване на горите в България като природен, културен и туристически ресурс.

Настояваме да се предприемат незабавно следните стъпки, с които да се гарантира опазване на старите и вековни гори и устойчивото ползване на горските ресурси:

 1. Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) да издаде заповед в срок от 6 месеца всяко горско или ловно стопанство да запази минимум 10% от горите си във фаза на старост (без сечи), както и всички неизсечени към момента вековни гори. Всички държавни гори да бъдат екологично сертифицирани.
 2. Да се забрани износа на необработена дървесина от държавните гори.
 3. В природните паркове да се забранят окончателните фази на възобновителните сечи. В Природен парк „Рилски манастир“ да се забрани стопанско ползване на гората, така както е в Национален парк „Рила“. Да се спрат „санитарните сечи” – освен съгласуваните от експертния съвет на ИАГ с участие на представители на природозащитни НПО.
 4. МОСВ да издаде заповед – режимите за устойчиво управление на горите в НАТУРА 2000 да станат задължителни веднага за всички гори от мрежата.
 5. ИАГ да стане независима структура от Министерство на земеделието и храните (МЗХ), за да може контролът на сечите да е независим от ползването.
 6. До 9 месеца да се изготвят всички Областни планове за развитие на горските територии с активното участие на местните общности.
 7. Да се възстановят всички горски контролни пунктове по пътищата и мобилните екипи за контрол на незаконни сечи. Глобите да се връщат в контролния орган.

За период от една седмица вече имаме събрани над 5 хил. подписа.

Вие също можете да подкрепите подписката, като изтеглите тази бланка, съберете подписи от свои близки и познати и ни я изпратите по указания в нея начин.

Срокът за подкрепа на подписката е 15 септември, след което ще бъде внесена в Министерство на Земеделието и храните.

DSCF4127

8 коментара по “Подписка за опазване на горите в България като природен, културен и туристически ресурс”

 1. Тодор Христов каза:

  Вече има онлайн подписки за какво ли не (от „спасете китовете“ до „да има ли гаражи зад блока’) и никой не им обръща внимание.
  За да има стойност една подписка трябва да е на хартия и да се внесе по съответния ред. Да,българската бюрокрация е ужасна и благодаря на хората от Зелените и СД Балкани, че се занимават с нея.
  Колко трябва да си зает, за да нямаш време да принтираш един лист харитя и да си напишеш името и адреса?

 2. Vili Ivanov каза:

  Хайде онлайн петиция.

  Нкой няма време и нерви да се занимавава с бланки.
  Let’s think global…
  Няма нищо по-гадно от българската бюрокращина…

 3. Петър Трифонов каза:

  Моля ви пуснете петиция!

 4. Анжелика каза:

  Ако се пусне петиция непременно ще подпиша,но нямам възможност да изтегля и изпратя тази бланка.Една петиция по- лесно се подписва чрез интернет.А подписки със списъци създайте в пунктове по населени места.По-голяма активност ще проявят хората,живеещи до застрашени природни обекти.Желая успех на вашите усилия,за доброто на майка България!

 5. peter каза:

  Да запазим горите на България, заедно

 6. Sazdaite vazmojnost za prisaediniavane chres internet i to kolkoto se moje po-barzo.

 7. ivo_isa каза:

  Бързия начин е през интернет.
  Защо не сте създали възможност за онлайн присъединяване?

 8. Венцислав Марков каза:

  Без гори, България ще стане пустиня.

Вашият коментар