Зелените обжалвахме разрешението за строителство на Южен поток

На 8 август Зелените внесохме жалба до Върховния административен съд срещу разрешителното за предварително изпълнение на част от Южен поток в България. Единствено ние обжалвахме и самото строително разрешение пред Министерски съвет.

Целта на нашите действия е да спрем този очевидно корупционен проект, който дава шанс за възпроизводство на олигархията в България. Според оценки на експерти, при сегашните параметри на газопровода, заложената чиста „печалба“ за мафията е поне 500 милиона евро. Бившият министър на икономиката Драгомир Стойнев вече призна, че фирми на корпулентния депутат от ДПС Делян Пеевски са били предвидени да участват в строителството на Южен поток на българска територия. Разкритията за финансиране на неговите медии чрез кредитополучатели на Корпоративна търговска банка (любимата банка на шефовете на държавни енергийни фирми) доказаха пряката връзка между властта и олигархичните кръгове.

Зелените не желаем възпроизводството на този модел и ще се борим за неговото разрушаване. Нашето убеждение е, че схеми като тази за Южен поток са в основата на зависимостта ни от шепа олигарси, причина за бедността на голяма част от населението ни и липсата на перспективи за растеж на базата на силен дребен и среден бизнес.

Ще продължим усилията си за спиране на проекта, като следващата ни стъпка ще бъде да изготвим по-подробна жалба относно строителното разрешително, и да я внесем във Върховния административен съд до 19 август.

Вашият коментар